Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Καμμία επαφή μεταξύ διοίκησης και ΣΥΕΤΕ

Μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του προεδρείου του ΣΥΕΤΕ πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα από τώρα. Κατά τη διάρκεια της, αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί η αυριανή αίτηση για την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής – κάτι το οποίο είναι γνωστό από το πρωί – αλλά και η χρονική διάρκεια της αναβολής.

Εθνική: Καμμία επαφή μεταξύ διοίκησης και ΣΥΕΤΕ
Μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του προεδρείου του ΣΥΕΤΕ πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα από τώρα. Κατά τη διάρκεια της, αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί η αυριανή αίτηση για την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής – κάτι το οποίο είναι γνωστό από το πρωί – αλλά και η χρονική διάρκεια της αναβολής.

Βάσει του νόμου, ο ΣΥΕΤΕ, εκπροσωπώντας το 6,7% των μετοχών της τράπεζας, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει αναβολή έως και για έναν μήνα. Προς το παρόν όμως είναι άγνωστο αν θα εξαντληθεί το όριο. Η ”λεπτομέρεια” αυτή θα ξεκαθαρίσει σε λίγο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σήμερα δεν υπήρξε καμία επαφή μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής και του Συλλόγου Εργαζομένων, οπότε και οι δύο πλευρές μένουν σταθερές στις θέσεις τους.

Νωρίτερα, σε ανακοινωσή του, ο ΣΥΕΤΕ ζητούσε τα κείμενα της συμφωνίας με τη Finansbank, καθώς και αυτά της συμφωνίας με τους αναδόχους για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ισχυριζόμενος ότι αν δεν δοθούν και δεν αξιολογηθούν ”είναι αδύνατη η οποιαδήποτε τοποθέτηση καθώς και η υποβολή ενδεχόμενα εναλλακτικών προτάσεων που αφορούν στους τρόπους χρηματοδότησης για την εξαγορά της FinansBank”.

Αντιδράσεις ξένων επενδυτών για ”πολιτικές” αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στο θέμα της επαναληπτικής γενικής συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην προσέλκυση ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων στην ελληνική αγορά αν οδηγήσουν σε ακύρωση του deal της Finansbank, σύμφωνα με στέλεχος μεγάλης ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Ο ίδιος, ο οποίος δεν εργάζεται για λογαριασμό των δύο ξένων οίκων που συμβουλεύουν την Εθνική, δηλαδή την CSFB και την Goldman Sachs στο ντίλ της Finansbank, υποστηρίζει ότι οι τελευταίες εξελίξεις ”δείχνουν ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει ένα μεγάλο επιχειρηματικό deal χωρίς την σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστών και των πολιτικών.”

Το στέλεχος του ξένου οίκου, το οποίο φαίνεται να απηχεί τις απόψεις αρκετών ξένων θεσμικών επενδυτών, τονίζει ότι οι τελευταίοι αναρωτιούνται ”γιατί να βάζει κανείς τα λεφτά του σε μια χώρα όπου η έκβαση ενός μεγάλου deal εξαρτάται από τους εκβιασμούς των συνδικαλιστών;”

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που ζητούν οι συνδικαλιστές ισοδυναμεί με άνιση μεταχείριση των μετόχων.

”Αν είναι αυτά τα Ταμεία να πάρουν δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για να συμμετάσχουν στην αύξηση (rights issue) τότε το τελευταίο θα πρέπει να δώσει την ίδια ευκαιρία σ’ όλους τους μετόχους,” προσθέτει. ”Αυτά τα πράγματα όμως δεν μπορούν να γίνουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.”

Ο ίδιος εκφράζει την έκπληξή του για την στάση μερίδας πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίοι εμφανίζονται να αγνοούν τους κανονισμούς περι πληροφόρησης (disclosure) σε τέτοια θέματα που θέτει η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (για εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μία εκ των οποίων είναι και η Εθνική Τράπεζα).

---Συνέντευξη τύπου Β. Παπανδρέου για την εξαγορά της Εθνικής

Ερωτηματικά αναφορικά με την στρατηγική επέκταση της Εθνικής στην Τουρκία μέσω εξαγοράς της τουρκικής Finansbank εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για αναπάντητα ερωτήματα τόσο για το τελικό κόστος της εξαγοράς, όσο και για το επιχειρησιακό σχέδιο της ελληνικής τράπεζας.

Επίσης η κ. Παπανδρέου στηλίτευσε το γεγονός ότι ο διοικητής της Εθνικής Τ. Αράπογλου αρνήθηκε να ενημερώσει την ελληνική Βουλή, ενώ ταυτόχρονα αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για αύριο ενημέρωση από τον διοικητή της ΤτΕ κ. Ν.Γκαργκάνα, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η κα Παπανδρέου, αφού επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντίθετο με την πρωτοβουλία της Εθνικής να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, ωστόσο ζήτησε το κέντρο λήψης των αποφάσεων να παραμείνει οπωσδήποτε στη χώρα μας.

Αναφέροντας ότι το συνολικό κόστος της εξαγοράς υπερβαίνει τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής, εξέφρασε αμφιβολία αν η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής μπορεί να στηρίξει πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που θα προέλθουν από την τουρκική πλευρά. Οι πολιτικές και οι οικονομικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, επεσήμανε η κα Παπανδρέου.

Όσον αφορά το τίμημα της εξαγοράς της Finansbank από την Εθνική, η κα Παπανδρέου ανέφερε ότι, με βάση δηλώσεις διεθνών οίκων (Merrill Lynch, Ernst & Young, Economist), το κόστος της εξαγοράς είναι ιδιαίτερο υψηλό, εκφράζοντας την απορία για το γεγονός ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από καμία άλλη τράπεζα για την απόκτηση της τουρκικής.

Επίσης διερωτήθηκε αν ήταν τυχαία η μερική συμμετοχή της Citi Group, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι ο κ.Αράπογλου υπήρξε στο παρελθόν στέλεχος της Citί Group.

Η κ. Παπανδρέου έκανε ακόμα λόγο για ”κρυφή ατζέντα”, με στόχο η εξαγορά της Finansbank να αποτελέσει το όχημα για να περάσει η Εθνική πλήρως στον έλεγχο των ξένων συμφερόντων. Για την αποτροπή αυτή της εξέλιξης, ζήτησε τη συμμετοχή των ταμείων στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v