Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Επιφυλακτικός ο ΣΥΕΤΕ για Finansbank

Προβληματισμούς για το τίμημα της εξαγοράς της τουρκικής Finansbank, αλλά και για τη μετοχική σύνθεση της τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ).

Εθνική: Επιφυλακτικός ο ΣΥΕΤΕ για Finansbank
Προβληματισμούς για το τίμημα της εξαγοράς της τουρκικής Finansbank, αλλά και για τη μετοχική σύνθεση της τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ).

”Οι εργαζόμενοι και ο σύλλογος πάντοτε επικροτούσαν πρωτοβουλίες που οδηγούσαν σε περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας. Όμως αυτή τη στιγμή πυκνώνουν οι προβληματισμοί που αφορούν στην εξαγορά. Το τίμημα για την εξαγορά τραπεζών στην Τουρκία θεωρείται από πολλούς ιδιαίτερα υψηλό”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.



Επισημαίνουν επίσης: ”Αγοράζει η ΕΤΕ μία τράπεζα με 4 δισ. ευρώ (τόσο θα κοστίσει αν εξαγοράσει την Finansbank στο σύνολο), όσα δηλαδή είναι τα ίδια κεφάλαια. Ρωτάμε, δεν είναι επικίνδυνη αυτή η τοποθέτηση;

Και ενώ η Εθνική αγοράζει ακριβά την Finansbank, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης στις 3/4/2006, το δίκτυο της Finansbank στο εξωτερικό θα πωληθεί από την ελληνική τράπεζα σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα: γιατί πωλείται σε χαμηλότερη τιμή;

Το οικονομικό περιβάλλον της Τουρκίας παρά τη βελτίωση παραμένει επισφαλές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τουρκική λίρα έναντι του ευρώ υποτιμήθηκε περισσότερο από 14% από την ισοτιμία η οποία αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης.

Όταν έγινε η αποτίμηση της Finansbank και εκτιμήθηκε η προστιθέμενη αξία της για την Εθνική, είχε ληφθεί υπόψη ότι τα μελλοντικά έσοδα από την Τουρκία μπορεί να είναι πολύ μικρότερα σε περίπτωση πτώσης της αξίας της λίρας;

Εξακολουθεί να ισχύει η άποψη της διοίκησης ότι το 25% των εσόδων θα προέρχεται από την Τουρκία;

Παράλληλα, στην ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ, τίθεται μία σειρά ερωτημάτων:

”Ρωτάμε, υπάρχει ”κρυφή ατζέντα” για να αλλάξει ο χαρακτήρας της τράπεζας και να μεταφερθεί το κέντρο λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την ελληνική οικονομία;

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα αφορά στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το εξ αυτού του γεγονότος ενδεχόμενο να αλλάξει ο χαρακτήρας της τράπεζας.

Θα επιτρέψει και θα διευκολύνει η κυβέρνηση τα ασφαλιστικά ταμεία να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου;

Τι θα απαντήσουν οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις τους στους ασφαλισμένους - μετόχους για τη μείωση της περιουσίας των ταμείων;

Τονίζουμε ότι ο ΣΥΕΤΕ θα συνεχίσει με όλα τα μέσα τις προσπάθειες ώστε:

1.Να διασφαλιστεί ο σημερινός ρόλος της Εθνικής Τράπεζας στην ελληνική οικονομία.

2.Να παραμείνει το κέντρο λήψης αποφάσεων της ΕτΕ στη χώρα μας.

3.Να μην αλλάξει ο τρόπος επιλογής του management.

4.Να μη χάσουν τα σφαλιστικά ταμεία -που αποτελούν σήμερα το βασικό μέτοχο της ΕτΕ– περιουσία.

5.Να διατηρήσει η χώρα μας τη μεγαλύτερη τράπεζά της η οποία δίνει τον τόνο και την κατεύθυνση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

6.Να παρασχεθεί κάθε δυνατή διευκόλυνση προς τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Θα ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος εκπροσωπεί τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου αυτά να διευκολυνθούν ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση.

Είναι αυτονόητο ότι η στάση του προέδρου του ΣΥΕΤΕ –ο οποίος θα εκπροσωπεί πάνω από 5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας– στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕτΕ που θα αφορά στην αύξηση του Μ.Κ. θα είναι ανάλογη των θέσεων του συλλόγου και του προβληματισμού που εκφράζεται, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v