Αιμορραγεί η ελληνική μεταποίηση - Στο 41,4 ο ΡΜΙ

Νέα μείωση στο δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον ελληνικό κλάδο μεταποίησης. Νέο αρνητικό ρεκόρ για παραγγελίες εξωτερικού. Σε χαμηλό 3 μηνών και ο ΡΜΙ ευρωζώνης. Προβληματισμός σε Γερμανία και Γαλλία.

Αιμορραγεί η ελληνική μεταποίηση - Στο 41,4 ο ΡΜΙ
Δραματική είναι η εικόνα που σκιαγραφείται για τον ελληνικό κλάδο μεταποίησης από τον δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ της Markit. Ο δείκτης μειώθηκε στο 41,4 το Δεκέμβριο από 41,8 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ο ελληνικός ΡΜΙ βρίσκεται κάτω από το 50 -που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων- από τον Σεπτέμβριο του 2009, προτού φανεί το πρόβλημα χρέους.

«Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στον ελληνικό κλάδο μεταποίησης», δηλώνει ο Φιλ Σμιθ της Markit και συμπληρώνει: «Το πιο ανησυχητικό είναι η ταχύτερη συρρίκνωση στις νέες εξαγωγές, τάση που επιδεινώθηκε σημαντικά από τις αρχές του έτους». Η Markit, άλλωστε, κατέγραψε για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο νέο αρνητικό ρεκόρ στις παραγγελίες εξωτερικού.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο κλάδος μεταποίησης φαίνεται πως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο ΡΜΙ μεταποίησης αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 46,1 για τον Δεκέμβριο, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 46,3. Τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 46,2. «Ο ευρωπαϊκός κλάδος μεταποίησης αντιμετώπισε σημαντική πτώση το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Κατά συνέπεια θα είναι πιθανότατα πιο βαθιά η ύφεση της ευρωζώνης», δηλώνει ο Κρις Γουίλιαμσον της Markit.

Στον αποκαλούμενο πυρήνα της ευρωζώνης, η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. Συρρίκνωση δραστηριοτήτων καταγράφεται εδώ και 10 μήνες στον κλάδο μεταποίησης της Γαλλίας και της Γερμανίας. Στη Γαλλία ο ΡΜΙ Δεκεμβρίου επιβεβαιώθηκε στο 44,6 τον Νοέμβριο από 44,5 τον προηγούμενο μήνα. Καταγράφεται, όμως, σημαντική μείωση νέων παραγγελιών. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 3,5 ετών, στο 39,3 από 41,8 τον προηγούμενο μήνα.

Στη Γερμανία, ο ΡΜΙ Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 46 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 46,2. Τον προηγούμενο μήνα είχε αγγίξει το 46,8. «Η γερμανική βιομηχανία αντιλαμβάνεται ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα την παραγωγή της», δηλώνει ο Τιμ Μουρ, της Markit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v