Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσαμάζ: Να μείνουν 3-4 εταιρείες στα telecoms

O Μ. Τσαμάζ εκτιμά ότι το υφιστάμενο μοντέλο έχει αποτύχει, καθώς οι μικρές εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις που είναι απαραίτητες. Τα επόμενα βήματα και οι στόχοι για τον ΟΤΕ.

Τσαμάζ: Να μείνουν 3-4 εταιρείες στα telecoms

Την εκτίμησή του ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκέντρωση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, ιδίως στη σταθερή τηλεφωνία, η οποία χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό σε μικρές εταιρείες, διατυπώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Θεωρεί ότι το υφιστάμενο μοντέλο έχει αποτύχει, αφού οι μικρές εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις που είναι απαραίτητες.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό FORTUNE ο κ. Τσαμάζ σημειώνει ότι η αγορά τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας είναι ώριμη και έχει εισέλθει σε περίοδο κάμψης, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα που ταλανίζει την αγορά όλης της Ευρώπης, η οποία λόγω της υπερβολικής ρύθμισης έχει οδηγηθεί στον κατακερματισμό.

Προς επίρρωσιν της θέσης ότι πρέπει να χαλαρώσει η ρύθμιση στη σταθερή τηλεφωνία ο κ. Τσαμάζ φέρνει το μοντέλο της Cosmote, την οποία χαρακτηρίζει από τις καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι το μοντέλο της κινητής θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας.

«Θα έπρεπε να εξασφαλιστεί ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν τρεις ή τέσσερις μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα προσφέρουν το σύνολο των υπηρεσιών, αλλά και θα μπορούν να κάνουν επενδύσεις. Έτσι, η χώρα μας θα μπορέσει να ακολουθήσει, πάρα πολύ γρήγορα, την τεχνολογική εξέλιξη και, γιατί όχι, να γίνει ακόμη και πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, σε μια τοποθέτηση με ιδιαίτερη αξία αν ληφθεί υπόψη η έντονη κινητικότητα που υπάρχει στον κλάδο το τελευταίο διάστημα και προοιωνίζεται σημαντικές εξελίξεις στο μέλλον.

Ευθύνες στον ρυθμιστή για τα φέσια των εναλλακτικών στον ΟΤΕ

Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου ΟΤΕ για μία ακόμη φορά εμφανίζεται ιδιαίτερα αιχμηρός εναντίον του ρυθμιστή αποδίδοντάς του την ευθύνη για τα φέσια ύψους 140 εκατ. ευρώ που άφησαν στον Οργανισμό οι εναλλακτικοί που έβαλαν λουκέτο.

«Η ρυθμιστική αρχή είναι ανεξάρτητη και υποτίθεται πως δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν. Έχω εκφράσει τον προβληματισμό μου και στην κυβέρνηση και σε δημόσιες τοποθετήσεις: δεν μπορεί επειδή αδυνατούν οι εναλλακτικοί πάροχοι να επενδύσουν, λόγω του υψηλού δανεισμού τους και του αρνητικού cash flow, να μην αφήνουν τον ΟΤΕ να αναπτυχθεί. Οι πάροχοι που έκλεισαν άφησαν 140 εκατ. ευρώ φέσια στον ΟΤΕ με την προστασία του ρυθμιστή. Δεν βοηθάει τη χώρα έτσι», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο ίδιος καταλογίζει στην ΕΕΤΤ ευθύνες γιατί υποχρεώνει τον ΟΤΕ να είναι ακριβός για να προστατεύει τους ανταγωνιστές του χωρίς όμως να εξασφαλίζεται ότι αυτοί κάνουν επενδύσεις. «Ο ΟΤΕ θα μπορούσε να είναι πιο φθηνός, αλλά δεν του το επιτρέπει ο ρυθμιστής. Έτσι προστατεύει εναλλακτικούς παρόχους, οι οποίοι αδυνατούν να επενδύσουν».

Ελεύθερος από χρέη ο ΟΤΕ σε τρία χρόνια

Αναφερόμενος στο θέμα του δανεισμού του ομίλου ΟΤΕ ο κ. Τσαμάζ σημειώνει ότι στόχος είναι μέσα σε μία τριετία, εξερχόμενος ουσιαστικά από την κρίση, ο Οργανισμός να είναι ελεύθερος από χρέη ώστε να εκμεταλλευθεί τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης που θα υπάρξουν.

«Οι τράπεζες θα ανοίξουν τις στρόφιγγες και θα παρακαλούν να μας ξαναδανείσουν», σημειώνει, ενώ τονίζει ότι την προηγούμενη χρονιά η διοίκηση πέτυχε να μειώσει τον δανεισμό από τα 5 δισ. ευρώ στo 1,8 δισ., διατηρώντας παράλληλα την κερδοφορία αλλά και ισχυρή ταμειακή ρευστότητα, που μετά την ολοκλήρωση πώλησης της Globul θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Για τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου σημειώνει ότι χρειάστηκε να αλλάξει ο τρόπος δουλειάς και επικοινωνίας ώστε να γίνει εταιρεία αποτελεσματική.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, η πλέον δύσκολη απόφαση ήταν η μείωση του προσωπικού που χρειάστηκε να γίνει. Ειδική αναφορά κάνει ακόμη στη σημασία της καλής ομάδας, προϋπόθεση απαραίτητη για την επιτυχία.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν η χώρα μας έχει τη δυνατότητα σήμερα να προσελκύσει επενδύσεις, σημειώνει ότι υπάρχουν αρκετοί τομείς της ελληνικής οικονομίας που έχουν δυνατότητες ανάπτυξης, όπως της βιολογικής γεωργίας, ο τουρισμός και η ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v