Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανατροπές σε ελέγχους, χαράτσι, αγροτεμάχια

Τα «ψιλά γράμματα» των αποφάσεων για τη φορολογία. Πώς καταθέσεις, δάνεια και δαπάνες οδηγούν σε έλεγχο και πρόστιμα. Τα σενάρια για την επιβάρυνση στα αγροτεμάχια. Ποιοι και πώς γλιτώνουν το χαράτσι. Το αφορολόγητο.

Ανατροπές σε ελέγχους, χαράτσι, αγροτεμάχια
Σε μπαράζ αποφάσεων οι οποίες αλλάζουν τον χάρτη των φορολογικών ελέγχων, στήνουν παγίδες στους συστηματικούς φοροφυγάδες και κάνουν γραφειοκρατική την απαλλαγή από το «χαράτσι» αναπήρων, ανέργων και πολυτέκνων, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, εξειδικεύοντας σχετικές διατάξεις του τελευταίου πολυνομοσχεδίου.

Παράλληλα, σημαντική -όπως όλα δείχνουν- θα είναι η φορολογική επιβάρυνση για τους κατόχους οικοπέδων, αγροτεμαχίων και εκτός σχεδίου εκτάσεων, στο πλαίσιο του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, που θα εφαρμοστεί από το 2014 σε αντικατάσταση του ειδικού τέλους και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Το Euro2day.gr κωδικοποιεί τα ψιλά γράμματα των αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών και των προτάσεων της διακομματικής επιτροπής για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, εστιάζοντας στις κρυφές πτυχές αυτών των αποφάσεων.


Οι απαλλαγές στο χαράτσι και οι προϋποθέσεις

Για παράδειγμα, ποιοι και πώς γλιτώνουν το «χαράτσι» των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων;

Όπως προκύπτει από την απόφαση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη:

-Για την εξαίρεση από την καταβολή ή την πληρωμή μειωμένου τέλους, από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άνεργοι, πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά.) απαιτούνται πολλά και διαφορετικά δικαιολογητικά, τα οποία ξεκινούν από το βασικό έντυπο (Ε1) της εφορίας και φθάνουν μέχρι τις βεβαιώσεις από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και τον ΟΑΕΔ.

Δεν αρκούν όμως μόνο τα δικαιολογητικά. Υπάρχουν προϋποθέσεις για τη χορήγηση του μειωμένου συντελεστή: η τιμή ζώνης του ακινήτου (να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ), το οικογενειακό εισόδημα που αποκτήθηκε το 2012 να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, το εμβαδόν του ακινήτου να μην είναι μεγαλύτερο από 120 τ.μ. (τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.) και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

-Σύντομα το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει νέα απόφαση στην οποία θα καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια (όριο φτώχειας) για την εξαίρεση από το έκτακτο τέλος ακινήτων. Αυτές τις μέρες υπολογίζεται το δημοσιονομικό κόστος του συγκεκριμένου μέτρου.

-Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εξοφλήσουν το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε πέντε δόσεις θα κληθούν από την εφορία να το πληρώσουν μέσα σε έναν μήνα, και μάλιστα εφάπαξ. Αν δεν το πληρώσουν; Ξεκινούν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Προσοχή, λοιπόν, όσοι έχετε ακόμη μισθό. Μπορεί κάποια μέρα να πάτε στην τράπεζα και να μην τον βρείτε...

-Για τον υπολογισμό του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2013 λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της ΔΕΗ της 1ης Μαΐου, για όσα ακίνητα ηλεκτροδοτηθούν στη συνέχεια και έως το τέλος του έτους οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τον φόρο.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2014 ο Διαχειριστής Δικτύου Διακίνησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) καταρτίζει καταστάσεις με όλες τις νέες ηλεκτροδοτήσεις για τις οποίες δεν έχει επιβληθεί χαράτσι (ΕΕΤΑ) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και τις αποστέλλει στη ΓΓΠΣ.

Με λίγα λόγια, ούτε οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πάρουν ρεύμα μετά την 1η Μαΐου θα γλιτώσουν το χαράτσι. Απλώς θα το πληρώσουν το 2014.


«Πυξίδα» η περιουσία…

Η συστηματική πίεση των δανειστών για απτά αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής έφερε το «αμερικανικό μοντέλο» στην Ελλάδα. Μόνο που τα «μοντέλα» θέλουν και το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθούν και να αποδώσουν…

Οι έλεγχοι θα είναι πλέον στοχευμένοι και όχι στον… βρόντο. Τα πραγματικά εισοδήματα των κατά σύστημα και κατά συρροή φοροφυγάδων θα προσδιορίζονται με βάση τις καταθέσεις, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και τις αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών, ακόμη και έργων τέχνης.

Στοιχεία όπως είναι τα δάνεια, τα μετρητά στην τράπεζα, οι λογαριασμοί ρεύματος ύδρευσης και τηλεφωνίας αλλά και οι πάσης φύσεως αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών θα δείχνουν τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών στην εφορία.

Πρώτες στη λίστα για έλεγχο θα βρίσκονται υποθέσεις για τις οποίες:

* Υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός (περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις).

