Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκολιάς:Παρούσα η ΕΤΕ στη διαδικασία συγκέντρωσης

Τι είπε ο CEO της τράπεζας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Στο 10,8% η συμμετοχή των ιδιωτών. Κόπηκαν αιτήσεις για 150 εκατ. ευρώ. Στις 8,25 μετοχές η αναλογία του warrant. 500 εκατ. ευρώ έβαλαν οι ξένοι.

Τουρκολιάς:Παρούσα η ΕΤΕ στη διαδικασία συγκέντρωσης

Το μήνυμα ότι η Εθνική θα είναι παρούσα στην οποιαδήποτε διαδικασία συγκέντρωσης στο τραπεζικό σύστημα έστειλε σήμερα στα στελέχη του ομίλου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλ. Τουρκολιάς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. 

Μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών του δικτύου του ομίλου ο κ. Τουρκολιάς αφού τους συνεχάρη για την μεγάλη προσπάθεια ζήτησε να εστιασθεί η προσπάθεια στην αποτελεσματική αναδιάρθρωση της τράπεζας και την ενίσχυση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία. 

«Όταν η Εθνική πεισμώνει μπορεί να τα καταφέρει όλα», φέρεται να δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας σημειώνοντας ότι η Εθνική θα διεκδικήσει ο,τιδήποτε προκύψει προς διάθεση στην εναπομείνασα διαδικασία συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος. Το οφείλουμε στους μετόχους, τους καταθέτες και τους πελάτες μας φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η δήλωση Τουρκολιά επιβεβαιώνει ότι η Εθνική θα είναι παρών στην διαδικασία για την πώληση του Τ.Τ. ενώ δηλώνει και την πρόθεσή της να πρωταγωνιστήσει στις εναπομείνασες κινήσεις συγκέντρωσης που πρέπει να διενεργηθούν είτε στο πλαίσιο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, είτε στην ανάγκη να απορροφηθούν τράπεζες στις οποίες το ΤΧΣ έχει μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου. 

Η Εθνική ανακοίνωσε τα ακριβή στοιχεία της επιτυχούς αύξησης κεφαλαίου κατά 9,75 δισ. ευρώ. Ειδικότερα η τράπεζα συγκέντρωσε από ιδιώτες κεφάλαια της τάξης των 1,05 δις ευρώ, που αντιστοιχούν στο 10,8% της αύξησης κεφαλαίου καθώς κατά τη διαδικασία επιλογής- κατανομής απορρίφθηκαν αιτήσεις προεγγραφής της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσω της άσκησης δικαιωμάτων των αιτήσεων προεγγραφής αλλά δηλώσεων πρόθεσης απόκτησης μετοχών συγκεντρώθηκε από ιδιώτες ποσό της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ. 

Κατά τη διαδικασία της επιλογής πριν την τελική κατανομή απορρίφθηκαν όπως έγραψε το Euro2day αιτήσεις hedge funds αλλά και ταμείων ιδιωτικού δικαίου. Τα τελευταία αποκλείστηκαν από την ΑΜΚ προκειμένου να μην προκύψει κανένα κώλυμα στο άμεσο μέλλον στις σχέσεις τους με την τράπεζα. 

Ως εκ τούτου οι επενδυτές θα δικαιούνται για κάθε 1 νέα μετοχή 1 warrant, που θα ενσωματώνει το δικαίωμα αγοράς 8,25 μετοχές Εθνικής, κυριότητας ΤΧΣ εντός των επόμενων 4,5 ετών.

Βασικό συστατικό της επιτυχίας ήταν η μεγάλη συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών. Σε αυτούς απευθύνθηκε εξαρχής η Εθνική, κινητοποιώντας τις παραδοσιακές της σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, την ευρεία μετοχική της βάση και το τεράστιο δίκτυο του ομίλου.

Κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ από μικροεπενδυτές!

Η έκπληξη, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθε από τους μικροεπενδυτές. Και αυτό γιατί το ποσό που συγκεντρώθηκε από άσκηση δικαιωμάτων, αιτήσεις προεγγραφής και δηλώσεις απόκτησης μετοχών ανήλθε σε 350 εκατ. ευρώ ή το 1/3 της αύξησης, πλησιάζοντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί στην έναρξη της ΑΜΚ.

Το 50% της αύξησης καλύφθηκε από κεφάλαια του εξωτερικού, με αποτέλεσμα την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα ύψους 500 εκατ. ευρώ. Οι ξένοι κατείχαν πριν την αύξηση κεφαλαίου περίπου το 35% του μετοχικού της κεφαλαίου και άσκησαν σχεδόν στο σύνολό τους τα δικαιώματα που τους αναλογούσαν. Βεβαίως στους ξένους συμπεριλαμβάνονται και νομικά πρόσωπα τα οποία ελέγχονται από Έλληνες επιχειρηματίες.

Τα δύο τρίτα της αύξησης καλύφθηκαν από μετόχους που είχαν ήδη μετοχική θέση στην Εθνική και άσκησαν τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούσαν. Ως εκ τούτου τα τρία τέταρτα της συμμετοχής στην ΑΜΚ πραγματοποιήθηκαν μέσω εξάσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v