Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ για το deal της Εθνικής

Ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, δέχθηκε χθες στη Βουλή - στο περιθώριο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων που συνεδρίασε για το νομοσχέδιο περί δημοσίων προτάσεων - πολλές ερωτήσεις από βουλευτές για την εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ για το deal της Εθνικής
Ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, δέχθηκε χθες στη Βουλή - στο περιθώριο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων που συνεδρίασε για το νομοσχέδιο περί δημοσίων προτάσεων - πολλές ερωτήσεις από βουλευτές για την εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία.

Διευκρινίζει ότι εξέφρασε εκτιμήσεις, ως ειδικός επί χρηματιστηριακών θεμάτων με αυξημένη ευαισθησία ενημέρωσης των βουλευτών σε πολύ εξειδικευμένα χρηματιστηριακά θέματα επί των πολλών ερωτήσεων και συγκεκριμένα τα εξής:

Του εζητήθη, μεταξύ άλλων ερωτήσεων, να υπολογίσει το ποσοστό που αντιπροσωπεύει το ποσό που μπορεί να πληρώσει η Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank, επί των συνολικών νέων ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας.

Ο κ. Μωραϊτάκης, απάντησε ότι το ποσό που θα διατεθεί στην Τουρκία θα αντιπροσωπεύει ποσοστό 35-45%, των νέων ιδίων κεφαλαίων της ΕΤΕ εφόσον απαιτηθούν μέχρι 3,8 δισ. ευρώ ενώ τώρα η ΕΤΕ έχει ίδια κεφάλαια 4,2 δισ. ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει, ότι εκτίμησε πως η τιμή που πλήρωσε η Εθνική είναι ακριβή ή φθηνή. Δεν έγινε αναφορά στην τιμή. Το εάν είναι ακριβή ή φθηνή, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τις τιμές που γίνονται παρόμοιες συμφωνίες στην ίδια χώρα και στον ίδιο κλάδο, από την εξέλιξη της οικονομικής πορείας της τράπεζας στην Τουρκία, το management (ελληνικό ή τουρκικό) και την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

Επίσης, θα είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία ή αποτυχία η συμπεριφορά των τούρκων πελατών της τράπεζας. Εάν δηλαδή παραμείνουν ή φύγουν, οι πελάτες ή και το management, καθώς και ο ιδρυτής της τράπεζας πιθανώς να αποχωρήσει στο μέλλον και να γίνει ανταγωνιστής, όπως έγινε με τον κ. Shaffra, όταν πούλησε την Trade Development Bank. Αυτό αποτελεί γενικότερο προβληματισμό της ελληνικής και ξένης επενδυτικής κοινότητας.

Γι’ αυτό πιο αρμόδιος να απαντήσει είναι ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Αράπογλου με συγκεκριμένα στοιχεία και μελέτες, που πιθανώς έχει στα χέρια του.

Από τον ίδιο, ανέφερε ο κ. Μωραϊτάκης έχουμε ζητήσει ως ΣΜΕΧΑ (από τις 4 Απριλίου 2006) με επιστολή μας, επίσημη αναλυτική εταιρική παρουσίαση για την εξαγορά και τις προοπτικές της, όπως έκανε στο εξωτερικό σε ξένους αναλυτές προκειμένου να ενημερώσουμε έγκαιρα τους Έλληνες επενδυτές.

Σχετικά με τους ειδικούς κινδύνους, που αναλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα, ο κ. Μωραϊτάκης σχολιάζει πως η ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποδεικνύει ότι υπάρχουν κίνδυνοι οικονομικοί (αστάθεια, υποτιμήσεις, συμπεριφορά της Τουρικής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι σε μία ελληνική τράπεζα κλπ.) και πολιτικοί (πατριαρχείο, διωγμός Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, Κυπριακό, υφαλοκρηπίδα, casus beli, παραβιάσεις εναέριου χώρου, ”βαθύ κράτος” κλπ.) και ως εκ τούτου το εγχείρημα ενσωματώνει αυτούς τους κινδύνους.

Λογικά πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη απόδοση αφού σε μία επένδυση απόδοση και κίνδυνος έχουν σχέση ανάλογη. Οι εξελίξεις πάντως στην Τουρκία σαν Εθνος πρέπει να μας απασχολούν. Εμείς δεν πρέπει να υστερήσουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης και επιτέλους η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να καταστεί Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο.

Σχετικά με το είδος της εγγύησης των αναδόχων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής (εάν δηλαδή οι ανάδοχοι εγγυώνται το συνολικό ποσό ή και την τιμή της μετοχής, που θα διατεθούν οι νέες μετοχές) ο κ. Μωραϊτάκης διευκρινίζει ότι κατά κανόνα οι ξένοι ανάδοχοι εγγυώνται υπό προϋποθέσεις (συνθήκες αγοράς κλπ.), το συνολικό ποσό και όχι συγκεκριμένη τιμή μετοχής.

Οι λεπτομέρειες εμπεριέχονται σε ειδικό συμφωνητικό αναδοχής. Εάν η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών είναι σε έκπτωση έναντι της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής, όπως συμβαίνει συνήθως και οι παλιοί μέτοχοι δεν συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, τότε θα υποστούν ανάλογη απαξίωση (ποσοστού και τιμής) στα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτό γίνεται πάντοτε σε ανάλογες περιπτώσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και δεν θα είναι πρωτόγνωρο γεγονός.

Αντίθετα, θα εισέλθουν με καλύτερους όρους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής, άλλοι επενδυτές. Η τελική επιτυχία ή όχι της επένδυσης θα εξαρτηθεί από την ιστορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v