* Παρουσιάζονται μεγάλες δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου φυσικού προσώπου (ατομικά και οικογενειακά) ή και της επιχείρησης στην οποία μπορεί να συμμετέχει

* Τα δηλωθέντα εισοδήματα από άσκηση ατομικής επιχείρησης ή ελευθερίου επαγγέλματος δεν αποκλίνουν σημαντικά από το εκάστοτε αφορολόγητο όριο. Στην περίπτωση αυτή εντάσσονται και φυσικά πρόσωπα μέλη εταιρειών (οποιασδήποτε μορφής) με ζημιογόνα αποτελέσματα.

* Δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται τα βιβλία και τα στοιχεία του Κώδικα.

* Υπάρχουν πληροφορίες για παράνομα ή και αδήλωτα εισοδήματα με βάση τις αγορές και τις δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές, οικογενειακές) που έχουν πραγματοποιηθεί.


Οι τρεις τεχνικές

Σε ό,τι αφορά τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που θα χρησιμοποιούνται, αυτές θα είναι τρεις:

1. Η πρώτη θα επικεντρώνεται στην ανάλυση της ρευστότητας (έσοδα, αγορές, δαπάνες και περιουσιακά στοιχεία του ελεγχόμενου).

2. Η δεύτερη θα δίνει έμφαση στην καθαρή θέση του ελεγχόμενου. Θα «αναπλάθει» το οικονομικό ιστορικό του ελεγχόμενου και θα προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα διαθέσιμα κεφάλαια. Αφαιρούνται από τα έσοδα οι υποχρεώσεις σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο. Δημιουργείται ιστορικό με όλες τις λοιπές πηγές προέλευσης του εισοδήματος.

3. Η τρίτη έχει σχέση με τις τραπεζικές καταθέσεις και τις δαπάνες σε μετρητά του ελεγχόμενου. Με τη μέθοδο αυτή παρακολουθείται η κίνηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του φορολογούμενου είτε με την κατάθεση αυτών σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωσή τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Συγκρίνει αυτές τις καταθέσεις με τις αγορές και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν.

Τα στοιχεία για το ελεγκτικό έργο θα εμπλουτίζονται με πληροφορίες που θα συλλέγονται από τράπεζες, ιδιωτικά σχολεία και από στοιχεία που θα ζητούνται από τον φορολογούμενο για: οικόπεδα, κτίσματα, κινητά μέσα, επενδύσεις, συμμετοχές, καταθέσεις και μετρητά αλλά και για έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ το καθένα.


Με το στρέμμα…

Θα πληρώσουμε και για τις ελιές στο χωριό; Για τα βοσκοτόπια στα Παλιάμπελα; Για τις «πέτρες» που μου ’μειναν… αμανάτι; Με τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014 θα πληρώσουμε…

Ο φόρος θα υπολογίζεται με το στρέμμα και όχι με τη φορολογητέα αξία του ακινήτου, αφού με βάση το έντυπο Ε9 είναι αδύνατον να προσδιοριστεί.

Ο τύπος θα είναι «ευρώΧστρέμμα». Δεν έχει αποφασιστεί αν θα είναι 10 ή 20 ή 50 ευρώ (μεσοσταθμικά ο λογαριασμός βγάζει 12 ευρώ ανά στρέμμα).

Το τελικό ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της έκτασης, και συγκεκριμένα θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:

- Καλλιεργήσιμα ή μη, αρδευόμενα ή μη, παραθαλάσσια ή μη, κοντά σε εθνικές οδούς, μονοετούς ή πολυετούς καλλιέργειας, πεδινά, ορεινά ή ημιορεινά.

Για τις αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις θα ισχύσουν μειωμένοι συντελεστές και όχι αφορολόγητο όριο.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ: 25 εκατ. στρέμματα είναι μονοετούς καλλιέργειας, 9 εκατ. στρέμματα είναι ελιές, 3 εκατ. στρ. πολυετούς καλλιέργειας, 23 εκατ. στρ. βοσκότοποι, 6 εκατ. στρ. ιδιωτικά δάση, 150.000 στρ. λατομεία. Σύνολο 66,5 εκατ. στρ., που μας δίνουν περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν ζητηθεί στοιχεία για τα δηλωμένα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να υποβάλουμε τα στοιχεία για τα αγροτεμάχια σε ένα αναμορφωμένο έντυπο που θα περιλαμβάνει τα γενικά χαρακτηριστικά των εκτάσεων γης.


Παζάρι για το αφορολόγητο

Όσον αφορά τα αστικά ακίνητα, είναι ακόμη άγνωστο εάν θα υπάρξει αφορολόγητο όριο (το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ επιμένουν σε αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών συζητά την επιβολή του ενιαίου φόρου χωρίς αφορολόγητο όριο).

Αναφορικά με τα κλιμάκια, τα κόμματα θέλουν συντελεστές από 0,1% έως 1,5% - 2%. Η πρόταση του υπουργείου είναι ο ανώτατος συντελεστής να μην υπερβαίνει το 1% καθώς δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v