Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Αύξηση 4ν/10 παλιές στα 22,11 ευρώ

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με αναλογία 4 νέες προς 10 παλιές με τιμή διάθεσης 22,11 ευρώ προχωρεί η Εθνική Τράπεζα, καθώς η γενική συνέλευση ψήφισε την πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου Τάκη Αράπογλου. Η συνέλευση, που μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο μέσω του euro2day.gr, διεξήχθη σε άκρως τεταμένο κλίμα.

Εθνική: Αύξηση 4ν/10 παλιές στα 22,11 ευρώ
* Παρακολουθήστε τα όσα διαδραματίστηκαν στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας μέσω του Video Web Casting του euro2day.gr, το σχετικό link στη δεξιά στήλη ”ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS”

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με αναλογία 4 νέες προς 10 παλιές με τιμή διάθεσης 22,11 ευρώ, πρότεινε ο Τ. Αράπογλου στη γ.σ. της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως επεσήμανε θα εκδοθούν 135 εκατ. νέες κοινές ονομαστικές μετοχές.

Η πρόταση της διοίκησης ψηφίσθηκε από τη γενική συνέλευση, ενώ τη διαφωνία τους διατύπωσαν μέτοχοι κάτοχοι 53.555 τίτλων.

Η αποκοπή του δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου, όπως είπε ο κ. Αράπογλου, θα ανακοινωθεί αφότου υπάρξει έγκριση της αύξησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα έχουν:

(i) όλοι οι κάτοχοι υφιστάμενων μετοχών της Τράπεζας, οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Μετόχων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, μετά το πέρας της εκκαθάρισης των συναλλαγών, που θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. την εργάσιμη ημέρα που προηγείται της ημερομηνίας αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, όπως αυτή θα καθοριστεί και ανακοινωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, και

(ii) όσοι αποκτήσουν δικαιώματα προτίμησης κατά την περίοδο διαπραγμάτευσής τους στο Χ.Α.

Περαιτέρω, για την περίπτωση που μετά την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης παραμείνουν αδιάθετες Νέες Μετοχές παρέχονται τα εξής δικαιώματα:

(i) Στους υπό α.i και α.ii ασκήσαντες δικαιώματα προτίμησης, παρέχεται δικαίωμα προεγγραφής για την απόκτηση Αδιάθετων Μετοχών στην Τιμή Διάθεσης, και μέχρι το τετραπλάσιο του αριθμού των Νέων Μετοχών, που αντιστοιχούν στα δικαιώματα προτίμησης που άσκησαν αυτοί οι επενδυτές (στο εξής το ”Δικαίωμα Προεγγραφής”).

(ii) Στα πρόσωπα που απασχολούνται (με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, παροχής υπηρεσιών ή έργου) από την Τράπεζα στην Ελλάδα ως και στους συνταξιούχους αυτής, καθώς και στα πρόσωπα που απασχολούνται από τις κατά το χρόνο διάθεσης των Νέων Μετοχών υφιστάμενες θυγατρικές της Εταιρείας, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα, παρέχεται το δικαίωμα να δηλώσουν εγγράφως τη βούλησή τους για την απόκτηση Αδιάθετων Μετοχών στην Τιμή Διάθεσης.

Σε περίπτωση που, μετά την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, παραμείνουν Αδιάθετες Μετοχές, αυτές θα διατεθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας με απόφασή του στις παρακάτω κατηγορίες επενδυτών κατά σειρά προτεραιότητας ως εξής:

(i) Στους ασκήσαντες Δικαίωμα Προεγγραφής και στους ασκήσαντες Δικαίωμα των Απασχολούμενων. Εάν ο αριθμός των Αδιάθετων Μετοχών δεν επαρκεί για την πλήρη ικανοποίηση της ζήτησης από αυτούς τους επενδυτές, τότε θα ικανοποιηθούν αναλογικά με βάση τον αριθμό των Αδιάθετων Μετοχών που θα έχουν ζητήσει και μέχρι την πλήρη εξάντληση της ζήτησης.

(ii) Σε ειδικούς επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την οποία θα οργανώσουν η Τράπεζα, οι τράπεζες Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs International και η NBG International.

Η τιμή στην οποία θα διατεθούν Αδιάθετες Μετοχές σε Ειδικούς Επενδυτές θα προκύψει από τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μικρότερη από την Τιμή Διάθεσης.

Η τιμή αυτή μπορεί να είναι ανώτερη και της χρηματιστηριακής τιμής των υφιστάμενων μετοχών της Τράπεζας κατά το χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης.

Η ικανοποίηση των Ειδικών Επενδυτών, οι οποίοι θα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους κατά την ως άνω διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης θα γίνει κατά την διακριτική ευχέρεια του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

(iii) Εφόσον, τέλος, μετά τα ανωτέρω, υπολείπονται Αδιάθετες Μετοχές, αυτές θα διατεθούν στις τράπεζες Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs International, Deutsche Bank και J.P.Morgan.

Σε περίπτωση που υπολείπονται Αδιάθετες Μετοχές το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα τις διαθέσει κατά την κρίση του, άλλως το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα αυξηθεί κατά το ποσό της τελικής κάλυψης.

Η Γ.Σ. αποφάσισε επίσης τη θέσπιση νέου προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών της Τράπεζας (stock options). Το Πρόγραμμα έχει πενταετή διάρκεια από τη σχετική έγκριση της Γ.Σ. και λήγει το έτος 2011. Το Δ.Σ. της Τράπεζας οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά την απόφαση της Γ.Σ. έχει την ευχέρεια να αποφασίσει την απονομή, είτε εφάπαξ είτε τμηματικά, των δικαιωμάτων προαιρέσεως.

Ο ανώτατος αριθμός των μετοχών που θα εκδώσει η Τράπεζα στο πλαίσιο του Προγράμματος για το σύνολο των δικαιούχων ανέρχεται σε 2.500.000 μετοχές.

Η γενική συνέλευση, που μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο μέσω του euro2day.gr, διεξήχθη σε άκρως τεταμένο κλίμα, καθώς εκπρόσωποι μετόχων εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την εξαγορά στην Τουρκία, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων Στ. Κούκος είπες ότι θα απευθυνθεί στις δικαστικές αρχές προκειμένου να διερευνηθεί η νομιμότητα της απαρτίας της γενικής συνέλευσης.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΕΤΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων: ”Η σημερινή Γενική Συνέλευση της Εθνικής μέσω της οποίας ”αποφασίστηκε” η τεράστια αύξηση των 3 δις ευρώ δεν είχε απαρτία (μόνο το 31,8% των μετόχων είχε εμπρόθεσμα καταθέσει τις αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις αντί του προβλεπόμενου 33,3%). Άρα η απόφαση είναι μη νόμιμη και προς τούτο προσφεύγουμε ήδη στις εποπτικές και δικαστικές αρχές”.

Το σχετικό ρεπορτάζ για τα διαδραματισθέντα στη γενική συνέλευση δημοσιεύεται στο άρθρο που προηγείται (ακριβώς από κάτω) του παρόντος δημοσιεύματος με τίτλο ”ΕΤΕ: Σε τεταμένο κλίμα ξεκίνησε η συνέλευση (upd)”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v