Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιξαν βιβλίο προσφορών Πειραιώς και Alpha

Την απόφασή τους να ανοίξουν τη διαδικασία για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ανακοίνωσαν τα ΔΣ των Πειραιώς και Alpha. Στις 28 Μαρτίου οι Γενικές Συνελεύσεις των δυο τραπεζών. Ισχυρό το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Τι δείχνει η κίνηση των warrants.

Ανοιξαν βιβλίο προσφορών Πειραιώς και Alpha

Σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον η διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς καθώς αμφότερες ανακοίνωσαν πως ξεκίνησε η διαδικασία του book building.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα μηνύματα που έρχονται είναι ιδιαίτερα θετικά. Στην περίπτωση της Πειραιώς εκτιμάται ότι έως το βράδυ της Τρίτης ή το αργότερο το πρωϊ της Τετάρτης το βιβλίο προσφορών θα έχει κλείσει.

Αναλυτικότερα η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε το άνοιγµα του βιβλίου προσφορών για επενδυτές εκτός Ελλάδας.

Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Τράπεζας θα ζητήσει από τη προγραµµατισµένη έκτακτη γενική συνέλευση των µετόχων της 28ης Μαρτίου 2014 (η «ΕΓΣ») να προχωρήσει στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και να καθορίσει το χρονοδιάγραµµα και τους ειδικότερους όρους και θα εισηγηθεί προς την ΕΓΣ ένα συνολικό ποσό κεφαλαίων προς άντληση ύψους έως €1,75 δισ.

Εκτός από το τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για επενδυτές εκτός Ελλάδας, αναµένεται ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα απευθυνθεί και σε επενδυτές στην Ελλάδα µε δηµόσια προσφορά, µε την επιφύλαξη της λήψης όλων των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειών.

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Deutsche Bank AG London Branch και Goldman Sachs International θα λειτουργήσουν από κοινού ως ∆ιεθνείς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και ∆ιεθνείς ∆ιαχειριστές (Joint Bookrunners) και η Mediobanca-Banca di Credito Finanziario S.p.A. και UBS Limited ως Συνδιαχειριστές (Co-Bookrunner) της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και η BNP Paribas ως ∆ιεθνής Συνδιαχειριστής (Co-Lead Manager), πάντα σε σχέση µε επενδυτές εκτός Ελλάδος.

Aπό την πλευρά της η Alpha Bank γνωστοποίησε σήμερα «τη διεξαγωγή πλήρους εγγυημένης προσφοράς νέων κοινών μετοχών εκδόσεώς της, που θα λάβει χώρα με κατάργηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως, με στόχο την άντληση ποσού 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «τα κεφάλαια από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τραπέζης με υψηλής ποιότητος εποπτικά κεφάλαια, η οποία θα διευκολύνει την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατομμυρίων ευρώ. Η προσφορά θα γίνει προς ειδικούς επενδυτές, εκτός Ελλάδος.

Η ολοκλήρωση της προσφοράς τελεί υπό την έγκριση των Εκτάκτων Συνελεύσεων των κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών της Τραπέζης, καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης, που άπαντα πρόκειται να συνέλθουν στις 28 Μαρτίου 2014».

Tο μήνυμα από τους ξένους

Το κλίμα που έρχεται από τους ξένους είναι κάτι παραπάνω από καλό. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πρόθυμα να μπουν στην Ελλάδα πολλαπλάσια κεφάλαια από αυτά που ζητούν οι τράπεζες» σημειώνει στέλεχος επενδυτικής τράπεζας.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο αρχίζει να εδραιώνεται η αντίληψη ότι οι τιμές έκδοσης των νέων μετοχών Alpha και Πειραιώς θα ενέχουν μικρότερο discount από τα επίπεδα του 15% με 20% που αρχικά είχαν υπολογίσει οι επενδυτές.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένοι... κυνηγούν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις τα warrants των δύο τραπεζών. Την περασμένη Παρασκευή ( 21/3) άλλαξαν χέρια κοντά στα 14 εκατομμύρια warrants της Πειραιώς έναντι 6,3 εκατ. την Πέμπτη (20/3) και μόλις 2,3 εκατομμυρίων την Τετάρτη ( 19/3). Στην Alpha αλλάζουν χέρια καθημερινά περίπου 4 εκατ. warrants.

«Ξένα funds που ήταν υποεπενδυμένα στις τράπεζες ή δεν είχαν καν θέσεις, αγοράζουν εδώ και μερικές συνεδριάσεις warrants» αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης χρηματιστηριακής, σημειώνοντας ότι οι αγορές τους εξηγούνται από το φόβο της υψηλής ζήτησης.

 

***Αναλυτικά το άνοιγμα προσφορών για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v