Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Υψηλός βαθμός εξασφάλισης στις καταθέσεις

Οι Ευρωπαίοι καταθέτες είναι προστατευμένοι βάσει των κεφαλαίων που εμφανίζουν οι τράπεζες ενώ η Κύπρος φαίνεται να αποτελεί ειδική περίπτωση, εξηγεί σε έκθεση της η HSBC.

HSBC: Υψηλός βαθμός εξασφάλισης στις καταθέσεις
Οι Ευρωπαίοι καταθέτες είναι σε υψηλό βαθμό προστατευμένοι υποστηρίζει η HSBC σε έκθεσή της. Σημειώνει ότι η Κύπρος φαίνεται να αποτελεί ειδική περίπτωση. Ο οίκος σε ανάλυση του για τις ευρωπαϊκές τράπεζες επισημαίνει παράλληλα ότι οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες συνολικά βρίσκονται μια ανάσα από την κορυφή σε ότι αφορά την ασφάλεια που προσφέρουν στους ασφαλισμένους καταθέτες τους.

Η ανάλυση εξετάζει τα κεφάλαια που έχουν οι τράπεζες και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απορρόφηση ζημιών, πριν οι τελευταίες φτάσουν σε σημείο να πρέπει είτε να ζητήσουν διάσωση, είτε να βάλουν χέρι σε ασφαλισμένες καταθέσεις (κάτω των 100.000 ευρώ).

Η HSBC υπολογίζει ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις συνολικά στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται σε 8,9 τρισ. ευρώ ή 43% των χρηματοδοτημένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν (δηλαδή των κεφαλαίων που έχουν αντλήσει συνολικά με διάφορα ομόλογα, αυξήσεις κεφαλαίου κ.τλ.). Αυτό δείχνει ότι οι εξασφαλισμένες καταθέσεις είναι πολύ καλά προστατευμένες από μελλοντικούς φόβους για «κούρεμα».

Η εφαρμογή του bail-in στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ως αποτέλεσμα οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι να πρέπει να δημιουργήσουν ειδικά κεφάλαια, τα επονομαζόμενα primary loss-absorbing capital – PLAC, σε ποσοστό 17% των risk weighted assets τους (δηλαδή του ενεργητικού τους που έχει "κίνδυνο").

Η έκθεση της HSBC πραγματοποιεί ένα stress test στους τραπεζικούς ισολογισμούς και εκτιμά ότι βάσει των προϋποθέσεων της Βασιλείας ΙΙΙ για τη δημιουργία πρωτοβάθμιου κεφαλαίου απορρόφησης ζημιών (primary loss-absorbing capital - PLAC) στο 20% του ενεργητικού που φέρει κίνδυνο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστεί τα επόμενα έτη να εκδώσουν αθροιστικά 3,3 τρισ. ευρώ για να υποκαταστήσουν υπάρχουσες εκδόσεις που έχουν.

Ηδη όμως οι τράπεζες έχουν ισχυρά μαξιλάρια. Οι 47 όμιλοι που εξετάζονται στη μελέτη εμφανίζουν αθροιστικά 2,8 τρισ. ευρώ πρωτοβάθμια κεφαλαία απορρόφησης ζημιών τα οποία αποτελούν το 10% του συνολικού ενεργητικού τους, το 13% των κεφαλαίων τους ή το 29% του σταθμισμένου με τον κίνδυνο ενεργητικού τους (RWAs).

Πρακτικά δηλαδή, σύμφωνα με τη μελέτη της HSBC, προτού οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχωρήσουν σε «κούρεμα» ανασφάλιστων καταθέσεων, θα είναι σε θέση καλύψουν απώλειες 2,8 τρισ. ευρώ.

Για τις ελληνικές τράπεζες τα πρωτοβάθμια κεφάλαια απορρόφησης ζημιών ως ποσοστό των κεφαλαίων τους ξεπερνά το μέσο όρο, ωστόσο υστερεί οριακά του 20% ως ποσοστό του σταθμισμένου με τον κινδύνο ενεργητικού. Η Ισπανία και η Αυστρία επίσης διαμορφώνονται στο 22%, η Γαλλία και η Γερμανία στο 25% και 26%, αντίστοιχα ενώ η ασφαλέστερη χώρα όλων είναι με διαφορά η Ολλανδία.

Σύμφωνα με την HSBC, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να απορροφήσουν απώλειες έως και 31 δισ. ευρώ προτού προχωρήσουν σε «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων τους. Στην Κύπρο το ποσό αυτό είναι μόλις 3 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα οι μη εξασφαλισμένες καταθέσεις των 4 συστημικών τραπεζών εκτιμώνται στα 62,7 δισ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για την Κύπρο υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ για την Κύπρου και την Λαϊκή.

Προσεγγίζοντας το ποσοστό των ασφαλισμένων καταθέσεων, η HSBC εκτιμά ότι το 50% των καταθέσεων στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ποσοστό που κινείται αρκετά πάνω από το μέσο στην Ευρώπη που διαμορφώνεται σε 40%, ενώ υπολείπεται μόνο σε σχέση με την Ολλανδία (59%) και τις Σκανδιναβικές χώρες (50%).

Η HSBC εκτιμά ότι από τις ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank διαθέτει πάνω από 35% πρωτοβάθμια κεφάλαια απορρόφησης ζημιών ως ποσοστό των συνολικών κεφαλαίων της και θα μπορούσε να απορροφήσει τις απώλειες προτού χρειαστεί να πειράξει τις καταθέσεις, ενώ μαζί με τις Rabobank και την ING είναι στις πρώτες θέσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς και οι δύο κυπριακές τράπεζες ακολουθούν, ενώ η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται κοντά στο 12% και λίγο κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Επίφοβες ωστόσο εμφανίζονται και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Για παράδειγμα η γερμανική Deutsche Bank εμφανίζει 8% μόλις πρωτοβάθμιου κεφαλαίου απορρόφησης ζημιών αφού τα ίδια κεφάλαια της είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών ενώ και η Natixis, η Commerzbank αλλά και η γαλλική Credit Agricole βρίσκονται σε χαμηλές θέσεις στη λίστα των 47 τραπεζών της HSBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v