Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απολύσεις στο δημόσιο ζητά η Alpha

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τη ζημιογόνο πολιτική του τύπου "δεν θα απολυθεί κανείς στον δημόσιο τομέα", υπογραμμίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο. Λανθασμένες οι εκτιμήσεις της τρόικας.

Απολύσεις στο δημόσιο ζητά η Alpha
Η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τη ζημιογόνο πολιτική του τύπου "δεν θα απολυθεί κανείς στον δημόσιο τομέα", υπογραμμίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Όπως σημειώνει σε αυτό, αν δεν απολυθεί κανείς, τότε θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα τόσο πολύ που πολλοί εργαζόμενοι θα τον εγκαταλείψουν μόνοι τους.

Η διαφορά, εξηγεί, θα είναι ότι, ενώ στην πρώτη περίπτωση θα απολυθούν όσοι είναι υπεράριθμοι, στη δεύτερη θα φύγουν οι καλύτεροι. Αυτοί που έτσι κι αλλιώς είναι σε θέση να βρουν εργασία τόσο στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθούν άμεσα οι "ατελείωτες" διαβουλεύσεις με την τρόικα για τη λήψη των μέτρων 11,5 δισ. για να ανακάμψει έγκαιρα η οικονομία.

"Το μόνο βέβαιο στην τρέχουσα περίοδο είναι ότι η κάθε καθυστέρηση στην ανακοίνωση της συμφωνίας με την τρόικα για τα όποια νέα μέτρα από το 2013, στην ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και στην αποκατάσταση συνθηκών ικανοποιητικής χρηματοδότησης της οικονομίας, θέτουν ουσιαστικά εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας που είναι σήμερα το κύριο ζητούμενο. Επιπλέον, θέτουν εμπόδια στην ίδια τη δημοσιονομική προσαρμογή και στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο ήδη προωθείται δυναμικά από τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ", υπογραμμίζει.

Η Alpha σημειώνει ότι τα μέτρα που απαιτούνται για τη δημιουργία των αναγκαίων πρωτογενών πλεονασμάτων της Γενικής Κυβέρνησης (ΓΚ) το 2013 και το 2014 μπορεί να είναι ίσως λιγότερα από εκείνα που στηρίζονται στις εξαιρετικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις της τρόικας.
 
Ειδικότερα, τονίζει, η τρόικα εκτιμούσε τον Φεβρουάριο του 2012 ότι τα έσοδα της ΓΚ το 2012 δεν θα υπερβούν τα € 86 δισ. και ότι θα είναι μειωμένα κατά 2,4% έναντι του 2011. Αυτό θα συνέβαινε, σύμφωνα με την τρόικα, παρά τα πολύ επώδυνα και ευρείας βάσης μέτρα αύξησης των εσόδων που ελήφθησαν κατά το τρέχον έτος και παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για σταδιακή μείωση της φοροδιαφυγής.

Τα αποτελέσματα εκτέλεσης του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού του 2012 (Π2012) στο 7μηνο Ιαν.-Ιούλ. 2012 δείχνουν ότι η τρόικα έχει υποεκτιμήσει σημαντικά τα έσοδα της ΓΚ το 2012. Τα έσοδα αυτά ήταν αυξημένα κατά 0,6% στο 7μηνο του '12 και αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 1,5% το 2012 ως σύνολο. Αν συμβεί αυτό, τότε τα έσοδα θα ανέλθουν στα € 89 δισ. το 2012, δηλαδή θα είναι κατά 3 δισ .υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του επικαιροποιημένου Π2012.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις πρωτογενείς δαπάνες της ΓΚ. Η τρόικα προέβλεπε τον Φεβρουάριο του 2012 μείωσή τους κατά 5,1% το 2012. Ωστόσο, η πτώση τους στο 7μηνο του '12 διαμορφώθηκε στο -8,1% και αναμένεται να διαμορφωθεί στο -7% το 2012 ως σύνολο.

Επομένως, το 2013 θα ξεκινήσει με πρόσθετους πόρους ύψους 6 δισ. έναντι των εκτιμήσεων της τρόικας τον Φεβρουάριο του 2012. Επιπλέον, το 2013 θα εισπραχθούν σημαντικά έσοδα από μέτρα που ελήφθησαν το 2012 και, επίσης, το 2013 και το 2014 θα είναι τα έτη ωρίμανσης σημαντικών μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Το μόνο που απομένει, προσθέτει η τράπεζα, είναι η δρομολόγηση μέτρων ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από το β΄ 6μηνο του 2012 (που θα διευκολυνθεί σημαντικά από την έγκαιρη ολοκλήρωση της επικείμενης έκθεσης της τρόικας και την καταβολή της δόσης των € 31,5 δισ.) για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση του Π2013 ως έχει προγραμματιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v