Ελπίδες για περισσότερο ρευστό στην αγορά

Η "mega" δόση των 44 δισ. και οι πηγές κεφαλαίων για τράπεζες. Ποιες επιχειρήσεις ποντάρουν σε ανάσα ρευστότητας. Πώς μπορεί να "κολλήσουν" τα σχέδια. Τα σενάρια επιστροφής καταθέσεων και η παράμετρος ELA.

Ελπίδες για περισσότερο ρευστό στην αγορά
Συγκρατημένη αισιοδοξία για κάποιες ανάσες ρευστότητας που θα προκύψουν τους αμέσως επόμενους μήνες εκφράζουν στελέχη επιχειρήσεων και παράγοντες της αγοράς, ιδίως μετά τις ενδείξεις πως η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει από τους δανειστές της γύρω στα 45 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα.

Κανείς φυσικά δεν πιστεύει πως το σύνολο αυτού του ποσού (μετά τις απαιτήσεις ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) θα πέσει στην αγορά. Το σημαντικότερο τμήμα του θα κατευθυνθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους αναμένεται να περιορίσουν δραστικά την έκθεσή τους στον μηχανισμό ELA: όχι μόνο για εξοικονόμηση κόστους, αλλά και λόγω πιέσεων που προφανώς θα ασκηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα τον μηχανισμό ELA για να αντλούν κεφάλαια, τα οποία στη συνέχεια τοποθετούν σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα το κράτος να μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.

Με την έλευση λοιπόν της υπερδόσης, οι τράπεζες αναμένεται να εισπράξουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο χρήματα από τέσσερις πλευρές:

Πρώτον, από την επανακεφαλαιοποίησή τους με κεφάλαια προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ESM).

Δεύτερον, από την όποια συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν.

Τρίτον, από την αποπληρωμή εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι οι βασικότεροι κάτοχοί τους.

Και τέταρτον από την όποια αποπληρωμή πραγματοποιήσει το ελληνικό δημόσιο προς τους προμηθευτές του (οι τελευταίοι έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις δανειστεί με ενέχυρο τις συγκεκριμένες απαιτήσεις τους). Να θυμίσουμε πως η τρόικα έχει κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη να καταβληθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και μάλιστα το ελληνικό δημόσιο έχει ψηφίσει σχετικό νόμο, ο οποίος φυσικά δεν εφαρμόζεται!

Αναμφίβολα, λοιπόν, το μεγαλύτερο ποσό της δόσης θα κατευθυνθεί προς μείωση της έκθεσης των τραπεζών προς τον ELA, ωστόσο αρκετά δισ. ευρώ μπορούν να περισσέψουν με στόχο να διατεθούν σε συνεπείς πελάτες και σε υγιείς επιχειρήσεις,

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη αν η εκταμίευση της συγκεκριμένης υπερδόσης, σε συνδυασμό με ένα θετικό σύνολο αποφάσεων για την Ελλάδα, στην επικείμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 22ας Νοεμβρίου, άλλαζε το κλίμα και μείωνε δραστικά τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Αν επιτευχθεί αυτό, θα υπάρξει πολύ πιο σημαντική πρόσθετη ρευστότητα για τις εγχώριες τράπεζες, μέσα από τον επαναπατρισμό καταθέσεων. Τα περιθώρια επιστροφής είναι -σε θεωρητική τουλάχιστον βάση- μεγάλα και το ύψος του επαναπατρισμού θα μπορούσε να ανέλθει σε δεκάδες δισ. ευρώ! Να σημειωθεί πως τα χρήματα που έχουν τοποθετήσει στο εξωτερικό ασφαλιστικές εταιρείες, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και ιδιώτες έχουν συνήθως αποδόσεις που κυμαίνονται γύρω στο 1%, όταν την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν πολλαπλάσια επιτόκια...

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η υπογραφή συμφωνίας για άμεση δανειοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 850 εκατ. ευρώ.

Τα στελέχη της αγοράς, βέβαια, ακόμη και αν το παραπάνω αισιόδοξο σενάριο επιβεβαιωθεί, δεν πιστεύουν πως στο ζήτημα της ρευστότητας θα έρθουν τα πάνω κάτω. Οι τράπεζες αναμένεται να δανειοδοτήσουν σχεδόν αποκλειστικά σίγουρες τοποθετήσεις, όπως κεφάλαια κίνησης για εξαγωγικές επιχειρήσεις, υλοποίηση έργων (κατασκευές, πληροφορική) με εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση και επιχειρηματικούς ομίλους με ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να βελτιώσει δραστικά την τρέχουσα κατάσταση, όπου εδώ και δώδεκα περίπου μήνες οι τράπεζες ρουφάνε από την πραγματική οικονομία περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ μηνιαίως!


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v