Πέρασε από τη Βουλή το ν/σ για αποκρατικοποιήσεις

Με πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, αλλά και με σημαντικές διαρροές για τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό υπερψηφίστηκε τελικώς από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Δεν πέρασε το άρθρο 4.

Πέρασε από τη Βουλή το ν/σ για αποκρατικοποιήσεις
Με πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, αλλά και με σημαντικές διαρροές για τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό υπερψηφίστηκε τελικώς από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις (με την εξαίρεση του άρθρου 4), ενώ δεν πέρασε η τροπολογία για την ένταξη ΕΤΑΤ ΜΜΕ και άλλων ταμείων στον ΕΟΠΥΥ. Στην ψηφοφορία 143 βουλευτές ψήφισαν "όχι" έναντι 136 βουλευτών που είπαν "ναι" και 14 που δήλωσαν παρόντες.

Ειδικότερα, στην κατά άρθρον ψηφοφορία συμμετείχαν 293 βουλευτές και υπήρξαν τα εξής αποτελέσματα:

Το άρθρο 1 υπερψήφισαν 173 βουλευτές και 120 καταψήφισαν.

Το άρθρο 2 του νομοσχεδίου (το οποίο αφορούσε την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου σε στρατηγικές ΔΕΚΟ) ψηφίστηκε από 148 βουλευτές, ενώ 139 το καταψήφισαν και 6 δήλωσαν παρόντες.

Το άρθρο 3 υπερψηφίστηκε από 156 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 135, ενώ 2 βουλευτές δήλωσαν παρόντες.

Το άρθρο 4 δεν πέρασε τελικά καθώς υπερψηφίστηκε από 146 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 121 και 26 βουλευτές δήλωσαν παρόντες. Στη σχετική ανακοίνωση από τον προεδρεύοντα Γ. Τραγάκη (ο οποίος ανακοίνωσε ότι το άρθρο ψηφίστηκε) αντέδρασε ο Π. Καμμένος, υπογραμμίζοντας ότι από τη στιγμή που θετικά ψήφισαν 146 από τους 293 βουλευτές το άρθρο καταψηφίστηκε.

Σημειώνεται ότι το άρθρο αφορά τη δυνατότητα πρόσθετης προκαταβολής έως 10% για συγχρηματοδοτούμενα έργα και την κατάργηση της υποχρέωσης των μηχανικών να καταβάλλουν εισφορά 2% υπέρ του ΤΕΕ, για πάσης φύσεως λειτουργικές του δαπάνες.

Το άρθρο 5 του νομοσχεδίου υπερψηφίστηκε από 158 βουλευτές, ενώ το καταψήφισαν 135.

Το άρθρο 6 υπερψηφίστηκε από 173 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 120.

Όπως προκύπτει, οι παρόντες βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ υπερψήφισαν στο σύνολό τους τα άρθρα 1 και 6 του νομοσχεδίου, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ καταψήφισαν σχεδόν στο σύνολό τους την τροπολογία για την ένταξη υγιών ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ (δημοσιογράφων, μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων).

Επιπρόσθετα, το σύνολο των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ δήλωσε "παρών" στα άρθρα 2, 4 και 5 και καταψήφισε την τροπολογία για την ένταξη υγιών ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ.

Μεγάλες ήταν οι διαφοροποιήσεις και στο ΠΑΣΟΚ. Η "αριστερή" πτέρυγα του κόμματος (Σκανδαλίδης, Μωραΐτης, Ντόλιος κ.ά.) δήλωσαν παρόντες στο άρθρο 2 και κάποιοι εξ αυτών και στο άρθρο 4. Πρακτικά η "επίσημη" θέση του κόμματος εκφράστηκε από τον εισηγητή Πάρι Κουκουλόπουλο, ο οποίος ψήφισε "παρών" για το άρθρο 4 και όχι στην τροπολογία. Από τη θέση αυτή όμως διαφοροποιήθηκαν -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- σχεδόν οι μισοί από τους βουλευτές του κόμματος, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό. 

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι απόντες από τη συνεδρίαση ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος αλλά κι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης.

Δεν βρέθηκε στο κοινοβούλιο για την ψηφοφορία ούτε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τις 7:30 μ.μ.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με καθυστέρηση και κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση των μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v