Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κρυφό σχέδιο του Σαμαρά για την οικονομία

Η κυβέρνηση «σπρώχνει» για έμμεση αναθεώρηση του μνημονίου. Τα επιχειρήματα και το αίτημα για επιπλέον κονδύλια. Η αντίδραση των δανειστών, η αυστηρή εποπτεία και το σχέδιο εξόδου στις αγορές το 2014.

Το κρυφό σχέδιο του Σαμαρά για την οικονομία
Σιγά - σιγά και αθόρυβα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνεργασία με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σχεδιάζουν αλλαγές του τρόπου αξιολόγησης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και του ποσοστού μέτρησης της επίπτωσης του ελλείμματος πάνω στο χρέος.

Tο σχέδιο εξελίσσεται υπό το πρίσμα ότι τα δημόσια οικονομικά πάνε καλύτερα και η οικονομία, με τη βοήθεια κοινοτικών κονδυλίων μπορεί να αναπτυχθεί από το 2014. Αν αυτό «περάσει», θα επιτρέψει την αλλαγή στάσης των ελεγκτών της τρόικας και την ελαστικοποίηση κάποιων όρων του μνημονίου.

Η ώθηση δόθηκε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων με τα καλύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ο στόχος της προσπάθειας, όπως πληροφορείται το Εuro2day.gr, είναι να αναδειχθεί η νέα δυναμική, που μπορεί να στηριχθεί με την άμεση υιοθέτηση της ιδέας ενός σχεδίου Marshal, το οποίο θα αμβλύνει την ύφεση και την ανεργία.

Ηδη, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Γ. Στουρνάρας, ενημερώνουν τα υψηλά κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ ότι η χώρα μας μπορεί να πετύχει καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα και να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Ετσι, ζητούνται έξτρα κονδύλια ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα της αγοράς και να γυρίζει η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς.

Το αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, ότι οι ηγεσίες των δανειστών μας δεν είναι αρνητικές με την στάση Σαμαρά και εάν πειστούν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις (που θεωρούνται κλειδί για το όλο εγχείρημα) θα προχωρήσουν άμεσα, τότε υπάρχει ενδεχόμενο τον Μάρτιο η αξιολόγηση της τρόικας να γίνει υπό άλλο πρίσμα και σε διαφορετικό κλίμα.

Επιπλέον, όπως μας μετέφερε κορυφαίος παράγων της ΕΕ, «έτσι όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η τρόικα δεν προτίθεται να ζητήσει άλλα μέτρα πριν το τέλος του 2013. Δεν θεωρώ ότι θα συζητάμε τους επόμενους μήνες για περικοπές σε μισθούς - συντάξεις και νέους φόρους όπως τα τελευταία τρία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οπως διαφαίνεται, εάν το εγχείρημα της κυβέρνησης πιάσει τόπο, το Μαξίμου θα έχει την δυνατότητα να το πλασάρει στο εσωτερικό της χώρας ως μια νέα -έμμεση- διαπραγμάτευση της πολιτικής λιτότητας και φόρων του μνημονίου, όπως προεκλογικά δεσμευόταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Αυτό βεβαίως μόνο σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Επί της ουσίας, και με δεδομένη την αποδοχή της αυξημένης εποπτείας και του τρόπου παρέμβασης των δανειστών στην Ελλάδα, ανά πάσα στιγμή, οι τελευταίοι θα μπορούν να τραβήξουν το χαλί στην παραμικρή απόκλιση από τους στόχους και να απαιτήσουν νέα μέτρα.

Αυτό το γνωρίζει καλά η κυβέρνηση, η οποία ποντάρει σε επιπλέον κονδύλια της ΕΕ με τα οποία θα μπορέσει, εκτός από την τόνωση της ανάπτυξης, να ασκήσει και κοινωνική πολιτική, μέσα από ειδικά προγράμματα για την ανεργία και την φτώχεια.


Σχέδιο για επιστροφή στις αγορές το 2014;

Σύμφωνα με συγκεκριμένες πληροφορίες, αξιωματούχοι στην ευρωζώνη, την Κομισιόν και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τον IIF επεξεργάζονται σχέδιο, βάση του οποίου η Ελλάδα θα μπορεί να αρχίσει να δανείζεται από τις αγορές από το 2014.

Με βάση τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η χώρα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα και θα βγει από την ύφεση. Αυτά τα δυο στοιχεία εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τις πύλες των αγορών, αν το κλίμα δεν έχει διαταραχθεί από υποτροπή της ευρωπαϊκής κρίσης.

Η Γερμανία, η οποία είναι δεδομένο ότι δεν θα ήθελε να ανοίξει πάλι το θέμα επιπλέον δανεισμού στην Ελλάδα το 2015 (που θεωρείται βέβαιο) φαίνεται να σιγοντάρει την ιδέα επιστροφής στις αγορές, προκειμένου μέσω αυτών να αντληθούν τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών.

Από την άλλη, το Μαξίμου, μόλις η Ελλάδα πετύχει τους στόχους του μνημονίου, ετοιμάζεται να ζητήσει την ενεργοποίηση της ρήτρας της απόφασης που ελήγθει στο eurogroup της 26ης Νοεμβρίου, για νέα ευνοϊκή μεταχείριση και έμμεσο κούρεμα του χρέους (με περαιτέρω μείωση επιτοκίων του δανείου κ.λπ.)

Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα τη Δευτέρα στην κρατική τηλεόραση και χθες στο πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Σαμαράς καλοβλέπει επίσης την απόφαση της ΕΕ για την Ιρλανδία η οποία προβλέπει εξαίρεση ορισμένων κονδυλίων που αφορούσαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την μέτρηση του χρέους. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η απόφαση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, εφόσον οι στόχοι του μνημονίου επιτυγχάνονται.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v