Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: "Οκ" για τη δόση με αυστηρή προειδοποίηση

Εύσημα και αυστηρές προειδοποιήσεις από την Λαγκάρντ. Πρέπει να μειωθεί το κράτος και να παταχθεί η φοροδιαφυγή, τονίζει. Προειδοποιεί ότι ο δρόμος είναι μακρύς. "Πράσινο φως" για την εκταμίευση 3,24 δισ. ευρώ από ΔΝΤ.

ΔΝΤ: Οκ για τη δόση με αυστηρή προειδοποίηση
"Πράσινο φως" για την εκταμίευση ποσού ύψους 3,24 δισ. ευρώ έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην συνεδρίαση της Τετάρτης. Ωστόσο παράλληλα, μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ απευθύνει και αυστηρές προειδοποιήσεις.

«Θα χρειαστούν σθεναρές μεταρρυθμίσεις και ευρεία εσωτερική υποστήριξη για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, με ταυτόχρονη μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος», υποστηρίζει η Κριστίν Λαγκάντ σε δήλωση της.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να αναμορφώσει ριζικά την φορολογική διοίκηση της, να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να συρρικνώσει τον διογκωμένο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα με στοχευμένες μειώσεις προσωπικού».

Η ίδια τονίζει ότι «Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στις διαρθρωτικές αλλαγές, η οποία αντανακλάται στις πρόσφατες ενέργειες για τη μείωση του έμμεσου εργατικού κόστους και για τη μεταρρύθμιση στην αγορά των αγαθών. Όμως, χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα για να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μείωση των τιμών. Ο δραστικός περιορισμός των εμποδίων του ανταγωνισμού είναι ζωτικής σημασίας. Είναι επίσης σημαντικό η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδια της για την ιδιωτικοποίηση, και αν είναι απαραίτητο, να προβεί στα κατάλληλα βήματα για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση της διαδικασίας».


Η ανακοίνωση του ΔΝΤ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε σήμερα την πρώτη και τη δεύτερη επισκόπηση-αξιολόγηση της οικονομικής επίδοσης της Ελλάδος στο πλαίσιο το προγράμματος που στηρίζεται από μια διευθέτηση ενός τετραετούς Διευρυμένου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού (ΔΧΜ) για τη χώρα.

Η ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 2,798 δισεκατομμυρίων μονάδων ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 3,24 δισεκατομμύρια ευρώ ή 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια), που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις του Ταμείου στο πλαίσιο του ΔΧΜ σε 4,197 δισεκατομμύρια μονάδες ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 4,86 δισεκατομμύρια ευρώ ή 6,46 δισεκατομμύρια δολάρια). Με την ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης απαλλαγές από την εφαρμογή των κριτηρίων επίδοσης που προβλέπονταν για το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, τροποποίησε τα κριτήρια επίδοσης, και αναπρογραμμάτισε τις εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της διευθέτησης.

Μετά από μια πολιτική κρίση η οποία καθυστέρησε την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, επιτεύχθηκαν συμφωνίες με την κυβέρνηση για ένα πλήρως αναμορφωμένο οικονομικό πρόγραμμα που θα στηρίζεται από τον ΔΧΜ. Επίσης, τροποποιήθηκαν πολιτικές για να αντιμετωπισθούν ισχυρότερες μακροοικονομικές αντιξοότητες, ώστε να αντανακλούν καλύτερα την παρατηρηθείσα δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος.

Η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής επιμηκύνθηκε κατά δύο χρόνια μέχρι το 2016, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα να πετύχει τον πρωτογενή στόχο του ισοζυγίου, αναπροσαρμόστηκαν οι στόχοι της ιδιωτικοποίησης σε χαμηλότερα επίπεδα ώστε να αντανακλώνται οι αδύναμες συνθήκες της αγοράς και οι αρχές καθόρισαν τα μέτρα προσαρμογής που είναι απαραίτητα για να κλείσει το δημοσιονομικό χάσμα μέχρι το 2014.

Επιπρόσθετα, οι αρχές έλαβαν μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών στα αγαθά, καθώς και για την προώθηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η Ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε επίσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της ένα αναθεωρημένο χρηματοδοτικό πλαίσιο που περιλαμβάνει ενέργειες για την ελάφρυνση του βάρους από το χρέος.

