Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Εκπροσώπηση στο Δ.Σ. ζητούν ξένοι θεσμικοί

Εκπροσώπηση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες ξένοι θεσμικοί επενδυτές, γεγονός που φαίνεται να έχει αιφνιδιάσει την κυβέρνηση. Οι παρασκηνιακές εξελίξεις καταγράφονται εν όψει των αυριανών διαδικασιών για εκλογή εκπροσώπων των μετόχων μειοψηφίας, στο Δ.Σ.

ΔΕΗ: Εκπροσώπηση στο Δ.Σ. ζητούν ξένοι θεσμικοί
Μία πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση, που όμως είναι συνηθισμένη στο εξωτερικό, βρίσκεται σε εξέλιξη στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του euro2day.gr, ξένοι θεσμικοί ζητούν για πρώτη φορά εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της μεγάλης εισηγμένης ΔΕΚΟ.

Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε εν όψει των αυριανών διαδικασιών για την εκλογή δύο μελών στο διοικητικό συμβούλιο, τα οποία θα εκπροσωπούν τους μετόχους μειοψηφίας.

Μέχρι σήμερα αυτού του είδους οι θέσεις καλύπτονταν στις εισηγμένες ΔΕΚΟ από πρόσωπα τα οποία ”προτείνονταν” ουσιαστικά από τον βασικό μέτοχο που έχει και τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου.

Στην προκειμένη περίπτωση της ΔΕΗ όμως οι ξένοι θεσμικοί φέρονται σύμφωνα με έγκυρες πηγές να έχουν ήδη προτείνει συγκεκριμένο πρόσωπο, Έλληνα γνώστη της αγοράς προκειμένου να εκπροσωπηθούν, γεγονός που φαίνεται να έχει δημιουργήσει έκπληξη αλλά και αντιδράσεις σε μερίδα τουλάχιστον κυβερνητικών παραγόντων.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Fidelity, ο μεγαλύτερος ξένος θεσμικός στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, θα κατεβάσει στην αυριανή ειδική συνέλευση δικό της υποψήφιο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό η πρακτική αυτή θεωρείται συνηθισμένη, ιδίως σε περιπτώσεις μεγάλων εταιριών, η πορεία των οποίων δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες και που ταυτόχρονα διαθέτουν μεγάλο ποσοστό θεσμικών επενδυτών στο μετοχολόγιό τους.

Πέρα από την αθροιστική θέση ξένων θεσμικών στο μετοχολόγιο της ΔΕΗ, θα πρέπει να σημειωθεί η παρουσία της Fidelity με συνολικό ποσοστό 5%, που την καθιστά τον μόνο μέτοχο που εμφανίζεται με τέτοιο ποσοστό στα επίσημα μετοχολόγια, πλην του ελληνικού Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v