Στο τραπέζι το 6% των μετοχών του ΟΤΕ

Χρυσή εφεδρεία για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η πώληση του ΟΤΕ. Τα σχέδια και η προεργασία της κυβέρνησης. Οι κινήσεις της D. Telekom. Γιατί η αγορά προσδοκά ότι οι Γερμανοί είναι αγοραστές.

Στο τραπέζι το 6% των μετοχών του ΟΤΕ

Σε χρυσή εφεδρεία για τον φετινό στόχο εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, αλλά και για τη διατήρηση του θετικού κλίματος ενδέχεται να αναδειχθεί το εναπομείναν ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ, μετά το «φιάσκο» στον διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ. Και αυτό καθώς οι εναλλακτικές που έχει το ΤΑΙΠΕΔ για να συγκεντρώσει τα έσοδα που απαιτούνται είναι πολύ περιορισμένες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σύντομα στην πώληση του 6% που κατέχει απευθείας το Δημόσιο στον ΟΤΕ, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν θα συμπεριληφθεί σε ενδεχόμενη πώληση και το 4% των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχουν τα ταμεία (ΙΚΑ).

Κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι η άμεση πώληση ποσοστού του ΟΤΕ συμπεριλαμβάνεται στα εναλλακτικά σχέδια που έχουν τεθεί στο τραπέζι, στο πλαίσιο αναδιάταξης, αλλά και ενίσχυσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Η πώληση του 6% έως 10% του ΟΤΕ το επόμενο διάστημα μπορεί αφενός να αντιστρέψει τις εντυπώσεις από τον άκαρπο διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ και αφετέρου να φέρει γρήγορα έσοδα, τα οποία θα αντισταθμίσουν εν μέρει τις απώλειες από την καθυστέρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει διερευνήσει, ατύπως, μέσω ξένης επενδυτικής τράπεζας τις προθέσεις του βασικού μετόχου του ΟΤΕ, Deutsche Telekom, η οποία διαθέτει και το δικαίωμα πρώτης άρνησης.

Αν η Deutsche Telekom αρνηθεί να αγοράσει το ποσοστό τότε το Δημόσιο θα αναγκαστεί να προβεί σε διάθεση μέσω αγοράς. Οι συνθήκες είναι μεν ευνοϊκές λόγω της σημαντικής ανόδου της τιμής κατά τους τελευταίους μήνες και του μεγάλου ενδιαφέροντος ξένων χαρτοφυλακίων για τον τίτλο, η προσφορά όμως 29,4 εκατ. μετοχών στην αγορά μπορεί να αποβεί δύσκολο στοίχημα.

Παρότι δεν έχει διαρρεύσει η απάντηση των Γερμανών, η αγορά εκτιμά πως η Deutsche Telekom θα κάνει χρήση του δικαιώματος και θα αγοράσει το ποσοστό του Δημοσίου, εφόσον βέβαια η διάθεση γίνει με όρους που συνηθίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις (τιμή με λογικό premium σε σχέση με τη μεσοσταθμική τιμή του τελευταίου μήνα ή των τελευταίων μηνών).

Σημειώνεται ότι η μέση σταθμισμένη τιμή μήνα για τη μετοχή του ΟΤΕ διαμορφώνεται στα 6,90 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε στα 6,53 ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει 194 - 203 εκατ. ευρώ εφόσον διαθέσει το 6%, ενώ τα έσοδα θα ανέβουν στα 330 - 340 εκατ ευρώ αν διατεθεί και το ποσοστό των ταμείων.

Γιατί η Deutsche Telekom θέλει παραπάνω ποσοστό

Η D.T. ελέγχει σήμερα το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ ασκώντας και το management, και δείχνει διάθεση, σύμφωνα με την αγορά, να αυξήσει περισσότερο το ποσοστό της, μετά τη σημαντική ενίσχυση των ταμειακών του ροών, συνεπεία της λειτουργικής αναδιάρθρωσης, η οποία επέτρεψε και την επιτυχή αναχρηματοδότηση των δανείων του Οργανισμού.

Ταυτόχρονα, θα αποκτήσει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων μια και το Δημόσιο θα απολέσει σε ενδεχόμενη πώληση του 6% τόσο το δικαίωμα να διορίζει τα πέντε από τα έντεκα μέλη του Δ.Σ., όσο και τα τελευταία δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο).

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας μετόχων μεταξύ του Δημοσίου και της D.T. έχει αρθεί ο περιορισμός που είχε η τελευταία να αγοράζει μετοχές του ΟΤΕ από το ταμπλό και πλέον είναι ελεύθερη να το πράξει (αν και δεν έχει κάνει επί του παρόντος χρήση αυτού του δικαιώματος).

Ενδεχόμενη πώληση του 6% - 10% του ΟΤΕ στους Γερμανούς θα αποτελέσει και την πιο ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης από την πλευρά των ξένων στην ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί θα είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση μετά την κρίση, και μάλιστα κόντρα στο ρεύμα.

Ενώ δηλαδή μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι (Credit Agricole, Societe Generale, Carrefour κ.ά.) αποχώρησαν από τη χώρα, η Deutsche Telekom θα είναι ο πρώτος στρατηγικός επενδυτής που θα ενισχύσει την παρουσία του στην ελληνική αγορά βάζοντας φρέσκο χρήμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v