Η διευθέτηση του ΔΧΜ, η οποία εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου 2012 αποτελεί μέρος ενός κοινού χρηματοδοτικού πακέτου με χώρες μέλη της ζώνης του Ευρώ που ανέρχεται σε 172 δισεκατομμύρια ευρώ για ένα διάστημα τεσσάρων ετών και που περιλαμβάνει έκτακτη πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ η οποία ανέρχεται στο 2.159 τοις εκατό της ποσόστωσης της Ελλάδος».


Λαγκάρντ: Πατάξτε τη φοροδιαφυγή, μειώστε το Δημόσιο

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε την εξής δήλωση:

«Το πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με σθεναρή δημοσιονομική προσαρμογή και με αξιοσημείωτα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα σε σχέση με το εργασιακό κόστος. Αν και το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί λαμβάνοντας υπόψη τη βαθύτερη ύφεση και τη δυνατότητα εφαρμογής του, η στρατηγική παραμένει επικεντρωμένη στην αποκατάσταση της ανάπτυξης, στην ανταγωνιστικότητα και στη βιωσιμότητα του χρέους. Θα χρειαστούν σθεναρές μεταρρυθμίσεις και ευρεία εσωτερική υποστήριξη για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, με ταυτόχρονη μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στις διαρθρωτικές αλλαγές, η οποία αντανακλάται στις πρόσφατες ενέργειες για τη μείωση του έμμεσου εργατικού κόστους και για τη μεταρρύθμιση στην αγορά των αγαθών. Όμως, χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα για να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μείωση των τιμών. Ο δραστικός περιορισμός των εμποδίων του ανταγωνισμού είναι ζωτικής σημασίας. Είναι επίσης σημαντικό η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδια της για την ιδιωτικοποίηση, και αν είναι απαραίτητο, να προβεί στα κατάλληλα βήματα για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση της διαδικασίας.

«Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Με την οριστικοποίηση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι ζωτικής σημασίας να ενεργοποιηθεί το νέο ελεγκτικό και εποπτικό πλαίσιο για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και για την πρόληψη κρατικών παρεμβολών στη διαχείριση. Πρόσθετη χρηματοδότηση από χώρες μέλη της ζώνης του Ευρώ, η οποία θα επιτρέψει την Ελλάδα να εξαγοράσει ομόλογα του Δημοσίου από τις τράπεζες, θα μπορούσε να στηρίξει τη ρευστότητα και τη δημιουργία πίστωσης.

«Η δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδος είναι εντυπωσιακή από κάθε άποψη. Η προκαταβολικά ενισχυμένη προσαρμογή θα βοηθήσει στην επαναφορά των δαπανών στα επίπεδα πριν από την υιοθέτηση του Ευρώ, και έχει σχεδιαστεί για να προστατέψει τους πιο ευάλωτους. Προχωρώντας, η Ελλάδα χρειάζεται να αναμορφώσει ριζικά την φορολογική διοίκηση της, να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να συρρικνώσει τον διογκωμένο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα με στοχευμένες μειώσεις προσωπικού.

«Γίνονται προσπάθειες για να τεθεί το χρέος της Ελλάδος σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος έχουν παρατείνει τις περιόδους αποπληρωμής των δανείων τους και έχουν δώσει διασφαλίσεις ότι θα εξετάσουν την περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων υπό όρους και την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του χρέους πολύ πιο κάτω από το 110 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

«Οι χώρες μέλη της ζώνης του Ευρώ έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με τις Ελληνικές αρχές και το ΔΝΤ για να διασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος, επαναβεβαίωσαν το καθεστώς του ΔΝΤ ως προτιμησιακού πιστωτή, και δεσμεύτηκαν να παράσχουν επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το ΔΝΤ για την εφαρμογή κατάλληλων ρυθμιστικών πολιτικών. Αυτό θα διευκόλυνε την επιστροφή στη βιωσιμότητα του χρέους και τις έγκαιρες αποπληρωμές στο Ταμείο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v