Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τα βασικά σημεία του business plan 2007-09

Η Εθνική Τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα τις βασικές πτυχές του business plan της περιόδου 2007-2009, το οποίο παρουσιάζει η διοίκηση του ομίλου στο Λονδίνο. Το πλήρες κείμενο.

ΕΤΕ: Τα βασικά σημεία του business plan 2007-09
Η Εθνική Τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα τις βασικές πτυχές του business plan της περιόδου 2007-2009, το οποίο παρουσιάζει η διοίκηση του ομίλου στο Λονδίνο.

Το business plan της Εθνικής Τράπεζας αναφέρεται σε μέση ετήσια αύξηση εσόδων 16% και μέση ετήσια αύξηση κερδών 22% στην τριετία 2007-2009.

Παράλληλα, προβλέπει αύξηση των εγχώριων χορηγήσεων με ρυθμό άνω του 17% ετησίως, με διπλάσιο ρυθμό στην ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία.


--- Το πλήρες κείμενο

* Ο Στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2007-2009

Το 2005, ο Όμιλος της ΕΤΕ ανακοίνωσε το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την τριετία 2005-2007 και ανέπτυξε τη στρατηγική που θα καθιερώσει τον Όμιλο σε ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.

Σήμερα, ένα χρόνο πριν από την ολοκλήρωση της τριετίας του προηγούμενου ΕΣ, όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί για το 2007 έχουν ήδη επιτευχθεί και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν και υπερκαλυφθεί. Η πρώτη φάση της εσωτερικής αναδιοργάνωσης ολοκληρώνεται ενώ ο Όμιλος έχει ενδυναμωθεί σημαντικά μέσω σημαντικών εξαγορών στην περιοχή. Επίσης, ο χάρτης του ανταγωνισμού στην περιοχή αλλάζει. Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών, ένα καινούριο τριετές ΕΣ έχει ετοιμαστεί.

Το νέο ΕΣ έχει ως στόχο την καλύτερη εκμετάλλευση όλων των προοπτικών και δυνατοτήτων του Ομίλου για ακόμα περισσότερη ανάπτυξη και κερδοφορία.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο καθορίζει την στρατηγική και τους στόχους του Ομίλου συνολικά αλλά και κατά τομέα δραστηριότητας. Προσδίδει ιδιαίτερη σημασία σε συνέργιες μεταξύ διαφορετικών επιχειρηματικών μονάδων και χωρών. Είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής διαδικασίας που περιλαμβάνει τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών από τη Διοίκηση αλλά και λεπτομερή ανάλυση από το κάθε τμήμα / μονάδα ξεχωριστά. Περιέχει τους κύριους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και δείκτες για κάθε μονάδα όπως επίσης και τις συγκεκριμένες στρατηγικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν και το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο έχει βασιστεί σε πολλές παραδοχές και προβλέψεις για την οικονομία, την αγορά αλλά και για την πορεία του ίδιου του Ομίλου. Για κάθε χώρα δραστηριότητας, έχουμε χρησιμοποιήσει προβλέψεις και εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ, το ρυθμό ανάπτυξης των χορηγητικών μεγεθών ανά προϊόν, τα επιτόκια και τα περιθώρια πιστοδοτήσεων και καταθέσεων, τον πληθωρισμό και τις σχετικές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η επίτευξη των στόχων του ΕΣ εξαρτάται τόσο από την εγκυρότητα των προβλέψεων όσο και από την υλοποίηση των στρατηγικών ενεργειών που έχουν προγραμματιστεί.

