Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ-Εurobank: Παγώνει η συγχώνευση

Τέταρτος πόλος γίνεται η Eurobank. Ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου από τις δυο τράπεζες, κατόπιν επιμονής των δανειστών. Καμία επίπτωση στην ασφάλεια καταθέσεων. Τι σχεδιάζουν οι δυο τράπεζες. Ανακοίνωση από την ΤτΕ.

ΕΤΕ-Εurobank: Παγώνει η συγχώνευση
Παγώνει η διαδικασία συγχώνευσης ΕΤΕ-Eurobank και θα υπάρξουν δυο χωριστές αυξήσεις κεφαλαίου από τους δυο ομίλους. Από τις εξελίξεις δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των δυο τραπεζών, ούτε θέμα ασφάλειας των καταθέσεων.

Τουναντίον οι ενστάσεις της τρόικας εντάθηκαν μετά την εφαρμογή νέου μοντέλου στις διασώσεις τραπεζών, προκειμένου να διασφαλιστεί ή δυνατόν σε απόλυτο βαθμό ότι οι ελληνικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται δεν θα χρειαστούν ούτε στο μέλλον, περαιτέρω κεφάλαια από αυτά που έχει στη διάθεση του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε το υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα, της τρόικα, του διοικητή της Τ.τ.Ε. Γιώργου Προβόπουλου και της διευθύνουσας συμβούλου του ΤΧΣ Αναστασίας Σακελλαρίου.

Κατόπιν αυτού στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, οι δυο τράπεζες καλούνται να επισπεύσουν και εκείνες τις διαδικασίες των γενικών τους συνελεύσεων, όπως έχουν ήδη πράξει οι όμιλοι της Alpha Bank και της Τραπέζης Πειραιώς.


Τέταρτος πόλος η Eurobank

Η απόφαση να παγώσει η διαδικασία συγχώνευσης και να υπάρξουν χωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις Εθνικής και Eurobank αλλάζει εκ νέου την αρχιτεκτονική του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η Εurobank, μετατρέπεται σε 4ο πόλο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που αναμένεται να παίξει ρόλο (όπως και η Εθνική) στην ενσωμάτωση μικρότερων τραπεζών που έχουν ήδη εξυγειανθεί, (όπως η Proton ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), ή άλλων μικρών τραπεζών, στην περίπτωση που αποτύχουν να μαζέψουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να συνεχίσουν αυτόνομα τη λειτουργία τους.

Σημειώνεται ότι πληροφορίες απο την πλευρά της Eurobank αναφέρουν ότι θα σπεύσει να ανακοινώσει την αύξηση κεφαλαίου, πιθανώς την Τρίτη, κι ότι «γίνεται κινητοποίηση όλου του μηχανισμού που διαθέτει, με σκοπό έστω και την ύστατη ώρα, να αποπειραθεί τη συγκέντρωση ποσοστού 10% απο ιδιώτες». Εαν αυτό δεν επιτευχθεί τότε θα ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως απο το ΤΧΣ και θα περάσει στον έλεγχο του, έως την πώληση της ξανά στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την υφιστάμενη δομή του σχήματος (συμμετοχή 85% στην Eurobank από την ΕΤΕ) δεν είναι δυνατόν να καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Ευλόγως σε αυτή τη φάση δεν θα είχε τη δυνατότητα η ΕΤΕ να καλύψει αύξηση κεφαλαίου στη Eurobank, καθώς για να γίνει αυτό θα έπρεπε να προηγηθεί η δική της και να έχει παραμείνει ο όμιλος ιδιωτικός.

Eπισημαίνεται ότι μετά το μπλόκο απο πλευράς τρόϊκας στη συνένωση, όταν τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank η Εθνική θα κατέχει πλέον ποσοστό της τάξεως του 3%.


Γιατί μπλόκαρε η τρόικα τη συγχώνευση

Η τρόικα μπλόκαρε το deal εξαιτίας της ανησυχίας ότι η νέα ΕΤΕ, μετά και την απορρόφηση της Eurobank δεν θα επιτύγχανε να εξεύρει ιδιωτικά κεφάλαια. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο η τράπεζα θα κρατικοποιούνταν και λόγω του γιγαντιαίου μεγέθους της, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κινδύνους σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και θα δυσχέραινε την ιδιωτικοποίησή της.

Η τρόικα γνώριζε ότι μέχρι τούδε δεδομένα το σχήμα ΕΤΕ- Eurobank με 15,6 δισ. ευρώ θα εμφάνιζε δείκτη EBA Core Tier I σε pro forma επίπεδο μόλις 8,8% του σταθμισμένου ενεργητικού του στις 31/12/2012. Και αυτό γιατί λόγω της βαθύτερης ύφεσης αλλά και της αβεβαιότητας εκτινάχθηκαν πέρσι οι επισφάλειες, αυξάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ και τις προβλέψεις.

Παράλληλα το σχήμα θα βαρύνονταν και με την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, οι οποίες λήγουν το 2014, αλλά προβλέπεται να ανανεωθούν. Συνολικά δηλαδή, το Δημόσιο με τα υφιστάμενα δεδομένα θα βάλει στη νέα τράπεζα ως 17,8 δισ. ευρώ.

Οι υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες του σχήματος και οι υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο (εξόφληση προνομιούχων μετοχών) καθιστούν δυσκολότερο το εγχείρημα πώλησης της ΕΤΕ από το ΤΧΣ αν δεν καλυφθεί τώρα το 10% της ΑΜΚ από ιδιώτες.


ΤτΕ: Εντός του Απριλίου της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤτΕ αναφέρει:

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v