Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Θετικός ο απολογισμός του 2006

Τη μεγάλη σημασία που έχει η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων στο μετασχηματισμό και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ σε καθεστώς απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Μανιατάκης σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ”ΗΛΕΚΤΡΟΝ”.

ΔΕΗ: Θετικός ο απολογισμός του 2006
Τη μεγάλη σημασία που έχει η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων στο μετασχηματισμό και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ σε καθεστώς απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Μανιατάκης σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ”ΗΛΕΚΤΡΟΝ”.

Ο κ. Μανιατάκης υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

* Καμιά προσπάθεια εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού επιχείρησης δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας εάν αυτή δεν αποτελεί υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

* Κορυφαίες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της Ευρώπης εντάσσουν στους στόχους της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης – αμοιβαία αποδεκτούς από τις διοικήσεις και τα συνδικάτα – την επαγγελματική προσαρμοστικότητα των εργαζομένων (capacite d΄ adaptation, occupational adaptability).

* O μετασχηματισμός, η διαχείριση αλλαγών (management of change) στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποτελούν δεσμεύσεις των συνδικάτων, των εργαζομένων στον ηλεκτρισμό.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο του άρθρου του κ. Δ. Μανιατάκη στο περιοδικό ”ΗΛΕΤΡΟΝ”, που εκδίδεται από τη ΔΕΗ και διανέμεται σε ολόκληρο το προσωπικό, έχει ως εξής:

--- Συμπεράσματα από τις ευρωπαϊκές εμπειρίες

Το 2007 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για τη ΔΕΗ, καθώς από την 1η Ιουλίου αρχίζει επίσημα η ”απελευθέρωση” της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού και μπαίνουμε σε μια περίοδο εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή κατά την οποία επιβάλλεται πλήρης αναθεώρηση των παραδοσιακών μεθόδων διοίκησης κρατικών και μονοπωλιακών επιχειρήσεων του τομέα ηλεκτρισμού. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού επιβάλλει στις επιχειρήσεις του κλάδου να δραστηριοποιούνται με μοναδικό γνώμονα την κατά το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους και τη δημιουργία νέων αξιών για τους μετόχους και τους εργαζόμενους.

Μπροστά σε αυτό το νέο περιβάλλον που δημιουργεί η απελευθέρωση κινούμαστε με πρόγραμμα, έτσι ώστε η ΔΕΗ να μετατραπεί σε μια σύγχρονη εταιρεία σε όφελος των πελατών μας και διεθνώς ανταγωνιστική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε στην εκπόνηση ενός πενταετούς προγράμματος μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού της Επιχείρησης. Θέσαμε από το 2006 και μέχρι το 2010 μια σειρά από μετρήσιμους στόχους για βελτίωση των επιδόσεών μας σε όλα τα επίπεδα.

--- Θετικός ο απολογισμός για το 2006

Ήδη μέσα στο χρόνο που έφυγε καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα σημαντικό έργο:

1. Προωθούμε τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό. Αντικαθιστούμε τις παλαιές μονάδες συνολικής ισχύος 1.600 MW με νέες λιγότερο κοστογόνες και ”φιλικές στο περιβάλλον”. Πρόσφατα εγκαινιάσαμε τη νέα μονάδα στο Λαύριο, επιταχύνουμε τις διαδικασίες για αδειοδότηση και κατασκευή μιας νέας μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου φυσικού αερίου ισχύος 450 MW στη Μεγαλόπολη που θα αντικαταστήσει δύο παλαιές μονάδες. Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για την κατασκευή άλλης μιας σύγχρονης μονάδας στο Αλιβέρι. Προωθούμε τις διαδικασίες για την ανάπτυξη μιας νέας λιγνιτικής μονάδας σύγχρονης τεχνολογίας στη Δυτική Μακεδονία.

2. Μπαίνουμε δυναμικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μέσα στο 2006 θέσαμε τις βάσεις για αναβάθμιση και ενίσχυση της θυγατρικής εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη 1.540 MW στην αιολική ενέργεια, σε μικρά υδραυλικά έργα και σε άλλες μορφές ενέργειας. Για να δημιουργήσουμε νέες πηγές εισοδήματος και να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από το εξωτερικό.