* Η Στρατηγική του Ομίλου για την περίοδο 2007-2009 και οι κύριοι άξονες της

Η στρατηγική του Ομίλου για την επίτευξη των στόχων του ΕΣ 2007-2009 περιστρέφεται γύρω από 4 βασικούς άξονες:

i. Αύξηση Εσόδων

ii. Λειτουργική αποτελεσματικότητα

iii. Αποτελεσματική απορρόφηση των εξαγορών και εκμετάλλευση συνεργιών

iv. Αποτελεσματική διαχείριση εποπτικών κεφαλαίων



i. Αύξηση εσόδων

Η Ελληνική τραπεζική αγορά αναμένεται να συνεχίσει να επωφελείται από ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον και να παρουσιάζει ακόμα σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης καθώς τα επίπεδα διείσδυσης της εγχώριας τραπεζικής αγοράς απέχουν αρκετά από αυτά πιο ώριμων ευρωπαϊκών χωρών. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές χορηγήσεις στην εγχώρια αγορά αναμένεται να αυξηθούν με μέση ετήσια αύξηση ~13% στην επόμενη τριετία. Παράλληλα, τα δανειακά περιθώρια θα συνεχίσουν την πορεία σύγκλισης προς τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Οι κύριοι μοχλοί αύξησης εσόδων στην Ελλάδα θα είναι ο ευρύτερος τομέας της λιανικής τραπεζικής αλλά και αυτός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η αύξηση των μεγεθών σε αυτούς τους τομείς αναμένεται να υπερκαλύψει την επίπτωση από τη σύγκλιση των επιτοκιακών περιθωρίων. Επιπρόσθετα, η ΕΤΕ θα επικεντρωθεί στον τομέα Διαχείρισης Διαθεσίμων Πελατείας (Asset Management) μέσω ενός βελτιωμένου μοντέλου εξυπηρέτησης πελατών και εκμεταλλευόμενη το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο διείσδυσης επενδυτικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες(12% στην Ελλάδα σε σχέση με 68% στην ευρωζώνη).

Τέλος, στην Ελλάδα, η ΕΤΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση της θέσης της στις ασφαλιστικές εργασίες μέσω του δικτύου της (bancassurance). Αναμένεται το 55% των κερδών του Ομίλου να προέρχονται από την Ελληνική αγορά.

Όσον αφορά στη ΝΑ Ευρώπη, οι εργασίες του Ομίλου στην περιοχή αυτή αναμένεται να αποκτούν ολοένα και περισσότερη βαρύτητα με ~13% των συνολικών κερδών του Ομίλου να προέρχονται από την περιοχή αυτή.

Όλες οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης αναμένεται να έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τραπεζικών εργασιών λόγω του πολύ χαμηλού επιπέδου διείσδυσης χορηγητικών προϊόντων (~35% του ΑΕΠ το 2006 σε σχέση με >100% στην ευρωζώνη) και είναι σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανάπτυξη του Ομίλου στην περιοχή προβλέπεται να είναι κυρίως οργανική και θα επικεντρωθεί στην λιανική αγορά και στην αγορά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, η πρόσφατη εξαγορά της Finansbank έχει δώσει στον Όμιλο μια εξαιρετική πλατφόρμα για ανάπτυξη στην αγορά της Τουρκίας. Το 2006, η Finansbank σημείωσε αύξηση χορηγήσεων περισσότερο από 75% και 50% στη λιανική και εταιρική τραπεζική αντίστοιχα, υπερκαλύπτοντας έτσι τους στόχους που είχαν τεθεί. Παράλληλα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά ~27% και η κερδοφορία προ φόρων κατά ~30%. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αναταραχής στην Τουρκική οικονομία η Finansbank κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της και να διατηρήσει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της σε ένα από τα καλύτερα επίπεδα της αγοράς αποδεικνύοντας έτσι την ισχυρή θέση και δομή της τράπεζας.

Επιπλέον μετά την εξομάλυνση της αναταραχής αυτής έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως η νομισματική ισοτιμία δολαρίου και τουρκικής λίρας στα προ της αναταραχής επίπεδα. Στην επόμενη τριετία, η Finansbank αναμένεται να συνεχίσει τη δυναμική ανάπτυξη της αυξάνοντας έσοδα με μέση ετήσια αύξηση ~25% και κερδοφορία με ~28%, συνεισφέροντας το ~30% στα κέρδη του Ομίλου, αλλά και εξάπλωση του δικτύου της σε 550 καταστήματα (από 309 σήμερα). Πρέπει να σημειωθεί ότι για 135 μέρες χρήσης του 2006 ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη ~€90εκ από τη Finansbank, αναλογούντα στο 56% της συμμετοχής του.

ii. Λειτουργική αποτελεσματικότητα

Στην Ελλάδα, η μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας του Ομίλου, η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων και η εισαγωγή βέλτιστων διαδικασιών ώστε ο δείκτης αποτελεσματικότητας να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο παραμένουν προτεραιότητες για τον Όμιλο.

