Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών

Ένα ακόμα μέτωπο ανοίγει για την κυβέρνηση, αυτή τη φόρα για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

Πώς θα αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών
Ένα ακόμα μέτωπο ανοίγει για την κυβέρνηση, αυτή τη φόρα για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται από την 1η Ιανουαρίου να ξεκινήσει η σταδιακή άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Οι συζητήσεις μεταξύ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και διεξάγονται υπό την παρακολούθηση της τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας ζήτησαν «την άρση των πλειστηριασμών για τα ακίνητα (κατοικίες και επαγγελματικά), που αποκτήθηκαν με στεγαστικό δάνειο και δεν αποπληρώνονται εδώ και χρόνια».

Σήμερα πάντως και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παράταση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Η απαγόρευση πλειστηριασμού ακινήτου πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ έχει επιβληθεί από το 2008 και η αλλαγή του πλαισίου προκαλεί αντιδράσεις. Ηδη, με το άκουσμα των σεναρίων το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να ανακοινώσει ότι διαφωνεί κάθετα.

Σήμερα σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου εμφανίζουν 70.000 και πλέον ακίνητα και τα πρώτα που θα βγουν στο σφυρί, σταδιακά εντός του 2013, εκτιμώνται στα 10.000 ακίνητα.

Το «καυτό» ζήτημα των πλειστηριασμών απασχολεί, με βάση τις ίδιες πηγές, το σύστημα εδώ και μήνες καθώς ο αριθμός των προβλημάτων ακινήτων του είδους αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και αποτελεί, σύμφωνα με τραπεζίτες και παράγοντες της αγοράς ακινήτων, μία «βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας συνολικότερα».

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί, χωρίς να προκαλέσει κραχ στις τιμές των ακινήτων αλλά και στην οικονομία, είναι «να απασφαλισθεί σταδιακά, με κοινωνικά, όμως, κριτήρια», αναφέρεται χαρακτηριστικά καθώς εάν συνεχισθεί «το πάγωμα των πλειστηριασμών για παράδειγμα μέχρι το 2016 και ανοίξουν μαζικά τότε, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη φούσκα που θα ζήσει η ελληνική αγορά, θα συμπαρασύρει ολόκληρη την αγορά ακινήτων, πλήττοντας και περιουσίες που δεν έχουν αποκτηθεί με δάνεια είτε έχουν δάνεια, τα οποία όμως αποπληρώνονται κανονικά».

Τα δυο σενάρια

Το θέμα θα αντιμετωπιστεί νομοθετικά από το υπουργείο Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο για τα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος του 2012. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δυο:

· Το πρώτο προβλέπει την μείωση του ποσού εκκίνησης του πλειστηριασμού από 200.000 ευρώ που είναι σήμερα αρχικά στα 170.000 ευρώ και εν συνεχεία, εντός του 2013, το ποσό να μειωθεί περαιτέρω, για παράδειγμα, στα 150.000 ευρώ και εν τέλει στα 100.000 ευρώ, όπου αποτιμάται και η κρίσιμη μάζα των σχεδόν κατασχεμένων ακινήτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την πρόταση αυτή στηρίζουν οι τράπεζες και την «καλοβλέπει» η τρόικα.

· Το δεύτερο προβλέπει πλειστηριασμούς σε... πακέτο ανά έτος. Αναλυτικά, έχει προταθεί τα ακίνητα που θα έβγαιναν στον πλειστηριασμό το 2009, να βγουν το 2013. Αντίστοιχα, τα ακίνητα το στεγαστικό των οποίων χτύπησε «κόκκινο» το 2010 να βγουν στο σφυρί το 2014 και ου το καθεξής.

Οι εξαιρέσεις

Τόσο η κυβέρνηση όσο και το τραπεζικό σύστημα δεν επιδιώκουν μαζική άρση των πλειστηριασμών καθώς δεν συμφέρει καμία πλευρά. Έτσι, ο νόμος θα περιλαμβάνει μία σειρά από εξαιρέσεις. Οι ομάδες, με υπερχεωμένο ακίνητο πρώτης κατοικίας, που εξετάζεται να εξαιρεθούν είναι, σύμφωνα με τις έως τώρα συζητήσεις, οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και οι ασθενείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v