Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Την Τετάρτη ”κόβει” το δικαίωμα στην αύξηση

Την Τετάρτη 14/6/2006 ”κόβει” το δικαίωμα στην αύξηση η Εθνική Τράπεζα, ενώ η περίοδος άσκησης του δικαιώματος ορίστηκε μεταξύ 20/6/2006 - 5/7/2006, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το euro2day.gr.

ΕΤΕ: Την Τετάρτη ”κόβει” το δικαίωμα στην αύξηση
Την Τετάρτη 14/6/2006 ”κόβει” το δικαίωμα στην αύξηση η Εθνική Τράπεζα, ενώ η περίοδος άσκησης του δικαιώματος ορίστηκε μεταξύ 20/6/2006 - 5/7/2006, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το euro2day.gr.

Η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος ορίστηκε μεταξύ 20/6/2006 - 29/6/2006.

Νωρίτερα σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του Ενημερωτικού Δελτίου της Εθνικής Τράπεζας για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με δημόσια προσφορά και την εισαγωγή των μετοχών της στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Επίσης, χθες, το Δ.Σ. του Χ.Α. ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 339.269.412 δικαιωμάτων προτίμησης επί των μετοχών της Eθνικής Τράπεζας, που θα προκύψουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων της εταιρίας, σε αναλογία 4 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε 10 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές, σε τιμή διάθεσης μετοχής 22,11 ευρώ.

Δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση θα έχουν όλοι οι κάτοχοι υφιστάμενων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετόχων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών μετά το πέρας της εκκαθάρισης των συναλλαγών που θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. την εργάσιμη ημέρα που προηγείται της ημερομηνίας αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, δηλαδή στις 13/6/2006.

Υπενθυμίζεται ότι την 1 Ιουνίου 2006 η Β’ Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 678.538.820 ευρώ με την έκδοση 135.707.764 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 5 ευρώ η καθεμία, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, με αναλογία τέσσερις (4) νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε δέκα (10) παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές και με τιμή διάθεσης 22,11 ευρώ ανά νέα μετοχή.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας θα ανέρχεται σε 2.374.885.880 ευρώ, διαιρούμενο σε 474.977.176 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 5 ευρώ η καθεμία.

Η διαφορά μεταξύ της τιμής έκδοσης και της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής, συνολικού ύψους 2.321.959.842 ευρώ πριν από την αφαίρεση των εξόδων διάθεσης, θα αχθεί, σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό, σε πίστωση του λογαριασμού ”Αποθεματικό από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιον”. Τα συνολικά έσοδα της έκδοσης θα ανέλθουν σε 3.000.498.662 ευρώ.

Σε περίπτωση που μετά την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης παραμείνουν αδιάθετες μετοχές, αυτές θα διατεθούν από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας στις παρακάτω κατηγορίες επενδυτών ως εξής, κατά σειρά προτεραιότητας:

* Στους ασκήσαντες Δικαίωμα Προεγγραφής και τους ασκήσαντες Δικαίωμα των Απασχολούμενων ως και Συνταξιούχων ΕΤΕ. Εάν ο αριθμός των αδιάθετων μετοχών δεν επαρκεί για την πλήρη ικανοποίηση της ζήτησης από αυτούς τους επενδυτές, τότε θα ικανοποιηθούν αναλογικά με βάση τον αριθμό των αδιάθετων μετοχών που θα έχουν ζητήσει και μέχρι την πλήρη εξάντληση της ζήτησης.

* Σε ειδικούς επενδυτές (κατά την έννοια του άρθρου 2 παρ. 1 εδ. στ Ν. 3401/2005) μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό (στο εξής από κοινού οι ”Ειδικοί Επενδυτές”), την οποία θα οργανώσουν η τράπεζα, οι τράπεζες Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs International και η NBG International. Η τιμή στην οποία θα διατεθούν αδιάθετες μετοχές σε Ειδικούς Επενδυτές θα προκύψει από τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μικρότερη από την τιμή διάθεσης. Η τιμή αυτή μπορεί να είναι ανώτερη και της χρηματιστηριακής τιμής των υφιστάμενων μετοχών της τράπεζας κατά το χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης. Η ικανοποίηση των Ειδικών Επενδυτών, οι οποίοι θα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους κατά της ως άνω διαδικασίας της ιδιωτικής τοποθέτησης, θα γίνει κατά τη διακριτική ευχέρεια του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

* Εφόσον, τέλος, μετά τα ανωτέρω, υπολείπονται αδιάθετες μετοχές, αυτές θα διατεθούν στις Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs International, Deutsche Bank και J.P.Morgan (στο εξής οι ”Εγγυητές Κάλυψης”), δυνάμει σύμβασης παροχής εγγύησης κάλυψης, που η Τράπεζα θα έχει συνάψει με αυτές, στην τιμή που θα προκύψει από την προαναφερθείσα υπό (ii) διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μικρότερη από την Τιμή Διάθεσης.

Σε περίπτωση που υπολείπονται αδιάθετες μετοχές, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα τις διαθέσει κατά την κρίση του, άλλως το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα αυξηθεί κατά το ποσό της τελικής κάλυψης.

Οι νέες μετοχές που θα προέλθουν από την αύξηση θα έχουν άϋλη μορφή και θα δικαιούνται μέρισμα από τα κέρδη της χρήσεως 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v