Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημιουργία μόνιμου συνδέσμου ΚΕΔΚΕ - ΔΕΗ - ΥΠΑΝ

Η δημιουργία μόνιμου συνδέσμου μεταξύ ΚΕΔΚΕ – ΔΕΗ - υπουργείου Ανάπτυξης για να εξετάζει τα υπάρχοντα θέματα αλλά και όσα ανακύψουν, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, σε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του προέδρου και του αντιπροέδρου της ΔΕΗ κ.κ. Κ. Κυριακόπουλου και Δ. Μανιατάκη, όπως και του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλου.

Δημιουργία μόνιμου συνδέσμου ΚΕΔΚΕ - ΔΕΗ - ΥΠΑΝ
Η δημιουργία μόνιμου συνδέσμου μεταξύ ΚΕΔΚΕ – ΔΕΗ - υπουργείου Ανάπτυξης για να εξετάζει τα υπάρχοντα θέματα αλλά και όσα ανακύψουν, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, σε σύσκεψη στο υπουργείο.

Ειδικότερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο υφυπουργός Αν. Νεράντζης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Κ. Κυριακόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Δ. Μανιατάκης και οι γενικοί διευθυντές της επιχείρησης συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Πάρι Κουκουλόπουλο και τα μέλη της διοίκησής της στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ.

Σε ό,τι αφορά την υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η ΔΕΗ σταμάτησε να πληρώνει το 30 με 50% του κόστους της υπογειοποίησης από το 2001, όταν και εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Σχετικά με την προκαταβολική είσπραξη από την πλευρά της ΔΕΗ τόσο του κόστους των μελετών όσο και του κόστους των εργασιών, αποφασίστηκε να βρεθεί διαφορετικός τρόπος είσπραξης του κόστους αυτού, όπως για παράδειγμα από τους λογαριασμούς που έχει η ΔΕΗ με κάθε ένα δήμο, ώστε να μη δημιουργείται και λογιστική εμπλοκή.

Το θέμα αυτό θα εξεταστεί από τον σύνδεσμο που πρόκειται να δημιουργηθεί.

Για το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο υπουργός δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση και ότι ούτως η άλλως η ΚΕΔΚΕ θα κληθεί στη Βουλή να καταθέσει τις απόψεις της, τις οποίες και χει στείλει και μελετώνται. Για τις περιπτώσεις δήμων που δεν έχουν λάβει το ειδικό τέλος ο υπουργός ζήτησε να λάβει εγκύκλιο που θα αναφέρει που υπάρχουν προβλήματα για να εξεταστούν.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της χρήσης των ηλεκτρονικών αρχείων της ΔΕΗ από τους δήμους, ο υπουργός Ανάπτυξης αφού ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων τόνισε ότι πρόκειται για ένα αρχείο 7,5 εκατομμυρίων ονομάτων που αποτελούν το πελατολόγιο της ΔΕΗ και ότι με την προοπτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας δεν είναι εύκολο θέμα.

Ο κ. Σιούφας σημείωσε ότι μπορεί να επιβεβαιωθούν από την πλευρά της ΔΕΗ τα στοιχεία που επιθυμούν οι δήμοι. Και κάλεσε τον σύνδεσμο που δημιουργείται να ασχοληθεί και με το θέμα αυτό.

Ο σύνδεσμος καλείται επίσης να εξετάσει και το θέμα της τοποθέτησης των στύλων. Θα εξεταστούν οι περιπτώσεις περιορισμού του κόστους τοποθέτησης και ενδεχομένως εάν βρεθεί μια λύση που πάνω από όλα θα εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών, το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει όλες τις πλευρές.

Τέλος, σχετικά με το θέμα που έθεσε η ΚΕΔΚΕ για τη μείωση του ποσοστού που παρακρατά η ΔΕΗ από τους δήμους για την είσπραξη των δημοτικών τελών, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι από τα στοιχεία που διαθέτει δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης- κάτι που όπως είπε θα έκανε ούτως ή άλλως η ΔΕΗ αν υπήρχε περιθώριο – αλλά ζήτησε από τη διοίκηση της εταιρείας να εξετάσει ξανά το θέμα.



Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

”Η συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο απευθυνόμενος προς εσάς και ο συνάδελφός μου ο Τάσος Νεράτζης, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος και οι γενικοί διευθυντές της ΔΕΗ με τον πρόεδρο και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΚΕΔΚΕ, υπό τον πρόεδρο, τον κ. Κουκουλόπουλο, ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, δημιουργική και αποτελεσματική.

Είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε εδώ, γιατί πιστεύουμε ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση και ανάπτυξη πάνε πλάι – πλάι και όσο καλύτερες είναι οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και του επιχειρείν αλλά και μάλιστα της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης, της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού τόσο ισχυρότερη γίνεται η ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες.

Οι καλύτερες σχέσεις που έχουν οι τοπικές κοινωνίες και οι δήμοι με τη ΔΕΗ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, συμβάλουν σε καλύτερη ποιότητα ζωής, σε καλύτερη συνεργασία και, συνεπώς, η ΔΕΗ παίζει πιο αποτελεσματικό ρόλο με την παρουσία της και τη στήριξη δια του ηλεκτρισμού, στην ανάπτυξη της χώρας.

Καταλήξαμε σε χρήσιμες αποφάσεις. Δημιουργείται ένα όργανο, σύνδεσμος μόνιμος, για όλα τα θέματα μεταξύ της ΚΕΔΚΕ, της ΔΕΗ και του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τα έξι ζητήματα που είχε η σημερινή μας συνάντηση, αλλά και όλα τα ζητήματα που θα ανακύπτουν κάθε φορά, ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά να παρεμβαίνει η ΔΕΗ, το υπουργείο Ανάπτυξης για να ρυθμίζουν τα τυχόν ζητήματα που ανακύπτουν.

Τα έξι θέματα της ημερήσιας διάταξης τα είδαμε λεπτομερειακά. Παρουσιάστηκαν πλευρές που εμείς αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ δεν τις γνωρίζαμε στα προβλήματα που έχει η καθημερινότητα και η παρουσία και η λειτουργία της ΔΕΗ εκεί.

Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλά από τα ζητήματα αυτά, να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τη ΔΕΗ και προς την κατεύθυνση αυτή, όπως δήλωσε και η διοίκηση της ΔΕΗ και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ ο κ. Κουκουλόπουλος αλλά και όλοι οι δήμαρχοι, οι οποίοι πήραν το λόγο, έχουμε πολλά περιθώρια να βελτιώσουμε αυτή τη συνεργασία και να λύσουμε προβλήματα που έρχονται από πολύ μακριά.

Με αυτή τη σκέψη συναντηθήκαμε σήμερα, με καλή και ανυπόκριτη διάθεση για συνεργασία και για αντιμετώπιση των προβλημάτων. Και με την ίδια ικανοποίηση του υψηλού επιπέδου της συνεργασίας που έχουμε φεύγουμε, δρομολογώντας όμως μόνιμα αυτόν το σύνδεσμο συνεργασίας που θα δείτε το επόμενο διάστημα να έχει πρακτικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v