Με στόχο να καταστεί βασικός πυλώνας χρηματοδότησης νευραλγικών τομέων της ανάπτυξης η Attica Bank είναι αντιμέτωπη με τη μεγάλη πρόκληση της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 398,8 εκατ ευρώ.
Η στήριξη του βασικού της μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ, είναι ήδη εξασφαλισμένη, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση, ενώ επισημαίνεται ότι το ταμείο θα προεγγραφεί και για τυχόν αδιάθετες μετοχές, έτσι ώστε μετά την ολοκλήρωση της αύξησης το ποσοστό του να ανέλθει σε 51%.
Η άσκηση των δικαιωμάτων θα ξεκινήσει στις 11 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου.
Στο ενημερωτικό δελτίο περιγράφονται οι προκλήσεις του τραπεζικού κλάδου, όπως αυτές διαμορφώνονται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ λόγω του μικρού μεγέθους η τράπεζα δεν αναφέρει αναδιατάξεις όσον αφορά το προσωπικό της.
H στρατηγική
Εφόσον η αύξηση είναι επιτυχής, η διοίκηση θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου με στόχο περαιτέρω αύξηση των μεγεθών της. Σημειώνεται ότι τα στελέχη της έχουν ήδη πραγματοποιήσει παρουσιάσεις για την επόμενη ημέρα της Attica Bank σε ξένα funds, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η υλοποίηση της στρατηγικής αναμένεται να στηριχθεί, με βάση πηγές, στη σύσταση τριών επενδυτικού χαρακτήρα funds, τα οποία προβλέπεται ότι θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πηγές της διοίκησης υποστηρίζουν ότι από τις παρουσιάσεις που έχουν γίνει καταγράφεται «μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένα, αλλά και από ελληνικά κεφάλαια να τοποθετηθούν σε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα».
Οι τέσσερις άξονες
Ο πρώτος άξονας αφορά τη βασική στρατηγική της τράπεζας, που είναι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων με στόχο τις επενδύσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εσωτερική αγορά.
Ο δεύτερος είναι η διοχέτευση των κεφαλαίων αυτών σε καινοτόμες επιχειρηματικές λύσεις, με στόχο η τράπεζα να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Οι τομείς όπου ο όμιλος της Attica Bank θα εστιάσει το ενδιαφέρον του είναι οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, η βιομάζα και η γεωθερμία.
Ο τρίτος άξονας αφορά την οργάνωση των βιομηχανικών πάρκων, ΒΙ.ΠΕ., με αιχμή την τακτοποίηση πολλών άναρχων βιομηχανικών μονάδων σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια.
Ο τέταρτος άξονας αποτελεί αιχμή στην προσπάθεια ανάπτυξης της περιφέρειας. Αφορά τις επενδύσεις σε αναπτυξιακά έργα, με προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών, των δήμων της χώρας, αυτόνομα αλλά και μέσω των χρηματοοικονομικών εργαλείων που προσφέρουν τα προγράμματα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Επίσης, προβλέπεται η αξιοποίηση προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ.