Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 13-15 δισ. το χρηματοδοτικό κενό για παράταση

Εάν δοθεί στην Ελλάδα διετής επιμήκυνση για την επίτευξη των στόχων, τότε το κενό χρηματοδότησης (funding gap) θα κυμανθεί μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ υποστηρίζει ο Γ. Στουρνάρας.

Στα 13-15 δισ. το χρηματοδοτικό κενό για παράταση
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στο Reuters, ότι εάν δοθεί στην Ελλάδα διετής επιμήκυνση για την επίτευξη των στόχων, τότε το κενό χρηματοδότησης (funding gap) θα κυμανθεί μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ. Υποστήριξε, όμως, ότι μπορεί να καλυφθεί το συγκεκριμένο ποσό χωρίς επιπλέον βάρος για τους φορολογούμενους της Ευρώπης.

Παράλληλα τόνισε ότι το ποσό που απαιτείται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013 - 2014 παραμένει στα 13,5 δισ. ευρώ.

"Εκτιμούμε ότι το κενό χρηματοδότησης που θα δημιουργηθεί εάν λάβουμε διετή επιμήκυνση θα διαμορφθεί μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ" δήλωσε. Σημειώνεται ότι παλαιότερα έλληνες αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει το ποσό μπορεί να καλυφθεί από έντοκα γραμμάτια, μείωση επιτοκίου στα δάνεια ή ρολάρισμα του χρέους που κατέχει η ΕΚΤ.


Σύγχυση με τις δηλώσεις Σταϊκούρα περί αναδιάρθρωσης

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών σε δηλώσεις του στη Βουλή έκανε λόγο για μια σειρά από υποθέσεις σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να αποκλείσει αναδιάρθρωση του χρέους.

Ωστόσο, από το γραφείο τύπου του κ. Σταϊκούρα υπογραμμίστηκε ότι "Επειδή σε μερίδα του ηλεκτρονικού τύπου αναγράφεται ότι, στην απάντηση που έδωσε ο κ. Σταϊκούρας σε Ερώτηση Βουλευτή, η Ελληνική Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διευκρινίζεται ότι τέτοιος όρος δεν εμπεριέχεται στο περιεχόμενο της απάντησης μιας και δεν υπάρχει τέτοια σκέψη".

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε έγγραφο το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 20 Σεπτεμβρίου αναφέρει ότι «η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2012 και εμπεριέχει τα αποτελέσματα του PSI περιλαμβάνει μία σειρά από υποθέσεις σε σχέση με την εξέλιξη του ΑΕΠ, την πορεία του πρωτογενούς ελλείμματος, τις αποκρατικοποιήσεις κλπ. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις ο λόγος χρέους/ΑΕΠ το 2020 θα είχε μειωθεί στο 116,5%. Στο βαθμό που οι ανωτέρω υποθέσεις αποκλίνουν ο λόγος χρέους/ΑΕΠ οδηγείται σε ποσοστά άνω του 120%».

Οι ανωτέρω προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμπεριέχουν επίσης δανεισμό της Ελλάδος από τις αγορές ομολόγων ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων για το 2015 και 3 δισεκατομμυρίων για το 2016. Τα ποσά αυτά ενδεχομένως θα αυξηθούν εφόσον το πρωτογενές έλλειμμα και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αποκλίνουν από τους στόχους που έχουν τεθεί. Αυτό δημιουργεί ανάγκες κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού.

Με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013-2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων τους, εντός του πλαισίου και των νομικών περιορισμών της συνθήκης της Λισσαβόνας για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει επίσης ότι «με βάση τις αποφάσεις των κρατών μελών του Eurogroup της 21.2.2012, το εισόδημα που δημιουργείται από τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης που κατέχει το Ευρωσύστημα θα συμβάλλει στο κέρδος της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Το κέρδος αυτό κατά το μεγαλύτερο μέρος του επιστρέφεται στην Ελλάδα αφενός μέσω της πρόσθετης αναδρομικής μείωσης των επιτοκίων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης έτσι ώστε το περιθώριο (spread) να φτάσει στις 150 μονάδες βάσης που θα συμβάλει στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 2,8 μονάδες το 2020 και θα μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες κατά περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην περίοδο του προγράμματος και αφετέρου από την επιστροφή των προαναφερόμενων κερδών των εθνικών κεντρικών τραπεζών προς την Ελλάδα το συνολικό ποσό των οποίων αναμένεται να ανέλθει έως το 2020 στα 4,1 δισεκατομμύρια περίπου, συμβάλλοντας τόσο στη μείωση του χρέους κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες, όσο και στη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών κατά τη διάρκεια του προγράμματος, κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v