3. Αξιοποιούμε συστηματικά το λιγνιτικό δυναμικό μας και διεκδικούμε με ισότιμους όρους προς τους ιδιώτες την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων.

4. Προχωρούμε την ενίσχυση και αναβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού και των δικτύων των νησιών. Υλοποιούμε επενδύσεις που θα αυξήσουν την ικανότητα ηλεκτροπαραγωγής για αποτελεσματική αντιμετώπιση της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος των νησιών, σε όφελος της συναλλαγματοφόρου βιομηχανίας της χώρας, του Τουρισμού.

5. Αναπτύσσουμε τις διασυνδέσεις μας με τις γειτονικές χώρες. Η ΔΕΗ προωθεί την κατασκευή της νέας γραμμής Φίλιπποι – Babaeski, μήκους περίπου 268 χιλιομέτρων, για ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Τουρκία. Παράλληλα, αναβαθμίζεται η διασύνδεση των συστημάτων Ελλάδας – ΠΓΔΜ που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάϊο.

6. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την κατασκευή τριών νέων Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης, προβλεπόμενου επενδυτικού κόστους περίπου 90 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσουν σημαντικά ολόκληρο το σύστημα. Στους βασικούς στόχους μας είναι και το θέμα της διασύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων.

7. Για πρώτη φορά η ΔΕΗ μπαίνει στη διεθνή αγορά. Μέσω της εξειδικευμένης εταιρείας διεθνών ενεργειακών συμμετοχών SENCAP ετοιμαζόμαστε για εξαγορές ορυχείων, μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κλπ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

8. Η εταιρεία Tellas, στην οποία η ΔΕΗ κατέχει το 50% προωθεί νέα καινοτόμα τηλεπικοινωνιακά προϊόντα. Τώρα, για πρώτη φορά, η Tellas προωθεί νέες υπηρεσίες χωρίς δεύτερο λογαριασμό και πάγιο στον ΟΤΕ.

9. Ξεκινάει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται από κοινοπραξία τραπεζών και εξειδικευμένων εταιρειών η μελέτη για τη συστηματική αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ. Το επόμενο βήμα θα είναι η συστηματική και μέσα από νέους επιχειρηματικούς δρόμους ανάπτυξη και εκμετάλλευση των ακινήτων της Επιχείρησης, για να δημιουργηθούν νέες πηγές εσόδων.

10. Εργαζόμαστε με σύστημα ώστε με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς από την 1η Ιουλίου 2007 να αρχίσουμε να παρέχουμε ακόμη καλλίτερες υπηρεσίες προς τους πελάτες μας. Η νέα Γενική Διεύθυνση Εμπορίας θα μας φέρει εγγύτερα προς τους πελάτες μας, για να τους προσφέρουμε καλλίτερες υπηρεσίες.

Συνεπώς, μέσα στο 2006 πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό έργο παρά τις εξαιρετικές δυσκολίες που προκάλεσε η διεθνής ανατίμηση των ενεργειακών πρώτων υλών.

--- Συμμετοχή των εργαζομένων

Μέσω του περιοδικού ”ΗΛΕΚΤΡΟΝ” θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ότι, η διοίκηση και τα στελέχη της καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προχωρήσει το έργο του μετασχηματισμού της σε μια σύγχρονη επιχείρηση. Όμως, όπως όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά, η ΔΕΗ μπαίνει στη ”νέα εποχή” με πολλά βάρη και δεσμά που δυσχεραίνουν την προσαρμογή της. Δεν θα αναμασήσω αυτά τα υπαρκτά προβλήματα.

Εκείνο που με ενδιαφέρει να υπογραμμίσω είναι ένα και μόνο πράγμα:

Καμιά προσπάθεια εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού επιχείρησης δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας εάν αυτή δεν αποτελεί υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Πιστεύω ότι, όλοι μαζί – διοίκηση, στελέχη και εργαζόμενοι – έχουμε υποχρέωση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να υλοποιήσουμε τους στόχους μετασχηματισμού της ΔΕΗ. Για μένα αποτελεί ”μονόδρομο” η περαιτέρω ανάπτυξη της Επιχείρησης πάνω σε νέες βάσεις που θα στηρίζονται, βεβαίως, στη συναίνεση και ενεργό συμμετοχή όλων των εργαζομένων.

