Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ανεβάζει ταχύτητες” η Βιοκαρπέτ

Σε μια εποχή που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι μετοχές της Σοφοκλέους είναι υπερτιμημένες, η Βιοκαρπέτ με ίδια κεφάλαια 83,4 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται στο Χ.Α. με κεφαλαιοποίηση 37,9 εκατ. ευρώ (με βάση το κλείσιμο της 20ής Οκτωβρίου), δηλαδή κατά 55% χαμηλότερα σε σχέση με τη λογιστική της αξία.

”Ανεβάζει ταχύτητες” η Βιοκαρπέτ
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Σε μια εποχή που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι μετοχές της Σοφοκλέους είναι υπερτιμημένες, η Βιοκαρπέτ με ίδια κεφάλαια 83,4 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται στο Χ.Α. με κεφαλαιοποίηση 37,9 εκατ. ευρώ (με βάση το κλείσιμο της 20ής Οκτωβρίου), δηλαδή κατά 55% χαμηλότερα σε σχέση με τη λογιστική της αξία.

Και ενώ συνήθως τέτοιοι δείκτες απαντώνται σε ζημιογόνες εταιρείες προβληματικών κλάδων, η Βιοκαρπέτ σημείωσε πέρυσι καθαρά κέρδη 3,51 εκατ. ευρώ. Δηλαδή διαπραγματεύεται με δείκτη P/E 10,8 φορές (κλείσιμο 20ής Οκτωβρίου), σαφώς ελκυστικότερο από τον μέσο όρο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι προοπτικές μάλιστα για τη φετινή χρονιά είναι μάλλον ανοδικές για τον εισηγμένο όμιλο, το μεγαλύτερο ποσοστό της κερδοφορίας του οποίου προέρχεται από τον μεταλλουργικό κλάδο (διέλαση αλουμινίου μέσω της θυγατρικής Exalco) και το μικρότερο από την ταπητουργία (σήματα Βιοκαρπέτ, Πέρσικα κ.λπ.). Τέλος, υπάρχει και μια μικρού μεγέθους θυγατρική εταιρεία πληροφορικής.

Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ο τζίρος του ομίλου αυξήθηκε από 40,5 στα 55,8 εκατ. ευρώ, το EBITDA από 4,33 στα 5,14 εκατ. ευρώ, πλην όμως τα καθαρά κέρδη διατηρήθηκαν σταθερά στις 915 χιλιάδες. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από κέρδη 1,7 εκατ. στον τομέα της μεταλλουργίας, από ζημιές 0,75 εκατ. στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και από οριακές ζημιές (26 χιλιάδες) στη δραστηριότητα της πληροφορικής.

Οι αναλυτές πάντως πιστεύουν ότι η περυσινή κερδοφορία των 3,5 εκατ. όχι μόνο μπορεί να επιτευχθεί εκ νέου, αλλά και να υπερκεραστεί, καθώς το δεύτερο εξάμηνο χαρακτηρίζεται από θετική εποχικότητα τόσο στον μεταλλουργικό όσο κυρίως στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο (χαλιά, μοκέτες), οπότε οι ζημιές του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να καλυφθούν.

Μία από τις πιθανές απαντήσεις στο γιατί (όπως τουλάχιστον ορισμένοι υποστηρίζουν) η μετοχή έχει ”μείνει στα χαμηλά”, είναι η χαμηλή εμπορευσιμότητα του τίτλου. Και σαν να μην έφτανε αυτή, η διοίκηση της εισηγμένης αποφάσισε να πουλήσει το σύνολο των ιδίων μετοχών μέχρι το τέλος του έτους.

Ήδη, η Βιοκαρπέτ έχει πουλήσει 126.630 μετοχές προς 1,60 ευρώ κατά μέσο όρο (έσοδα 202,7 χιλιάδες ευρώ), εγγράφοντας μάλιστα και κάποιο έκτακτο κεφαλαιακό κέρδος, καθώς οι μετοχές είναι αγορασμένες σε χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων (κυρίως μεταξύ 1,2 και 1,3 ευρώ). Ο λόγος της πώλησης των ιδίων μετοχών δεν είναι φυσικά η καταγραφή κερδών, αλλά -σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην εισηγμένη- η απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας είναι ”να ξεμπερδεύει με αυτή την εκκρεμότητα”.

Στις προθέσεις της εισηγμένης περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- και η εκμετάλλευση πέντε ακινήτων που διαθέτει, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για λειτουργικούς σκοπούς. Έχουν λοιπόν ξεκινήσει επαφές με άλλες εταιρείες με πρώτο στόχο την από κοινού αξιοποίησή τους. Σε περίπτωση που κάποιο ή κάποια εκ των γηπέδων αυτών δεν μπορέσουν να αξιοποιηθούν, τότε θα πουληθούν.

Αντίθετα, στασιμότητα φαίνεται να επικρατεί στο θέμα της επέκτασης του ομίλου στον χώρο της παραγωγής ενέργειας, με τον όμιλο να κατευθύνει την παραγωγή του κατά κύριο λόγο για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών του (χαμηλότερο κόστος παραγωγής), χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση περαιτέρω επέκτασης στον συγκεκριμένο χώρο.

Τέλος, εξελίξεις υπάρχουν στη θυγατρική της Exalco στη Βουλγαρία, με την εταιρεία να μεταφέρεται σταδιακά στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 449 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 26-31/10/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v