Στη ΝΑ Ευρώπη η δυναμική οργανική ανάπτυξη θα συνοδεύεται από αύξηση λειτουργικών εξόδων η οποία όμως θα υπερκαλύπτεται από την αύξηση των αντίστοιχων εσόδων.

Τέλος, το Ανθρώπινο Δυναμικό του Ομίλου συνεχίζει να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων του ΕΣ. Ο Όμιλος θα συνεχίσει να εφαρμόζει αποτελεσματικές μεθόδους διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη του προσωπικού αλλά και στην επιβράβευση της αποτελεσματικότητας του με αντίστοιχα κίνητρα.

iii. Αποτελεσματική απορρόφηση των εξαγορών και εκμετάλλευση συνεργιών

Ο Όμιλος αναμένει σημαντικά οφέλη από την αποτελεσματική ενσωμάτωση των πρόσφατων εξαγορών στον Όμιλο και την επίτευξη συνεργιών. Στο τέλος της τριετίας, τα οφέλη από συνέργιες αναμένεται να ανέλθουν σε ~€140-160εκ. Τα οφέλη αυτά θα προέλθουν από τις παρακάτω ενέργειες:

Για την σωστή ενσωμάτωση των νέων εταιρειών στον Όμιλο, απαραίτητη προϋπόθεση και πρώτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός ενοποιημένου συστήματος ελέγχου. Στον τομέα αυτό, έχει ήδη ολοκληρωθεί αξιοσημείωτο έργο με ειδικά προγράμματα ενοποίησης οικονομικών αναφορών, διαχείρισης απόδοσης, διαχείρισης κινδύνων, εταιρικής διακυβέρνησης και κανονιστικής συμμόρφωσης.

Τα πιο άμεσα οφέλη θα προέλθουν από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης αφού ο Όμιλος θα μπορεί να καλύψει ένα μέρος των αναγκών χρηματοδότησης των νέων τραπεζών του Ομίλου με πολύ χαμηλότερο κόστος από το σημερινό τους.

Σε δεύτερη φάση, ο Όμιλος αναμένει συνέργιες στον τομέα του κόστους που θα προκύψουν κυρίως από οικονομίες κλίμακας στον τομέα των προμηθειών, ενώ ακόμα περισσότερα οφέλη θα προκύψουν από την ενοποίηση επιμέρους πληροφοριακών συστημάτων και κεντρικοποίηση διαδικασιών. Στον τομέα των εσόδων, αναμένονται μακροπρόθεσμες συνέργιες για τον Όμιλο από τη διάχυση τεχνογνωσίας στη Λιανική Τραπεζική, από το Trade Finance και το Cash Management για εταιρικούς πελάτες στην ευρύτερη γεωγραφία της δραστηριοποίησης του Ομίλου και τη γενικότερη εφαρμογή βέλτιστων διαδικασιών και πρακτικών σε όλο τον Όμιλο.

iv. Αποτελεσματική διαχείριση εποπτικών κεφαλαίων

Η ανάπτυξη των εργασιών θα υποστηριχθεί από αυστηρή και αποτελεσματική διαχείριση των εποπτικών κεφαλαίων του Ομίλου καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετίας, που θα διατηρήσει το λόγο κεφαλαιακής επάρκειας (Upper Tier I capital ratio) σε επίπεδα μεγαλύτερα από το επίπεδο στόχο του 7.5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο στάδιο της εφαρμογής των κανονισμών της Βασιλείας ΙΙ είχε πολύ μικρή επίδραση στα εποπτικά κεφάλαια ενώ η ολοκλήρωση της εφαρμογής αναμένεται, μάλιστα, να έχει τελικά θετικό συνολικό αποτέλεσμα.

