Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Οι συνέργειες και οι προβλέψεις

Τα μυστικά του ενημερωτικού. Στόχο για ετήσιες συνέργειες ύψους 547 εκατ. ευρώ από το 2015 θέτει η διοίκηση. Πώς διαμορφώνονται μετοχολόγιο και μερίδια αγοράς. Η διαδικασία της ΑΜΚ και οι τιμές για μετοχή και δικαίωμα.

Πειραιώς: Οι συνέργειες και οι προβλέψεις

Χωρίς ανάγκη σκληρής αναδοχής και με απώτερο στόχο την εξασφάλιση από ιδιώτες 163 εκατ. ευρώ για να μην εκδοθούν CoCos ξεκινά η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Ωστόσο, εκτίμηση πηγών της αγοράς είναι ότι θα συγκεντρωθεί πολύ μεγαλύτερο ποσό, το οποίο και θα απορροφηθεί πλήρως.

Η κίνηση ματ με την οποία εξασφάλισε κάλυψη από τον ιδιωτικό τομέα ποσού 170 εκατ. ευρώ μέσω της Societe Generale και 400 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία εξαγοράς της Millennium διαφοροποιεί τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης σε σχέση τόσο με την Alpha Bank, όσο και με την ΕΤΕ, καθώς η Πειραιώς δεν έχει βάλει όριο στη συμμετοχή ιδιωτών.

Χθες, ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής με τον υφιστάμενο αριθμό μετοχών και με το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση. Με βάση το χθεσινό θα αποκοπεί το δικαίωμα, ενώ ταυτόχρονα από σήμερα Τετάρτη και ως τη Δευτέρα 10 Ιουνίου αναστέλλεται η διαπραγμάτευση της μετοχής προκειμένου να ολοκληρωθεί το reverse split σε αναλογία 1 νέα για κάθε 10 παλαιές.

Οι εκτιμήσεις για το 2013

Βελτιωμένες εμφανίζονται οι προοπτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς. Όπως υποστηρίζει η Πειραιώς στο ενημερωτικό δελτίο:

- Από το τέλος Μαρτίου 2013 η άντληση κεφαλαίων από τις χρηματαγορές μέσω διατραπεζικού δανεισμού έχει περαιτέρω επεκταθεί, με αποτέλεσμα και το κόστος άντλησης κεφαλαίων να κυμαίνεται σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι του 2012.

- Για το 2013, στα εγχώρια δάνεια του ομίλου δεν αναμένεται αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε σχέση με το τέλος Μαρτίου του 2013, τα δάνεια του ομίλου στην Ελλάδα εμφανίζουν μικρή περαιτέρω μείωση, συνεπακόλουθη της μειωμένης ζήτησης για τραπεζική χρηματοδότηση.

- Τα κέρδη προ προβλέψεων αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω από τη βελτίωση στο κόστος χρηματοδότησης, καθώς ανακτήθηκε η πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ από τα μέσα Ιανουαρίου 2013, μειώνοντας σημαντικά τη χρήση του ακριβότερου μηχανισμού ELA, αλλά και από την αναμενόμενη σταδιακή μείωση στα επιτόκια καταθέσεων πελατείας.

- Το καθαρό έσοδο τόκων και το 2013 θα επηρεαστεί από την παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική οικονομία (μη εκτοκισμός των δανείων σε καθυστέρηση).

Οι συνέργειες

- Η τράπεζα αναμένει να επιτύχει σημαντικές συνέργειες σε ετήσια βάση ύψους περίπου 547 εκατ. ευρώ από το τέλος του 2015 μέσα από τις εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει.

- Οι συνέργειες αυτές αναμένεται να ενισχύσουν τη δυνατότητα του ομίλου να παράγει κέρδη προ προβλέψεων και θα προέλθουν κυρίως από εξοικονόμηση κόστους τόσο λειτουργικού (εξορθολογισμός υποκαταστημάτων, βελτιστοποίηση κατανομής προσωπικού και εξάλειψη αλληλεπικαλυπτόμενων υποδομών) όσο και χρηματοδοτικού (κυρίως μέσω μειωμένων περιθωρίων προθεσμιακών καταθέσεων καθώς εναρμονίζεται σταδιακά πλήρως η δραστηριότητα τιμολόγησης καταθέσεων), καθώς επίσης και από μικρές συνέργειες εσόδων.

- Ταυτόχρονα, τα κόστη ενσωμάτωσης της περιόδου 2013-2015 εκτιμώνται συνολικά σε περίπου 423 εκατ. ευρώ και αφορούν διαδικασίες ενοποίησης υποδομών και δικτύων, προκειμένου να επιτευχθούν οι συνέργειες κόστους.

Τα μεγέθη

Μετά τις απορροφήσεις τραπεζών που προηγήθηκαν:

- Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα στην ελληνική αγορά, με μερίδιο αγοράς 28% στα δάνεια και 27% στις καταθέσεις βάσει των αποτελεσμάτων α' τριμήνου 2013.

- Σε επίπεδο ομίλου, αν ληφθεί υπόψη η εξαγορά της Millennium, οι αναμορφωμένοι pro forma εποπτικοί δείκτες Equity Tier I, ΕΒΑ Core Tier I, Tier I και συνολικός θα ήταν 13,3%, 14,5%, 14,6% και 14,8%, αντίστοιχα.

- Το ενεργητικό του ομίλου στις 31 Μαρτίου 2013 ανήλθε σε 85,9 δισ. ευρώ, τα δάνεια προ προβλέψεων σε 71,9 δισ. και στα 60,7 δισ. ευρώ τα μετά προβλέψεων.

- Οι δραστηριότητες στην Ελλάδα αντιστοιχούν σε 54,4 δισ. ευρώ σε καθαρές χορηγήσεις (90% επί του συνόλου του ομίλου) και στα 48,7 δισ. ευρώ σε καταθέσεις (91% επί του συνόλου του ομίλου).

- Η τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής στην Ελλάδα με 1.186 υποκαταστήματα και 444 υποκαταστήματα στο εξωτερικό. Αυτή η παρουσία θα της επιτρέψει να διεκδικήσει καταθέσεις και ευκαιρίες δανεισμού με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και από θέση ισχύος, σημειώνεται στο ενημερωτικό.

- Κατά την 31η Μαρτίου 2013 ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις του ομίλου ήταν 114%, σε σύγκριση με 121% στο τέλος του 2012 και 171% τον Ιουνίου του 2012, αντίστοιχα.

- Η χρηματοδότηση της Πειραιώς από το ευρωσύστημα μειώθηκε στο α' τρίμηνο του 2013 και ανέρχεται σε 21,5 δισ. ευρώ έναντι 31,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012.

- Το ύψος των προβλέψεων την 31η Μαρτίου 2013 διαμορφώθηκε σε 31,8%. Με την εξαγορά της ATEbank, το χαρτοφυλάκιο που απέκτησε η τράπεζα αποτελούνταν κυρίως από εξυπηρετούμενα δάνεια. Κατά τον χρόνο της εξαγοράς της Γενικής Τράπεζας, ο δείκτης NPLs αυτής ανερχόταν στο 61,7%, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Millennium αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 26,1%.

Το μετοχολόγιο

Τα νομικά πρόσωπα κατείχαν στις 23 Απριλίου το 46,13% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές το 53,87%. Ουδείς μέτοχος κατείχε ποσοστό άνω του 5%.

Τα ποσοστά των επενδυτών, εφόσον η τράπεζα καλύψει το στόχο των 733,5 εκατ. ευρώ και δεν εκδοθούν CoCos, με την BCP να καλύπτει πλήρως την ιδιωτική τοποθέτηση και τη Societe Generale να συμμετέχει στην ΑΜΚ με το ποσό των 170 εκατ. ευρώ, θα διαμορφωθούν ως εξής: στο 3,03% το ποσοστό των ιδιωτών επενδυτών, στο 2,59% και νομικών προσώπων, στο 4,64% της BCP, στο 0,50% της Societe Generale. Βασικός μέτοχος με 89,24%, αλλά με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου σε στρατηγικής σημασίας θέματα, θα είναι το ΤΧΣ.

Η τιμή μετοχής και δικαιώματος

Σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στο 0,195 ευρώ και βάσει της μεθοδολογίας που έχει δώσει το Χ.Α., η τιμή TERP (theoretical ex-rights price-Θεωρητική τιμή χωρίς δικαίωμα) που προκύπτει για τη μετοχή μετά το reverse split είναι 1,71 ευρώ και η θεωρητική τιμή του δικαιώματος 0,385 ευρώ.

Η μετοχή της Πειραιώς θα επιστρέψει σε διαπραγμάτευση την Τρίτη 11 Ιουνίου με αναπροσαρμοσμένο αριθμό μετοχών και προσαρμοσμένη τιμή μετά την αποκοπή του δικαιώματος. Την ίδια ημέρα ξεκινά και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος. Το δικαίωμα θα είναι διαπραγματεύσιμο έως την Τρίτη 18 Ιουνίου και η λήξη περιόδου άσκησης δικαιώματος προτίμησης και προεγγραφής λήγει την Τρίτη 25 Ιουνίου οπότε και η αύξηση ολοκληρώνεται.

Οι σύμβουλοι έκδοσης είναι η Lazard Freres Banque και η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ. Ρητώς αναφέρεται ότι η Lazard ενεργεί αποκλειστικά ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της τράπεζας και δεν παρέχει καμία επενδυτική υπηρεσία αναδοχής ή τοποθέτησης σε αντίθεση με την περίπτωση με την Alpha Bank όπου υπήρχε εγγύηση κάλυψης.

* Διαβάστε όλο το ενημερωτικό στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

***Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v