Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ-Ρ&Κ: Συνένωση δυνάμεων- σήμερα η κρίσιμη μέρα

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες διεξάγονται μεταξύ του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και της P & K, με στόχο τη δημιουργία κυρίαρχου σχήματος στην ελληνική κεφαλαιαγορά και την ευρύτερη περιοχή. Στη περιοχή των 50 εκατ. ευρώ το τίμημα, οι λεπτομέρειες.

ΕΤΕ-Ρ&Κ: Συνένωση δυνάμεων- σήμερα η κρίσιμη μέρα
Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα για την οριστική κατάληξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και του ομίλου της P & K, με στόχο τη δημιουργία κυρίαρχης δύναμης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αναφέρουν εγκυρότατες πηγές στο euro2day.gr.

Παρότι επίσημα οι δύο πλευρές αρνούνται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν αυτές τις πληροφορίες, το euro2day.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται εδώ και αρκετούς μήνες, υπό τη σκιά των διαδικασιών εξαγοράς της Finansbank από την Εθνική, που καθυστέρησε τις εξελίξεις.

Όπως μάλιστα επισημαίνουν πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες, το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο πλευρών είχε αναλάβει εξ αρχής μεγάλος διεθνής επενδυτικός οίκος, ο οποίος διενήργησε και την αποτίμηση της P & K, καταλήγοντας σε τίμημα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

Η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων, που θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανή, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του μεγαλύτερου παίκτη στην ελληνική κεφαλαιαγορά αλλά και μιας εξαιρετικά υπολογίσιμης δύναμης στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο συνδυασμός των μεριδίων της Εθνικής και της P &K, οδηγεί σε μερίδιο αγοράς της τάξεως του 24% στην αγορά μετοχών της Σοφοκλέους, ήτοι σχεδόν στο 1/4 του συνόλου ( σ.σ. η P & K κατέχει με δεδομένα εξαμήνου τη δεύτερη θέση με 11,87% και η Εθνική την τρίτη με 11,73%) με τη Eurobank να περνά στη δεύτερη θέση με 17,2% και την Σίγμα στη τρίτη με 9,93%.

Αντίστοιχα, στα παράγωγα ο συνδυασμός Εθνικής με P & K οδηγεί σε μερίδιο της τάξεως του 25% στα συμβόλαια του FTSE-20 και σε 18,7% στα συμβόλαια του 40άρη, μεγέθη που δίνουν την πρώτη θέση και στην αγορά παραγώγων.

Κυρίαρχη όμως θα είναι η θέση του νέου σχήματος και σε άλλους άκρως σημαντικούς τομείς, όπως ο αριθμός τελικών πελατών αλλά και ο όγκος πράξεων, σε επίπεδο ξένων θεσμικών, καθώς και τα placements.

Προφανέστατα, με βάση και παλαιότερες δηλώσεις αμφοτέρων των πλευρών, στόχος θα είναι η διασφάλιση ηγετικής θέσης και στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Τουρκία

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη συλλογιστική των διαπραγματεύσεων, στον πυρήνα του εγχειρήματος βρέθηκε η δημόσια διατυπωμένη εκτίμηση από πλευράς P & K, ότι η διασφάλιση ηγετικής θέσης στο σύγχρονο περιβάλλον των κεφαλαιαγορών, απαιτεί ολοένα και υψηλότερη κεφαλαιακή ισχύ.

Κι αφετέρου, η επιθυμία της Εθνικής να αποκτήσει την πρώτη θέση στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αλλά και πρόσβαση σε μια έτοιμη ”δεξαμενή” πολυάριθμων έμπειρων στελεχών, υπό την ηγεσία των Λ. Παπακωνσταντίνου και Α. Κοντογούρη που σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβουν υψηλές θέσεις στο σχήμα που θα προκύψει.

Γ. Παπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v