Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Αισιόδοξος αλλά όχι σίγουρος για λύση

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, καλές οι πιθανότητες για λύση σήμερα, λέει ο Γιούνκερ. Παζάρι για πολιτική συμφωνία με ΔΝΤ. Πού συμβιβάζεται η Λαγκάρντ και πού βάζει «κόκκινη γραμμή». Τα σενάρια για χρηματοδότηση.

Γιούνκερ: Αισιόδοξος αλλά όχι σίγουρος για λύση
Οι πιθανότητες να υπάρξει μια συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup είναι υψηλές, δήλωσε την Τρίτη ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας, όμως, ότι αυτή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

"Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις. Απομένει να συνεννοηθούμε πάνω σε ορισμένες λεπτομέρειες και πιστεύω ότι οι πιθανότητες να έρθουμε σε μια οριστική και κοινή λύση απόψε είναι καλές. Αλλά δεν είμαι απόλυτα βέβαιος για το ζήτημα", ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σε ερώτηση για το αν ο στόχος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα επεκταθεί ως το 2022, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι "αυτό θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης μας αυτό το βράδυ".


Νωρίτερα το euro2day μετέδωσε τα εξής:

Πρόταση για να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής για την εκταμίευση της δόσης αλλά και για τον τρόπο αντιμετώπισης της βιωσιμότητα του χρέους ετοιμάζεται να καταθέσει σήμερα στο έκτακτο eurogroup ο πρόεδρός του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το χρονοδιάγραμμα αναφέρει ότι σήμερα, και βάσει της θετικής παρουσίασης του Γιάννη Στουρνάρα, οι υπουργοί οικονομικών θα αποφασίσουν ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να εκταμιευθούν οι δόσεις του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Εάν παρθεί η πολιτική απόφαση, τότε οι υπουργοί θα έχουν μία εβδομάδα διορία να την επικυρώσουν από τα κοινοβούλιά τους και στις 26 Νοεμβρίου να δοθεί το τυπικό «Ο.Κ.» σε νέα τηλεδιάσκεψη του eurogroup.

Aπό εκεί και πέρα, θα χρειαστούν 10 εργάσιμες μέρες μέχρι να φθάσει η δόση στα ταμεία του κράτους. Κατά τις δέκα αυτές μέρες, η κυβέρνηση θα πρέπει να υπογράψει (όπως κάθε φορά, άλλωστε) ένα Memorandum of Understanding, με τα νέα χρονοδιαγράμματα και μέτρα που πρέπει να λάβει μέχρι το τέλος του 2016. Στο MoU θα συμπεριλαμβάνεται και το ακανθώδες θέμα της αυξημένης εποπτείας σε όλα τα υπουργεία και σε κρατικούς οργανισμούς, αλλά και η εποπτεία στον λογαριασμό της ΤτΕ όπου θα μπαίνουν τα χρήματα των δόσεων.

Μέχρις εδώ καλά. Η μάχη θα δοθεί στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και της επιπρόσθετης χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2016.

Η στάση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξελίσσεται ως ο άγνωστος «Χ» για τους Ευρωπαίους. Οι διαρροές από την Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για απόφαση που θα είναι μεταβατική ώστε να μπορέσει η Γερμανία να κλείσει τον εκλογικό της κύκλο και μετά να υπάρξει άμεσο κούρεμα.

Από την άλλη, συνεργάτες της Κρ. Λαγκάρντ που τη συνόδευσαν στο ταξίδι της στην Ασία επέμεναν ότι το ταμείο θα καταθέσει σήμερα στο eurogroup μια βελτιωμένη πρόταση, που όμως θα συμπεριλαμβάνει κάποιου είδους «κούρεμα». Άφησαν να διαρρεύσει επίσης ότι ο στόχος του 120% για το 2020 παραμένει και ότι η παράταση μέχρι το 2022 δεν θα μπορέσει να περάσει από το Δ.Σ. του οργανισμού.

Στη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, η οποία έγινε στο Παρίσι, αποφασίστηκε ότι η συνδυαστική πρόταση του Βερολίνου θα κατατεθεί και αυτή που προς συζήτηση στο σημερινό έκτακτο eurogroup.

Η πρόταση που έκανε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιλαμβάνει τη μείωση επιτοκίων για τα δάνεια που πήρε η χώρα από την Ε.Ε., επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τους ελληνικούς τίτλους, αλλά όχι «κούρεμα» του χρέους.

Περιλαμβάνει επίσης την προοπτική της παραχώρησης ενός μικρού δανείου από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF στην Αθήνα, ώστε να επαναγοραστεί μέρος του δημόσιου χρέους με μια διαδικασία reverse auction. Η πιθανότητα αυτή είναι μικρή καθώς σχεδόν όλες οι χώρες αρνήθηκαν να περάσουν την πρόταση για επιπρόσθετα κονδύλια από τα κοινοβούλιά τους. Σενάρια που εξετάζονταν από τη γερμανική πλευρά έφεραν το κόστος να καλύπτεται κατά το ήμισυ από την Ελλάδα και το υπόλοιπο ποσό από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Στις προτάσεις φέρεται να υπάρχει και σχέδιο για χρησιμοποίηση μέρους των 44 δισ. ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Η επιπλέον χρηματοδότηση της χώρας είναι και η πραγματική σπαζοκεφαλιά τόσο για την Ε.Ε. όσο και για το ΔΝΤ. Στο τραπέζι βρίσκονται η κάλυψη του ποσού των 15 δισ. ευρώ που απαιτείται μέχρι το 2014 και η μετάθεση της απόφαση για τα επιπλέον 17 δισ. ευρώ που χρειάζονται για την περίοδο 2015-2016 για μετά τις γερμανικές εκλογές.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v