Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζανιάς: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ρευστότητα

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν στις ομιλίες τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος, και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς.

Ζανιάς: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ρευστότητα
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν στις ομιλίες τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος, και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς.

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε ο Economist, με θέμα τους κινδύνους και τις προκλήσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στις επιχειρήσεις.

«Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης, ίσως το ποσό να είναι και μεγαλύτερο. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί, καθώς πρέπει να λυθούν δύο προβλήματα: πρώτον το χρηματοδοτικό κενό που θα προκληθεί από τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος και, δεύτερον, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους», τόνισε ο Γ. Ζανιάς.

Συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας εντοπίζεται στην έλλειψη ρευστότητας και αυτό οδηγεί επί της ουσίας σε πίεση προς όλες τις επιχειρήσεις, με συνέπεια την έκρηξη της ανεργίας.

Όσον αφορά τη σκληρή λιτότητα που εφαρμόζουν οι δανειστές μας στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε ότι «η πίεση είναι τόσο μεγάλη που καταστρέφει τον οικονομικό ιστό της χώρας». Στο σημείο αυτό μάλιστα επισήμανε την ανάγκη οι δανειστές να στείλουν θετικά μηνύματα για τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα, έτσι ώστε να αλλάξει το οικονομικό κλίμα και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της.

Τέλος, για τις τράπεζες υποστήριξε ότι σήμερα, εξαιτίας των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, έχουν μικρή πρόσβαση σε ρευστότητα, κυρίως στον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος από τον οποίο δανείζονται ακριβά, καθώς το κόστος χρήματος ανέρχεται στο 4%.

Θωμόπουλος: Δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι ιδιώτες μέτοχοι

«Η ελληνική οικονομία βιώνει τη χειρότερη περίοδο», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΧΣ Π. Θωμόπουλος, ο οποίος εξήρε τη σταθερότητα που επιδεικνύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο, παρά τις συνέπειες τις οποίες έχει υποστεί, έχει σταθεί όρθιο, έχει προστατεύσει τις καταθέσεις και θα συνεχίσει να τις εγγυάται.

Αναφερόμενος στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, υπογράμμισε ότι με τα σωστά επιχειρήματα η τρόικα αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις αλλά και ότι δεν πρέπει οι ιδιώτες μέτοχοι να τιμωρηθούν, καθώς δεν ευθύνονται αυτοί για την κρίση.

«Όταν μέχρι το 2017 το κράτος μέσω του ΤΧΣ κληθεί να πουλήσει τις μετοχές του στις τράπεζες, πρέπει να προσέξει έτσι ώστε να πράξει την πώληση στην κατάλληλη χρονική στιγμή και όχι υπό πίεση».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα κεφάλαια που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι επαρκή υπό την προυπόθεση ότι η ύφεση το 2013 δεν θα κινηθεί υψηλότερα των προβλέψεων (4,5%.)

Όσον αφορά τη διαδικασία, επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες το ΤΧΣ θα έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία από τα due diligence που διεξάγει στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, από τα οποία δεν προκύπτει κάτι εξωφρενικό, ωστόσο καταγράφεται η αύξηση των επισφαλειών και η αδυναμία του ενός στους δύο δανειολήπτες να αντεπεξέλθει στις δανειακές υποχρεώσεις του.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Θωμόπουλου, ο οποίος όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο καθυστέρησης της δόσης, γεγονός που διαφάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, απάντησε: «Διαφαίνεται μια καθυστέρηση η οποία δεν είναι ανησυχητική. Ωστόσο, εάν καθυστερούσε με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να μην μπορεί να πληρώσει (μισθούς, συντάξεις), έτσι θα καταλάβαινε ο ελληνικός λαός ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και εναλλακτική».

Γκόρτσος: Απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση 

Ο Χρ. Γκόρτσος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ανέφερε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της φερεγγυότητας του τραπεζικού συστήματος, ενώ θα συμβάλει και στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς σε συνδυασμό με τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων αλλά και ενδεχόμενες με μελλοντικές υψηλές εκδόσεις ομολόγων θα οδηγήσει στη χρηματοδότηση της αγοράς. Αυτό όμως σε δεύτερο χρόνο.


Χαρδούβελης: Οι αγορές συμπεριφέρονται ως στρατηγοί, οι πολιτικοί όχι 

Παίρνοντας τον λόγο ο καθηγητής πανεπιστημίου και επικεφαλής οικονομολόγος της Εurobank, Γκ. Χαρδούβελης, τόνισε ότι «η κρίση αποδεικνύει όσον αφορά την Ευρώπη ότι οι αγορές έχουν μεγαλύτερο ορίζοντα και συμπεριφέρονται σαν στρατηγοί, σε αντίθεση με τους πολιτικούς». Η ευρωζώνη, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, απέδειξε ότι δεν είναι μια βέλτιστη νομισματική ένωση.

Οι οικονομίες της δεν έχουν την ίδια διάθεση. Γι’ αυτό, λοιπόν, για να στηρίξουν ουσιαστικά την Ελλάδα πρέπει πρώτα να λύσουν τα δικά τους προβλήματα. Χρειάζεται τραπεζική ένωση, την οποία δεν επιθυμούν οι Βρετανοί αλλά και οι Γερμανοί (οι δεύτεροι κυρίως για να μη βγουν στη φόρα τα άπλυτα των μικρών τραπεζών τους), δημοσιονομική ένωση με ένα κοινό ταμείο ανεργίας και κοινή φορολογική πολιτική, που θα επιτρέπει την ελευθερία κίνησης των ατόμων.

Όσον αφορά την Ελλάδα και τα προβλήματά της, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι για το χρέος θα υπάρξει κάποιου είδους «κούρεμα». Έκρουσε όμως τον κώδωνα του κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι πρέπει οι Έλληνες να μειώσουν την κατανάλωση, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται απότομα, ενώ έθιξε και ένα σημαντικό θέμα που αφορά τις εξαγωγές.

Επισήμανε ότι μπορεί να μην αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές στο προσεχές μέλλον καθώς οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ οι ξένες δυσκολεύουν πάρα πολύ την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Ακούγονται φωνές ότι πρέπει να αντισταθούμε και να ακολουθήσουμε μοναχικό δρόμο, δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων αλλά και πολιτικής, ενώ θα τεθεί ζήτημα οξυγόνου καθώς μόνο στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες έχουν έκθεση 130 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v