ΔΕΗ:Αρνείται διαπραγμάτευση με βιομηχανία

Τα χαρακτηριστικά διαλόγου κουφών έχει η διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ και βιομηχανικών πελατών της στη μέση τάση, με αποτέλεσμα να παρατείνεται το κλίμα αβεβαιότητας ως προς τη βιωσιμότητα δεκάδων παραγωγικών μονάδων.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΗ:Αρνείται διαπραγμάτευση με βιομηχανία
Τα χαρακτηριστικά διάλογου κουφών έχει η διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ και βιομηχανικών πελατών της στη μέση τάση, με αποτέλεσμα να παρατείνεται το κλίμα αβεβαιότητας ως προς τη βιωσιμότητα δεκάδων παραγωγικών μονάδων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξαγωγικές.

Έτσι, ακόμη και με την πολυδιαφημισμένη παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στους αρμόδιους υπουργούς, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, όχι μόνο δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, πέραν των ευχολογίων, αλλά κι οι Έλληνες επιχειρηματίες αισθάνονται διπλά απογοητευμένοι.

Το μεν υπουργείο Οικονομικών, που έχει υπερφορολογήσει τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, αδυνατεί να κατανοήσει ότι τα όποια μικρά έσοδα από τους φόρους θα πάψουν να υφίστανται με το κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων, ό,τι αυτό σημαίνει για την εθνική οικονομία και την απασχόληση, ενώ η ΔΕΗ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους πελάτες της ως μονοπώλιο, παραβλέποντας ότι το κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη διατήρηση σε λειτουργία και των δικών της μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Να σημειωθεί εδώ ότι λόγω της μειωμένης ζήτησης και της υπερπροσφοράς ενέργειας από τις ΑΠΕ οι συμβατικές μονάδες της ΔΕΗ είτε λειτουργούν με μειωμένη ισχύ, είτε βρίσκονται εκτός λειτουργίας για συντήρηση επί πολύ μεγαλύτερο χρόνο από τον κανονικό.

Τη Δευτέρα, για παράδειγμα, βρίσκονταν εκτός λειτουργίας 12 μονάδες της ΔΕΗ, λιγνιτικές και φυσικού αερίου, ενώ εκτός λειτουργίας για πάνω από 2 χρόνια είναι 6 παλαιές μονάδες φυσικού αερίου (ΑΗΣΑΓ) και πετρελαίου (Λαύριο 2, Αλιβέρι 2).

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η καμπύλη ζήτησης τις μεσημεριανές ώρες σπάνια, και μόνο όταν έχει συννεφιά, ξεπερνά πλέον τα 4.000 μεγαβάτ, ενώ τις αργίες όπως την περασμένη Κυριακή, στις 4 το μεσημέρι το σύστημα κατέγραφε ζήτηση 3.215 μεγαβάτ, όταν στις 5 το πρωί η ζήτηση ήταν 3.297 μεγαβάτ.

Έτσι, αν για οποιονδήποτε λόγο πάψουν να απορροφούν ενέργεια οι βιομηχανίες (μόνο το Αλουμίνιον και η ΛΑΡΚΟ έχουν σταθερά φορτία περίπου 500 μεγαβάτ 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο και όλη η βιομηχανία γύρω στα 1.000 μεγαβάτ), η ΔΕΗ από τα πράγματα θα αναγκαστεί να κλείσει μονάδες βάσης όπως είναι οι λιγνιτικές.

Ωστόσο, όπως μεταφέρουν στο euro2day εκπρόσωποι της βιομηχανίας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους, παρότι μετά από προσφυγές στη ΡΑΕ η τελευταία εξέδωσε αποφάσεις που καλούν τη ΔΕΗ να προσέλθει σε διαπραγμάτευση για τον καθορισμό των όρων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που θα είναι προσαρμοσμένοι στο καταναλωτικό προφίλ του πελάτη , η Επιχείρηση συνεχίζει να αρνείται τη διαπραγμάτευση.


Ακριβότερο και από το σημερινό

Καταγγέλλουν, συγκεκριμένα, ότι μετά από παρεμβάσεις και πολιτικών προϊσταμένων της ΔΕΗ, έγινε συνάντηση για να συζητηθεί το τιμολόγιο.

Ωστόσο, η ΔΕΗ, σε αντίθεση με τον πελάτη της, δεν κατέθεσε γραπτώς κάποια συγκεκριμένη πρόταση, ούτε και στοιχεία που να την αιτιολογούν, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση, ενώ αρκέστηκε σε προφορικές περιγραφές.

Όπως μάλιστα είπαν τα στελέχη της ΔΕΗ στους πελάτες τους, για να δώσουν γραπτά στοιχεία, θα πρέπει να πάρουν άδεια από τη ΡΑΕ. Η τελευταία, όπως έχει ήδη γραφτεί, σε επανειλημμένες αποφάσεις για το ίδιο θέμα, έχει καλέσει τη ΔΕΗ είτε να διαπραγματεύεται με κάθε πελάτη της στη μέση τάση, είτε να προσκομίσει δύο ή τρία πρότυπα τιμολόγια, από τα οποία ο πελάτης της θα επιλέγει αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στο καταναλωτικό του προφίλ.

Πάντως, από την ανεπίσημη μη δεσμευτική προφορική ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης εξαγωγικής βιομηχανίας για τις προθέσεις της ΔΕΗ, προέκυπτε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας υψηλότερο από το σημερινό!

Μετά από όλα αυτά, δεν αποκλείονται εκ νέου προσφυγές στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ εφόσον συνεχιστεί η κατάσταση, το μέλλον αρκετών βιομηχανιών που απευθύνονται στις αγορές εξωτερικού κρίνεται εντελώς αβέβαιο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η βιομηχανία που είναι συνδεδεμένη με τη μέση τάση πληρώνει τη μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) 105-110 ευρώ, έναντι κάτω των 70 ευρώ που χρεώνονται οι ανταγωνιστές τους σε άλλες κοινοτικές και μη χώρες.

Η διαφορά των 30-40 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους στις αγορές του εξωτερικού, ιδίως όταν το κόστος ηλεκτρισμού για πολλές από αυτές τις βιομηχανίες αντιπροσωπεύει το 30% ή 40% του παραγωγικού κόστους και ποσοστό πάνω από 10% έως και σε κάποιες περιπτώσεις και το 20% του τζίρου τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v