Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένδυση: Στο... έλεος του άρθρου 99

Το αρνητικό ρεκόρ προσφυγής στο άρθρο 99 φαίνεται πως διατηρούν οι επιχειρήσεις του εγχώριου κλάδου ένδυσης, καθώς ο κατάλογος που σχηματίζεται περιέχει εκτός από ηχηρά ονόματα και μέγα πλήθος εταιριών.

Ένδυση: Στο... έλεος του άρθρου 99
Το αρνητικό ρεκόρ προσφυγής στο άρθρο 99 φαίνεται να διατηρούν οι επιχειρήσεις του εγχώριου κλάδου ένδυσης, καθώς ο κατάλογος που σχηματίζεται περιέχει εκτός από ηχηρά ονόματα και μέγα πλήθος εταιριών.

Η πολυετής πλέον ύφεση, η έλλειψη ρευστότητας, ο υπερδανεισμός των προηγούμενων ετών -αλλά και η κακοδιαχείριση σε αρκετές περιπτώσεις- διαμορφώνουν ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον για τις δραστηριοποιούμενες στην αγορά επιχειρήσεις.

Οι αναδιαρθρώσεις που επιχειρήθηκαν «ήρθαν πολύ αργά και άτολμα», σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς, ενώ ο ίδιος σημειώνει ότι η μορφολογία του κλάδου δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί αλώβητη μετά την οικονομική στροφή της εγχώριας οικονομίας. Η πτώση της ζήτησης μοιραία μείωσε το μέγεθος της αγοράς, αφήνοντας… απέξω ακόμη και μεγάλες μονάδες.

Επιπλέον, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής αγοράς ένδυσης αποτελούνταν από εισαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τη λειτουργία της, μετά την κατάρρευση της εμπορικής πίστης (αδυναμία έκδοσης εγγυητικών επιστολών, άρνηση ασφάλισης πιστώσεων κ.ά.).

Στα παραπάνω προστίθεται και η υπερέκθεση αρκετών επιχειρήσεων σε δανεισμό, που πλέον δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στα τρέχοντα επίπεδα τζίρων. Έτσι, μοιραία, σειρά άλλοτε κραταιών επιχειρήσεων σήμερα βρίσκεται να ακροβατεί μεταξύ επιβίωσης και λουκέτου, δημιουργώντας ωστόσο ταυτόχρονα παρενέργειες τόσο στην αγορά όσο και στους συνεργάτες, προμηθευτές και πιστωτές.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, με την κατάρρευση της Connection -που αποτελούσε την εξαίρεση του κανόνα, καθώς η αγορά βρισκόταν σε πλήρη άνθηση- οι συνεργαζόμενες με αυτήν επιχειρήσεις υπέστησαν ζημία που απορροφήθηκε μετά από μία διετία. Σήμερα, οι αδύναμες επιχειρήσεις συνθέτουν ένα ντόμινο, με συνέπειες διαρκείας.

Η προσφυγή στο άρθρο 99 για άλλους είναι η τελευταία ευκαιρία αναδιάρθρωσης και για άλλους μια τακτική καθυστέρησης.

Σε κάποιους η Δικαιοσύνη και οι πιστωτές δείχνουν κόκκινη κάρτα, όπως στην περίπτωση της Ridenco, που δεν κατέστη δυνατός ο συμβιβασμός στο πλαίσιο της διαδικασίας συνδιαλλαγής, ή στην περίπτωση της Λ. Γαβαλάς Α.Ε., όπου το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 δεν έγινε δεκτό από την αρχή.

Άλλες πάλι κατέρρευσαν πριν φθάσουν στην πόρτα του Πρωτοδικείου, όπως ο όμιλος Φελούς. Απορριπτική ήταν επίσης η απόφαση και στο αίτημα της εταιρίας Concept που διαχειρίζεται το brand Artisti Italiani, στις 8/2/2012.

Στον αντίποδα, από τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών, σημειώνεται η κατάληξη της Puma Hellas, που κατέθεσε αίτηση στα τέλη του 2011 (29/11) και έχει μπει σε διαδικασία εξυγίανσης, αλλά και της Γλου, που είχε προσφύγει νωρίτερα και τον Απρίλιο του 2012 εξασφάλισε την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές της. Την ίδια πορεία είχε και το αίτημα της εισηγμένης Alsinco (22/3/2012).

Στις πιο πρόσφατες αιτήσεις σημειώνεται αυτή της Π. Τσαντίλης στις 30/11/2012 (για την οποία έχει οριστεί δικάσιμος στις 13/3/2012). Τον Απρίλιο του 2013 αναμένει και τη συζήτηση της αίτησής της η εταιρία Καρούζος 4 Κάππα, η οποία ωστόσο φέρεται να επιδιώκει τρόπους επίλυσης των προβλημάτων της εν όψει της εκδίκασης της αίτησής της την άνοιξη.

Από τον κλάδο του παιδικού ρούχου, η Allouette έκανε αίτηση στις 14/3/2012 και σύμφωνα με τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών απορρίφθηκε, αλλά η εταιρία επανήλθε τον περασμένο Μάιο, οπότε και πήρε προσωρινή διαταγή. Την αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα επικαιροποίησε πέρυσι το καλοκαίρι και η Yzatis.

Από τον κλάδο ένδυσης, έχει καταθέσει επίσης αίτηση στα τέλη του 2011 και η Κυπριανίδης - International Sport Center, με δραστηριότητα από τη δεκαετία του '80 σε ένδυση, υπόδηση, αξεσουάρ και εξοπλισμό χιονοδρομίας, η οποία διαχειριζόταν γνωστά σήματα όπως O'Neill, Marker, Colmar, Volkl, Scott, Technica, Firetrap, Marc O'Polo, DKNY Jeans & Rossignol. Για τη συγκεκριμένη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εξυγίανσης.

Άλλες εταιρίες του κλάδου που ακολούθησαν την ίδια οδό είναι οι Rosella, Fashion Distribution, Moda Magnum, Ginestra ΑΕΒΕ, αλλά οι πλέον ισχυρές προσφυγές του τελευταίου διαστήματος είναι ασφαλώς της εταιρίας Φωκάς τον Νοέμβριο του 2012 και της αλυσίδας Sprider τον Ιανουάριο του 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v