Τι παιχνίδι παίζουν τώρα οι δανειστές

Η πίεση για έκτακτο eurogroup στις 25-26/10. Ποιοι σπρώχνουν τις αποφάσεις αργότερα. Πώς εξηγείται η στάση της τρόικα. Το χαμένο ορόσημο της Συνόδου Κορυφής και το παρασκήνιο. Το plan "b" που οδηγεί στο… Μάρτιο.

Τι παιχνίδι παίζουν τώρα οι δανειστές
Αγώνα δρόμου για να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για το μέλλον του ελληνικού πακέτου κάνουν υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του euro2day, ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προτίθεται να καλέσει έκτακτο συμβούλιο στις 25 ή στις 26 Οκτωβρίου ώστε να συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης των 36,5 δισ. ευρώ (ποσό που περιλαμβάνει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ αλλά και την επόμενη χρονικά, που υπό κανονικές συνθήκες, και αν δεν είχαν προηγηθεί οι καθυστερήσεις, θα έπρεπε να δοθεί αυτήν την περίοδο στη χώρα).

Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε η συζήτηση θα γίνει στο τακτικό eurogroup στις 12 Νοεμβρίου, όπως ακριβώς επιθυμούσαν εξαρχής οι σκληροπυρηνικές χώρες. Το σίγουρο είναι ότι δύσκολα θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση στις αρχές Νοεμβρίου καθώς ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ θα βρίσκεται στο Λάος για τη σύνοδο του ΑΣΕΜ (2-3 Νοεμβρίου).

Παρ' όσα ακούγονται και διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες, οι αξιωματούχοι της τρόικας (οι οποίοι θα αναχωρήσουν για τη σύνοδο κορυφής, αλλά πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα) δεν βάζουν ξαφνικά εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, ούτε είναι αδικαιολόγητα αυστηροί. Ακολουθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα που τους δόθηκαν από τους προϊσταμένους και είχαν διαφανεί ήδη από τον Αύγουστο:

1. Οπως γράψαμε στις 23 Αυγούστου, τα μέτρα που καλείται να λάβει η ελληνική πλευρά είναι 18 δισ. ευρώ λόγω της μεγαλύτερης του αναμενομένου ύφεσης. Το νούμερο αυτό δεν προκύπτει δηλαδή από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών. Η ελληνική πλευρά το γνώριζε καλά, αλλά για επικοινωνιακούς λόγους προτίμησε να προεξοφλήσει την επιμήκυνση των 2 ετών, που θα χαλάρωνε το ζωνάρι των μέτρων στα 13,5 δισ. ευρώ στη διετία.

2. Στο άτυπο eurogroup της Λευκωσίας στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ ρώτησε πότε θα είναι έτοιμη η έκθεση, τόσο ο επίτροπος Όλι Ρεν όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απάντησαν «κοντά στις 15 Νοεμβρίου». Τότε ήταν που ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι θα επιθυμούσε όλα να κλείσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Προκαλεί ωστόσο ερωτήματα πώς είναι δυνατόν από τότε οι δύο αξιωματούχοι να προεξοφλούσαν αυτό που επιβεβαιώνουν τώρα οι εξελίξεις. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν υπήρχε μόνο η στάση της Γερμανίας, που ήθελε να καθυστερήσει τη συζήτηση. Τα χρονοδιαγράμματα ήταν συνεπώς γνωστά από τότε και στην ελληνική πλευρά.

3. Η πολυπόθητη επιμήκυνση μπορεί να έρθει, αλλά κινδυνεύει να γίνει μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι όντως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει πειστεί ότι πρέπει να δοθούν δύο χρόνια επιπλέον στην Ελλάδα, κυρίως για να υπάρξει πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Όμως, επειδή το προεκλογικό κλίμα στη Γερμανία επιβάλλει σκληρή γραμμή, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν εντολή να ζητήσουν και να πετύχουν εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων το 2013, ώστε ουσιαστικά η επιμήκυνση να ακυρωθεί στην πράξη. Την εξέλιξη αυτή τη γνωρίζει πλέον καλά ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά και το τελευταίο eurogroup. Μάλιστα έγινε ξεκάθαρη με την απαίτηση των δανειστών να φτάσουν τα μέτρα του 2013 στα 9,2 δισ. ευρώ.

Στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ο Α. Σαμαράς δεν μπορεί να περιμένει τίποτα άλλο από τη συνήθη παράγραφο στα συμπεράσματα ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά καλείται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει πλήρως τα 89 Prior Actions και την υπενθύμιση ότι το θέμα θα συζητηθεί μετά την έκθεση της τρόικας.

Στην ουσία όμως η Ελλάδα θα περιμένει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, παράλληλα με τις εξελίξεις στην Ισπανία και στην Κύπρο. Εαν όλα τελεσφορήσουν, τότε πάμε για λύση πακέτο, που θα επισφραγιστεί με μία έκτακτη σύνοδο κορυφής, πιθανότατα στις 22 Νοεμβρίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα ελληνικά θέματα θα σπάσουν και η δόση θα αποφασιστεί ξεχωριστά από την επιμήκυνση. Όσο για τη βιωσιμότητα του χρέους, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συζητηθεί στην εαρινή σύνοδο του Μαρτίου. Σε περίπτωση όπου το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιέζει με αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, τότε η Κομισιόν έχει ήδη καταρτίσει εναλλακτικά σενάρια για τμηματική καταβολή των δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα μέχρι τον Μάρτιο.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v