Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της CEC

Κανονικά προχωρά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου της Ρουμανίας, καθώς η αρμόδια επιτροπή απέρριψε πρόταση για διετή αναβολή της όλης διαδικασίας. Από ελληνικής πλευράς, ενδιαφέρον για τη CEC έχουν εκδηλώσει οι Εθνική και Eurobank.

Προχωρά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της CEC
Κανονικά προχωρά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου της Ρουμανίας, καθώς η αρμόδια επιτροπή απέρριψε πρόταση για διετή αναβολή της όλης διαδικασίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ενδιαφέρον για την Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), η οποία αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία, έχουν εκδηλώσει -μεταξύ άλλων- η Εθνική Τράπεζα και η EFG Eurobank.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Ιδιωτικοποίησης της CEC, της οποίας προεδρεύει ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας Σεμπάστιαν Βλαντέσκου, επανεξέτασε τη στρατηγική πώλησης και δεν είχε αποκλείσει το προσωρινό ”πάγωμα” της ιδιωτικοποίησης, με αφορμή τις χαμηλές αρχικές προσφορές που υπέβαλαν οι υποψήφιοι αγοραστές.

Στόχος ήταν να μεγιστοποιηθεί το τίμημα, ακολουθώντας το πετυχημένο παράδειγμα της ρουμανικής Banca Comerciala Romana (BCR), την οποία το κράτος πώλησε στην αυστριακή Erste Bank έναντι 3,75 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου έξι φορές τη λογιστική της αξία.

Η ρουμανική κυβέρνηση προτίθεται να πωλήσει ποσοστό 50% συν μία μετοχή έως 75% της CEC, η οποία έχει μετοχικό κεφάλαιο 50,7 εκατ. δολάρια περίπου, δύο εκατ. πελάτες και 9.000 προσωπικό.

Ενδιαφέρον για την εξαγορά της CEC, εκτός από την Εθνική και τη Eurobank, είχαν εκδηλώσει η γαλλική Societe Generale, οι αυστριακές Raiffeisen και Erste Bank, η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS), ο βελγογαλλικός όμιλος Dexia και η ουγγρική ΟΤΡ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v