Ο Όμιλος θα συνεχίσει να αποσύρεται από μη στρατηγικούς τομείς και να προβαίνει σε πωλήσεις μη κύριων και μη στρατηγικών στοιχείων του ενεργητικού.

Όσον αφορά στην περαιτέρω επέκταση του Ομίλου, αυτή θα είναι επιλεκτική και θα επικεντρώνεται σε μικρές σχετικά σε μέγεθος ευκαιρίες για εξαγορές που θα μπορούν να εξασφαλίσουν στα επενδεδυμένα κεφάλαια επιθυμητές αποδόσεις.

Σήμερα, μετά από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, τις εξαγορές και τη δυναμική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου δανείων του Ομίλου, ο λόγος κεφαλαιακής επάρκειας (Upper Tier I ratio) του ομίλου είναι 8%, δηλαδή 0.5% πιο πάνω από τον ελάχιστο στόχο του 7.5% που έχουμε θέσει. Αυτό αντιστοιχεί σε €200εκ περίπου.

Με δεδομένο ότι προβλέπεται δυναμική ανάπτυξη των χορηγήσεων του Ομίλου, που θα απαιτούν εποπτικά κεφάλαια, καθώς και το ότι ενδεχομένως να αποφασίσουμε μικρές επιλεκτικές εξαγορές τραπεζών στην περιοχή, η διοίκηση δεν προτίθεται να επιστρέψει κεφάλαιο στους μετόχους προς το παρόν, χωρίς να αποκλείει επιστροφή κεφαλαίου στο μέλλον αναλόγως των εξελίξεων.

* Οι κύριοι στόχοι του Ομίλου ΕΤΕ για την περίοδο 2007-2009

Η στρατηγική που έχουμε αναπτύξει θα επιτρέψει στον Όμιλο να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και να θεμελιώσει τη θέση του στην Ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά.

Οι εγχώριες χορηγήσεις αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό άνω του 17% ετησίως και με διπλάσιο ρυθμό στην ΝΑ Ευρώπη και στην Τουρκία. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αναμένεται να κινηθεί κοντά στις 400 μονάδες βάσης. Ο δείκτης αποτελεσματικότητας αναμένεται να πέσει κάτω από 45%. Έσοδα και κερδοφορία αναμένεται να κινηθούν με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 16% και 22% αντίστοιχα, μέχρι και το 2009 με έτος βάσης τις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων το 2007. Ως έτος βάσης χρησιμοποιείται το 2007 για να είναι συγκρίσιμο με το 2009 δεδομένου ότι το 2006 περιλαμβάνονται κέρδη της Finansbank μόνο για 135 μέρες και σε ποσοστό μόλις 56%. Με έτος βάσης 2006 ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν πλασματικά μεγαλύτερος.

Παρά τη δυναμική αύξηση μεγεθών, οι διαγραφές παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εφαρμογή πιο αποτελεσματικών πρακτικών ανάκτησης δανείων σε καθυστέρηση και οι νέες υγιείς χρηματοδοτήσεων θα συντελέσουν ώστε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειωθεί και να συγκλίνει με τα ευρωπαϊκά επίπεδα του 3%. Τέλος, το δίκτυο καταστημάτων του Ομίλου θα επεκταθεί σε ~2000 καταστήματα μέχρι το 2009. (~30% Ελλάδα, ~40% ΝΑ Ευρώπη, ~30% Τουρκία)

Τα παραπάνω θα επιχειρηθούν μέσα σε ένα περιβάλλον αυστηρού ελέγχου του επιχειρηματικού κινδύνου, αναβαθμισμένων λειτουργιών εσωτερικού ελέγχου και βέλτιστης πρακτικής στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης.

* Εκτιμήσεις 2009

% Κατανομή κερδών Κατανομή καταστημάτων

Ελλάδα 55% 30%

ΝΑ Ευρώπη 14% 40%

Τουρκία 31% 30%

Σύνολο 100% 100%

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είναι ήδη διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας (www.nbg.gr) η παρουσίαση του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου για την τριετία 2007- 2009, που πραγματοποιείται από τη Διοίκηση της Τράπεζας σήμερα στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v