Θεωρώ ότι μέσα στο 2007 πρέπει να δώσουμε ”περισσότερες μάχες σε περισσότερα μέτωπα”. Οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που θα επιβάλλουν την αναζήτηση και ανάπτυξη νέων δρόμων συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον τα σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ Α.Ε. θα παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Η εμπειρία των σωματείων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού έδειξε ότι, διοικήσεις και σωματεία αναζήτησαν νέους τρόπους συνεργασίας. Το πλήρες άνοιγμα των εθνικών αγορών, η διεθνοποίηση εργασιών, οι μεγάλες ανάγκες ταχείας αναπροσαρμογής κλπ έφεραν εγγύτερα διοικήσεις και εκπροσώπους των εργαζομένων. Εξασφαλίσθηκαν ευρείες συναινέσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

--- Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Χρειάζεται να δούμε εξαρχής αρκετά θέματα που έχουν να κάνουν με διάφορες πτυχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Να αναφέρω ότι, κορυφαίες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της Ευρώπης, όπως είναι η γαλλική EDF, εντάσσουν στους στόχους της ΕΚΕ – αμοιβαία αποδεκτούς από τις διοικήσεις και τα συνδικάτα – την επαγγελματική προσαρμοστικότητα (capacite d’ adaptation, occupational daptability) των εργαζομένων: ανεξαρτήτως βαθμού αυτοί ενθαρρύνονται να αποκτούν εμπειρίες και ευκαιρίες για επανακατάρτιση.

Ευνοούνται εκπαιδευτικές πολιτικές που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να αποκτούν εκείνες τις γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να καταλάβουν νέες θέσεις εργασίας και να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες. Η μεγαλύτερη κινητικότητα των εργαζομένων αποτελεί βασικό στοιχείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού.

Να επισημάνω εδώ ότι, κατά το 2004 σε κοινή διακήρυξή τους η Eurelectric, που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις του κλάδου ηλεκτρισμού, και τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα των απασχολουμένων στον ίδιο κλάδο, δέχθηκαν ότι, η απελευθέρωση της αγοράς δημιουργεί νέες αυξημένες ανάγκες για προσωπικό με μεγάλη ειδίκευση.

Χρειάζονται περισσότερα άτομα για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες στους τομείς πωλήσεων, trading, εμπορικών δραστηριοτήτων και σε πελατοκεντρικές ειδικότητες.

--- Εξειδικευμένο προσωπικό

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα της βιομηχανίας ηλεκτρισμού τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης κινητικότητας και κάλυψης των κενών που εντοπίζονται σε επίπεδο θέσεων εργασίας που απαιτούν πολύ μεγάλη εξειδίκευση. O μετασχηματισμός, η διαχείριση αλλαγών (management of change) στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποτελούν δεσμεύσεις των συνδικάτων, των εργαζομένων στον ηλεκτρισμό.

Σήμερα βλέπουμε ότι, με την ενεργό συμμετοχή των σωματείων μονοπωλιακές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της Ευρώπης κατάφεραν να μετατραπούν σε ομίλους με διεθνείς δραστηριότητες και με πολύ σημαντικές επιτυχίες. Μέσω των κατάλληλων αναπροσαρμογών και ενθάρρυνσης της κινητικότητας των εργαζομένων δημιουργήθηκαν νέες πηγές εσόδων από διεθνείς εργασίες.

Δεν πιστεύω ότι μπορεί να προχωρήσει εύκολα ο μετασχηματισμός μιας μονοπωλιακής επιχείρησης σε ένα περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή τη διαδικασία. Ούτε μπορεί να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα χωρίς σοβαρή ενίσχυση του τομέα επανακατάρτισης και εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού. Ούτε οι αθρόες εθελουσίες αποτελούν ”πανάκεια”, καθώς αυτές δύνανται να προκαλέσουν απώλειες πολύτιμων όγκων συσσωρευμένων γνώσεων και εμπειριών.

Όλα αυτά είναι θέματα που χρειάζονται αντιμετώπιση με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οφείλουμε να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα από τις λοιπές επιχειρήσεις της Ε.Ε., αλλά πολύ σύντομα, γιατί έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι σε όλα τα στελέχη και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να είναι το 2007 έτος δημιουργίας, ενεργού συμμετοχής στο μετασχηματισμό της Επιχείρησης και οικογενειακής ευτυχίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v