Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη η Ελλάδα σε διαφθορά στην Ευρώπη

Με άριστα το 100, η Ελλάδα βαθμολογείται με 36 βαθμούς. Βρίσκεται στην 94η θέση, από 80ή το 2011, στο ίδιο επίπεδο με το Τζιμπουτί και την Κολομβία. Ανώτερη βαθμολογία έχουν χώρες όπως η Σρι Λάνκα και η Μπουρκίνα Φάσο.

Πρώτη η Ελλάδα σε διαφθορά στην Ευρώπη
Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης το φαινόμενο της διαφθοράς δεν είναι τόσο έντονο όσο στην Ελλάδα. Αυτό κατέδειξε έρευνα για το 2012 της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International), που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Με καλύτερη βαθμολογία το 100, η χώρα μας παίρνει μόλις 36 βαθμούς, καταλαμβάνει την πρωτιά στη διαφθορά στη γηραιά ήπειρο, την 94η θέση παγκοσμίως (80ή το 2011) ανάμεσα σε 174 χώρες, μοιράζεται δηλαδή την ίδια θέση με κράτη όπως η Κολομβία ή το Τζιμπουτί. Αξίζει να σημειωθεί πως ανώτερη βαθμολογία από την Ελλάδα έχουν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Σρι Λάνκα και η Μπουρκίνα Φάσο. Η Κύπρος βρίσκεται στην 29η θέση.

Η οργάνωση διαπιστώνει πως «η διαφθορά εξακολουθεί να μαστίζει τις κοινωνίες σε όλον τον κόσμο» και επισημαίνει «το απογοητευτικό επίπεδο διαφθοράς στη ζώνη του ευρώ, στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση». Τα δύο τρίτα των 176 χωρών έχουν βαθμολογία κάτω των 50 βαθμών, γεγονός που, όπως τονίζει η οργάνωση, «δείχνει την ανάγκη οι δημόσιοι οργανισμοί να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια».

Κακή βαθμολογία παίρνει και η Ιταλία. Καταλαμβάνει την 72η θέση με 42 βαθμούς και μοιράζεται την ίδια θέση με χώρες όπως η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Καλύτερη είναι η κατάσταση στις άλλες δύο χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Η Ισπανία καταλαμβάνει την 30ή θέση με 65 βαθμούς και η Πορτογαλία την 33η με 63.

Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν πιο δυναμικά τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, για να μπορέσουν έτσι να λύσουν τη δημοσιονομική κρίση. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν μέτρα κατά της διαφθοράς σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων», δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης Ιγκέτ Λαμπέλ. «Ιδιαίτερα σημαντικό είναι καλύτεροι κανόνες στη χρηματοδότηση κομμάτων, διαφάνεια και καθαρότητα στις κρατικές δαπάνες και στα δημόσια έργα».

Τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο με 90 βαθμούς καταλαμβάνουν η Δανία, η Φινλανδία και η Ν. Ζηλανδία. Η Γερμανία με 79 βαθμούς βρίσκεται 13η παγκοσμίως. Στην καλή βαθμολόγηση συνέβαλαν, σύμφωνα με την έκθεση, η απρόσκοπτη πρόσβαση σε πληροφορίες για τη διαφθορά και οι σαφείς κανόνες με τους οποίους κινούνται οι αξιωματούχοι στις χώρες αυτές. Τις τελευταίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη καταλαμβάνουν το Αφγανιστάν, η Β. Κορέα και η Σομαλία. Να σημειώσουμε ότι η Διεθνής Διαφάνεια αποτιμά κάθε χρόνο το μέγεθος της διαφθοράς παγκοσμίως επί τη βάσει δεδομένων που παίρνει, μεταξύ άλλων, από την Παγκόσμια Τράπεζα και τα Διεθνή Οικονομικά Φόρα.

«Μετά τη χρονιά αυτή, όπου ο αγώνας κατά της διαφθοράς ενισχύθηκε, περιμένουμε από τις κυβερνήσεις να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας», υπογραμμίζει η κ. Λαμπέλ. «Αν και η κατακραυγή εναντίον των διεφθαρμένων κυβερνήσεων οδήγησε στην απομάκρυνση από την εξουσία αρκετών ηγετών, το επίπεδο δωροδοκίας, κατάχρησης εξουσίας και μυστικών συμφωνιών παραμένει πολύ υψηλό σε ορισμένες χώρες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Διαφάνεια.

«Οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν το παράδειγμα, διασφαλίζοντας πως οι θεσμοί τους είναι απολύτως διαφανείς και οι ηγέτες τους υπόλογοι για τις πράξεις τους», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Κόμπους ντε Σβαρντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v