Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Κάντε αυτά που συμφωνήσαμε

Άμεση προώθηση διαρθρωτικών μέτρων και prior action ζήτησε η καγκελάριος από το Σαμαρά. "Καλές" οι πιθανότητες παραμονής στο ευρώ αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, σημείωσε. Aπό το eurogroup περνά η δόση.

Μέρκελ: Κάντε αυτά που συμφωνήσαμε
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση κράτησε μία ώρα, κατά την οποία ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε την καγκελάριο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, αλλά αυτό δεν απέτρεψε την καγκελάριο από το να ζητήσει να προχωρήσει γρήγορα η Αθήνα τον δρόμο που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα.

Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας και παρόντες ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη για άμεση αποδέσμευση όλης της δόσης των 35,5 δισ. ευρώ καθώς η χώρα κινδυνεύει με πτώχευση.

Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει σύντομα όχι μόνο όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που θα συμφωνηθούν, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα prior actions, που έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

Βεβαίως, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα σχετικές διαρροές, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της διάστασης απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, η οποία είναι και η πραγματική αιτία των καθυστερήσεων.

Στις δηλώσεις της μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., η Α. Μέρκελ αποκάλυψε ότι το μήνυμα που έδωσε στον Α. Σαμαρά είναι ότι η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες ανάπτυξης εντός ευρωζώνης εάν παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Σύνοδος Κορυφής: Πήρε η Ελλάδα τον «καλό λόγο»

Χθες η Σύνοδος Κορυφής έδωσε την ανακοίνωση στήριξης που περίμενε ο Αντώνης Σαμαράς, χαιρετίζοντας την προσπάθεια που γίνεται για να μπει το πρόγραμμα σε τροχιά και κάνοντας λόγο για "σημαντική πρόοδο στην επαναδρομολόγηση του προγράμματος προσαρμογής".

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τη δόση καθώς περιορίζεται σε μια λακωνική αναφορά ότι "το eurogroup θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα της επανεξέτασης υπό το πρίσμα της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις".

"Ο κ. Σαμαράς μας εξήγησε αναλυτικά τι γίνεται στην Ελλάδα για να μπει το πρόγραμμα σε τροχιά", υποστήριξε ο Χ. Β. Ρομπάι στη συνέντευξη τύπου και τόνισε: "Πρέπει να σημειώσω ότι η ανακοίνωση στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Ενθαρρύνουμε τη χώρα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις".

Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο, τόνισε, από την πλευρά του, ο Φρ. Ολάντ και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία με την τρόικα είναι κοντά. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφορικά με την Ισπανία, δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε πιθανό αίτημα βοήθειας από τη χώρα και ότι αν εκείνη σκεφτεί να ζητήσει στήριξη δεν πρέπει να επιβληθούν επιπλέον όροι.

Χθες στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός ζήτησε την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να ξεπεράσει την τεράστια έλλειψη ρευστότητας. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τις συνομιλίες με την τρόικα το συντομότερο δυνατό.

Η δήλωση για την Ελλάδα αναφέρει τα εξής:

"Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόοδο της Ελλάδας και της τρόικας προς την επίτευξη συμφωνίας, όσον αφορά τις πολιτικές στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα προσαρμογής, και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της εν εξελίξει επανεξέτασης. To eurogroup θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα της επανεξέτασης υπό το πρίσμα της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Επικροτούμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και επαινούμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην επαναδρομολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας, να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.
Οι προϋποθέσεις αυτές θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v