Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μπλόκο" σε συμμετοχή Ταμείων στις ΑΜΚ τραπεζών

Οντότητες που περιλαμβάνονται στην γενική κυβέρνηση δεν θα μετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, αναφέρεται στο Μνημόνιο. Εξαίρεση το ΤΣΜΕΔΕ.

Μπλόκο σε συμμετοχή Ταμείων στις ΑΜΚ τραπεζών
«Εκτός του ΤΧΣ καμία άλλη οντότητα που περιλαμβάνεται στη γενική κυβέρνηση δεν θα αποκτήσει τραπεζικές μετοχές στη διάρκεια της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και δεν θα στηρίξει, άμεσα ή έμμεσα, τρίτα μέρη προσφέροντας δάνεια/εγγυήσεις/επιδοτήσεις».

Η αναφορά αυτή στο νέο μνημόνιο βγάζει ουσιαστικά εκτός της διαδικασίας των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου τα ασφαλιστικά ταμεία. Εξαίρεση αποτελεί το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα συμμετέχει κανονικά στην ΑΜΚ της Attica Bank, της οποίας άλλωστε είναι και βασικός μέτοχος.

Όπως αναφέρει το Μνημόνιο μέχρι τα μέσα Ιουλίου η κυβέρνηση θα καταθέσει μια ανάλυση για το μέλλον του κλάδου και θα καθορίσει τους μεσομακροπρόθεσμους στόχους.

Ως τότε οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να αποκτήσουν τις μη συστημικές που δεν θα καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αμέσως μετά καλούνται να ξεκινήσουν «φιλόδοξα» σχέδια αναδιάρθρωσης περιλαμβανομένων μειώσεων σε προσωπικό και καταστήματα.

Τον Ιούλιο η πώληση των ΤΤ και Proton

Εν τω μεταξύ, το μνημόνιο προβλέπει ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου στοχεύει το ΤΧΣ να πωλήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Proton.

Η Ελλάδα προχωρά στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της και στην διάλυση άλλων που θεωρούνται μη βιώσιμες, προκειμένου να βελτιώσει την δυνατότητα του κλάδου να χρηματοδοτήσει την οικονομία.

Οι μικρές τράπεζες Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Proton, χωρίστηκαν σε «καλές» και «κακές» και βρίσκονται πλέον υπό την πλήρη ιδιοκτησία του ΤΧΣ.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε πως τα 50 δις. ευρώ του ΤΧΣ είναι αρκετά για να καλύψουν το κόστος ανακεφαλαιοποίησης και διάλυσης και ότι θα περισσέψουν αρκετά κεφάλαια για τα stress test του κλάδου που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2013.

Τα νέα test θα αποτιμήσουν την επάρκεια των «μαξιλαριών» για την φερεγγυότητα και τις προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια, καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίσουν αυξανόμενες πιστωτικές απώλειες λόγω της ύφεσης. Τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν στο 24,2% πέρυσι από 16,5% το 2011.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων βασικών τραπεζών –δηλαδή της Εθνικής, της Alpha, της Πειραιώς και της Eurobank- αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Οι τέσσερις τράπεζες χρειάζονται 27,5 δις. ευρώ για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους «τρύπες» και πρέπει να αντλήσουν τουλάχιστον το 10% από τους ιδιώτες επενδυτές μέσω αυξήσεων κεφαλαίων για να διατηρήσουν τον έλεγχο του management.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v