Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΣΤΑΤ: Γύρισε 45 χρόνια πίσω ο πληθωρισμός

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο τιμάριθμος ήταν αρνητικός (στο -0,2%) τον Μάρτιο. Με δύο χρόνια καθυστέρηση μια πρώτη... επιβεβαίωση της τρόικας στις προβλέψεις της για αρνητική πορεία των τιμών.

ΕΛΣΤΑΤ: Γύρισε 45 χρόνια πίσω ο πληθωρισμός
Σαράντα πέντε χρόνια πίσω γύρισε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας με καθυστέρηση κάποιων ετών την πρόβλεψη της τρόικας για πέρασμα σε αρνητικό πεδίο υπό το βάρος της ύφεσης.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πληθωρισμό -0,2% τον Μάρτιο και οι συγκρίσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τέτοια ποσοστά απαντούν στην ελληνική οικονομία τελευταία φορά τον Μάιο του 1968.

Το μνημόνιο και η τρόικα προέβλεπαν αποπληθωρισμό στην ελληνική οικονομία εδώ και δύο χρόνια, προβλέψεις οι οποίες έπεφταν διαρκώς έξω, όπως άλλωστε και οι αντίστοιχες για το μέγεθος της ύφεσης.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, σημαντική ευθύνη για τις αποκλίσεις έναντι των στόχων φέρουν οι διαρκείς αυξήσεις φόρων τα τελευταία χρόνια, χωρίς να παραγνωρίζονται όμως οι καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες δεν έχουν επιτρέψει ακόμα την αποκλιμάκωση των τιμών, η οποία με βάση την οικονομική θεωρία θα συνόδευε μια ύφεση πάνω από 20%.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενδεικτικά των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που εξακολουθούν να καταγράφονται σε ορισμένους τομείς προϊόντων και υπηρεσιών.
Στο πετρέλαιο θέρμανσης, για παράδειγμα, η αύξηση των φόρων έβαλε φωτιά στην τιμή, οδηγώντας την τον Μάρτιο σε αυξημένα κατά 26,9% επίπεδα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα. Η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση κατά 27,9% στις τιμές της νωπής πατάτας έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η χώρα δεν μπορεί με βάση την εσωτερική της παραγωγή να καλύψει ούτε καν τη ζήτηση σε… πατάτες και στρέφεται σε εισαγωγές, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία ξεχωρίζουν η αύξηση των τιμών στα εισιτήρια των αεροπλάνων κατά 23,7% τον Μάρτιο, στον ηλεκτρισμό κατά 12,3%, στον καπνό κατά 5,9% (πάντα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα), ενώ οι σημαντικότερες μειώσεις σημειώνονται στις τιμές των φαρμάκων, -14,6%, στους χυμούς φρούτων -8,8%, στις οικιακές υπηρεσίες -8,4%, σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό και υπολογιστές 5,7%, στα δίδακτρα -4% και στις ιατρικές υπηρεσίες -3,9%.

Στην ένδυση-υπόδηση οι τιμές αυξήθηκαν 2,1% και στα νωπά ψάρια και φρούτα 2,5%.


Αναλυτικά τα στοιχεία

Αναλυτικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.) του μηνός Μαρτίου 2013, με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2012, προκύπτει μείωση 0,2%, έναντι αύξησης 1,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2012 με το 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Μάρτιο 2013, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2013, παρουσίασε αύξηση 2,5%, έναντι αύξησης 2,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2012 - Μαρτίου 2013, σε σύγκριση με τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2011 - Μαρτίου 2012, παρουσίασε αύξηση 1%, έναντι αύξησης 2,7% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.


Σύγκριση Μαρτίου 2013 με Φεβρουάριο 2013

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 2,5%, τον μήνα Μάρτιο 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2013, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,7% της ομάδας ‘διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά και ψάρια νωπά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στο αρνί και στο κατσίκι (νωπά).

β) Κατά 1,1% της ομάδας ‘Αλκοολούχα ποτά και καπνός , λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στον καπνό.

γ) Κατά 33,4% της ομάδας ‘Ένδυση και υπόδηση’, λόγω επαναφοράς μέρους των τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης στα επίπεδα πριν από τις γενικές χειμερινές εκπτώσεις.

δ) Κατά 6,5% της ομάδας ‘Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες’, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις γενικές χειμερινές εκπτώσεις και λόγω μείωσης των τιμών των οικιακών υπηρεσιών.

ε) Κατά 1,4% της ομάδας ‘Άλλα αγαθά και υπηρεσίες’, λόγω επαναφοράς των τιμών των ειδών ταξιδίου - λοιπών προσωπικών ειδών στα επίπεδα πριν από τις γενικές χειμερινέςεκπτώσεις.

Τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό

Η εξέλιξη του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, με βάση το έτος 2005=100,0, του μηνός Μαρτίου 2013, έχει ως εξής:

Ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) του μηνός Μαρτίου 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2012, παρουσίασε μείωση 0,2%, έναντι αύξησης 1,4%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2012 με το 2011.

Ο Εν.ΔΤΚ κατά τον μήνα Μάρτιο 2013, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2013, παρουσίασε αύξηση 2,5%, έναντι αύξησης 2,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

*Διαβάστε εδώ τα αναλυτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο του 2013.

**
Διαβάστε εδώ τα αναλυτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό τον Μάρτιο του 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v