Κυριακόπουλος: Υπέρογκο το κόστος χρήματος

"Δεν υπάρχει πρόθεση μεταφοράς της έδρας της S&B. Η μεταφορά της έδρας δεν αποτελεί από μόνη της λύση για τις ελληνικές επιχειρήσεις", δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ και της S&Β Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Κυριακόπουλος: Υπέρογκο το κόστος χρήματος
"Δεν υπάρχει πρόθεση μεταφοράς της έδρας της S&B. Η μεταφορά της έδρας δεν αποτελεί από μόνη της λύση για τις ελληνικές επιχειρήσεις". Τη δήλωση αυτή έκανε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ και της S&B Οδ. Κυριακόπουλος στο περιθώριο της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα (2011 - 2012), σημειώνοντας ότι το κόστος χρήματος (επιτόκιο 8-10%) για τις μεγάλες και δη εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολλαπλάσιο από αυτό που καλούνται να πληρώσουν οι ξένοι ανταγωνιστές τους στις διεθνείς αγορές (2%). 

Άρα, όπως είπε και ο ίδιος, βασικός στόχος των επιχειρήσεων είναι να βρουν λύση αλλιώς "είναι καταδικασμένες". Αυτό εξηγεί άλλωστε, κατά τον κ. Κυριακόπουλο, τις επιλογές που κάνουν κάποιες επιχειρήσεις. 

Ο ίδιος τόνισε επίσης με έμφαση ότι "η εξάρτηση και η ομηρία από τις ελληνικές τράπεζες είναι πολύ μεγάλη. Είχαμε πολλές ξένες τράπεζες που έφυγαν και ξένες τράπεζες που χρηματοδοτούσαν ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποχώρησαν".

Επισήμανε παράλληλα ότι "σε αυτήν τη φυγή των επιχειρήσεων υπάρχει και το θέμα της χρηματοδότησης, που είναι σοβαρό. Οι επιχειρήσεις υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας. Το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί κοστολογικά και ποσοτικά. Σε αυτό το περιβάλλον ο επιχειρηματίας καλείται να βρει μια λύση".

Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος, σημείωσε ότι η ενέργεια στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. 

Σημείωσε πως "ως χώρα είχαμε φορτώσει το ρεύμα με άλλα στοιχεία κόστους, όπως το υψηλό μισθολογικό και ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το βιομηχανικό ρεύμα για να επιδοτηθεί το οικιακό, το οποίο παραδοσιακά αντιμετωπιζόνταν με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με ό,τι συμβαίνει με την Ε.Ε.". 

Τόνισε ακόμη πως από τις ΔΕΚΟ γινόταν κοινωνική τιμολογιακή πολιτική, αντί να γίνει απευθείας σε πληθυσμιακές ομάδες που έχουν ανάγκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v