Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδώνει η ρύθμιση για τα δάνεια

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ του κλιμακίου της τρόικας και των στελεχών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με θέμα την επίμαχη ρύθμιση δανείων. Ποιες είναι οι ενστάσεις της τρόικας.

Κλειδώνει η ρύθμιση για τα δάνεια
Ενώπιον της τελικής απόφασης για τη ρύθμιση των δανείων βρίσκονται η κυβέρνηση, η τρόικα και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς το καυτό αυτό ζήτημα πρέπει να κλείσει πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα.

Σήμερα θα γίνει συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της με τα στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με στόχο να υπολογιστούν και να οριστικοποιηθούν οι όροι, αλλά και οι συνέπειες της επικείμενης ρύθμισης. Το ζήτημα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχει ήδη τεθεί και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις των επικεφαλής της αντιπροσωπείας των δανειστών με τους τραπεζίτες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επόμενο κρίσιμο ραντεβού για την έκβαση της διαδικασίας θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.


Το minimum του κόστους

Οι ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας παραμένουν με βασικό επιχείρημα ότι «δεν πρέπει να υπάρξει υψηλό κόστος για τις τράπεζες». Ένσταση που συμμερίζεται απόλυτα και η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς το κόστος θα επιβαρύνει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης, οι διατάξεις της ρύθμισης αναμένεται να κοστίσουν στο τραπεζικό σύστημα επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Από την πλευρά των τραπεζιτών, μολονότι βασική επιδίωξη είναι να μην υπάρξει κόστος, πηγές αναφέρουν ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει ρύθμιση χωρίς κόστος και μάλλον το ποσό που προσδιορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι υποφερτό».

Πέραν όμως της βασικής αντίρρησης που εκφράζει η τρόικα όσον αφορά το κόστος, ενστάσεις εκφράζονται και για τη δομή της ρύθμισης. Τα στελέχη της τρόικας θέτουν βέτο ως προς την περίοδο χάριτος (αθροιστικά 4 χρόνια) που προβλέπεται στο σχέδιο της ρύθμισης και ζητούν την προσαρμογή της στα 2 έτη. Την αντίθεσή τους σημειώνουν όμως και στο επιτόκιο, το οποίο διαμορφώνεται στο 1,5% για την περίοδο χάριτος.


Ρύθμιση μόνο για λίγους

Τα σφιχτά περιθώρια ελιγμών από την πλευρά της κυβέρνησης καταδεικνύονται περίτρανα από το γεγονός ότι η εν λόγω ρύθμιση είναι ήδη περιορισμένης δυνατότητας και αφορά μόλις 120.000 στριμωγμένους δανειολήπτες από το 1,2 εκατομμύριο κατόχους δανείων που αντιμετωπίζουν μερικό ή καθολικό πρόβλημα αδυναμίας πληρωμής.

Ακόμη και με τη σημερινή της μορφή, λοιπόν, προσκρούει στις αντιρρήσεις της τρόικας, γι' αυτό και η πολύμηνη καθυστέρηση κατάθεσής της στη Βουλή. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενστάσεις της τρόικας έχουν φθάσει στην Αθήνα από τον Δεκέμβριο και η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους επικοινωνιακής διαχείρισης του όλου εγχειρήματος, αναμένοντας επί της ουσίας την άφιξη του επιτελείου της στην Αθήνα.

Τι προβλέπει όμως η ρύθμιση; Αφορά τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία έχουν εγγύηση ακινήτου. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και την 1η.1.2010 έως και σήμερα να έχει απωλέσει το 35% αυτού.

Για τις κατηγορίες αυτές θα χορηγείται από τις τράπεζες περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών, με επανεξέταση στα δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλονται μόνο τόκοι υπολογισμένοι με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Το ποσό της τοκοπληρωμής δεν θα υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος.

Για τους ανέργους η δόση μπορεί να είναι και μηδενική. Η αντικειμενική αξία των ακινήτων, τα οποία υπάγονται στη ρύθμιση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ.


Η ακτινογραφία των κόκκινων δανείων

- Αφορά περίπου 3 εκατομμύρια δανειολήπτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα).
- 1,2 εκατ. αδυνατεί να αποπληρώσει.
- Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση είναι στο 23% επί του συνόλου των 220 δισ. ευρώ χορηγήσεων, δηλαδή 50,6 δισ. ευρώ κόκκινα.
- Στεγαστικά: το 20% επί του συνόλου των 79 δισ. ευρώ σε καθυστέρηση, δηλαδή 15,8 δισ. ευρώ.
- Καταναλωτική πίστη: 38% επί του συνόλου των 30 δισ. ευρώ σε καθυστέρηση, δηλαδή 11,4 δισ. ευρώ.
- Επιχειρηματικά δάνεια: το 20% επί του συνόλου 110 δισ. ευρώ σε καθυστέρηση, δηλαδή 22 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον νόμο Κατσέλη έγιναν αιτήσεις σε 250.000 περιπτώσεις. Συνολικά οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει 750.000 δάνεια, αξίας πάνω από 20 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v