Βαρυχειμωνιά βλέπουν οι επιχειρήσεις!

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά δεν προβλέπουν ανάσχεση της ύφεσης ούτε το 2013. Πληγώνουν οι καθυστερήσεις για τη δόση. Ποιοι κλάδοι ελπίζουν σε rebound.

Βαρυχειμωνιά βλέπουν οι επιχειρήσεις!
Ποιο είναι το κοινό σημείο όλων των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων εταιρειών; Ότι στο κεφάλαιο που περιγράφονται οι προοπτικές του δευτέρου εξαμήνου, το σύνολο των εταιρειών που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά προβλέπουν, είτε επιδείνωση της τρέχουσας κατάστασης στην αγορά, είτε διατήρηση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων.

Πέραν αυτής της διαπίστωσης, δεν είναι καθόλου λίγες οι επιχειρήσεις που εκφράζουν δυσφορία: α) για τη συμπεριφορά του ελληνικού Δημοσίου β) για την στάση των τραπεζών που από τη μια πλευρά δεν χορηγούν δάνεια και από την άλλη αυξάνουν δραστικά τα επιτόκια και γ) για τον διάχυτο κίνδυνο επισφαλειών.

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες δεκάδων εισηγμένων εταιρειών για τη στάση της κυβέρνησης, συνηθέστερες περιπτώσεις είναι οι καθυστερήσεις των πληρωμών, ο… αφανισμός των δημοσίων επενδύσεων, η μεγάλη αύξηση στο κόστος καυσίμων, η αδυναμία αντιμετώπισης θεμάτων όπως το παραεμπόριο, η νοθεία στα καύσιμα, η παρατηρούμενη κωλυσιεργία ακόμη και σε δημόσια έργα που είχαν ανατεθεί επισήμως από το 2009(!), κ.λπ.

Χαρακτηριστικές και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού και του υφυπουργού Υγείας σχετικά με τις οφειλές του ελληνικού Δημοσίου, δεν ευχαρίστησαν τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακοβιομηχανίες. Γενικότερα, όλοι οι ιδιώτες προμηθευτές του κλάδου, αποκόμισαν την εντύπωση (ή καλύτερα τη βεβαιότητα…) πως δεν θα ξεμπλέξουν στο ορατό μέλλον με τα… βερεσέδια του κράτους.

Πέραν τούτου όμως, αυτή η κυβερνητική στάση ψαλίδισε γενικότερα τις προσδοκίες όσων παραγόντων της αγοράς. Πίστευαν πως η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα έρθει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μετατέθηκε για Οκτώβριο και τώρα "παίζει" το σενάριο του Νοεμβρίου. Πεποίθηση της αγοράς ήταν ότι η εκταμίευση θα συνοδευόταν και από άμεση εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές γενικότερα (εταιρείες πληροφορικής, κατασκευαστικοί όμιλοι, ιδιωτικές κλινικές, εξαγωγικές επιχειρήσεις, κ.λπ.).

Η κυβέρνηση, όμως, ουσιαστικά διαμήνυσε στους φαρμακοποιούς πως: α) Λεφτά δεν υπάρχουν β) Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να συνεννοηθούν με τις φαρμακοβιομηχανίες και τις φαρμακαποθήκες για να λάβουν μεγαλύτερη περίοδο πίστωσης, σε μια περίοδο, όμως, όπου οι προμηθευτές των φαρμακοποιών ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για όσο το δυνατόν ταχύτερες αποπληρωμές…

Με άλλα λόγια, το Δημόσιο μετέφερε το δικό του πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά και κάλεσε την αγορά να το… πάρει απόφαση. Η ουσία είναι πως πολύ δύσκολα αναμένουμε καλύτερη αντιμετώπιση προς τους άλλους προμηθευτές του ελληνικού Δημοσίου και έτσι οι οφειλές των 6,68 δισ. (τέλη Ιουλίου) είναι αμφίβολο αν θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό στο ορατό μέλλον… Και το κακό είναι πως στην δραστική αυτή μείωση των οφειλών του κράτους πόνταρε πολύ η αγορά, με την ελπίδα πως θα αρχίσει να μπαίνει κάποια ρευστότητα στο σύστημα (έστω και αν αυτή τελικά κατέληγε εν πολλοίς στις τράπεζες).

Με το… αριστερό και το 2013

Εν τω μεταξύ, η πλειονότητα των επιχειρήσεων βλέπει πως η κατάσταση στην εγχώρια αγορά θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και το 2013, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που θα προέλθουν στη ζήτηση από το επικείμενο κυβερνητικό πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ στο οποίο προτίθενται και φορολογικά μέτρα 2 δισ. ευρώ. Κάτι τέτοιο εκτιμά πως θα συμβεί και η Alpha Finance, η οποία υποστηρίζει πως «με μέτρα λιτότητας που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ για τα έτη 2013 και 2014, η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω».

Αντίθετα, ο ελληνικός οίκος εκτιμά πως θα επιδράσει θετικά το 2013 το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών και πιστεύει πως στο βαθμό που η χώρα καταφέρει να διευθετήσει το ζήτημα της χρηματοδότησης, τότε θα δούμε πιθανότατα ανάκαμψη στη βιομηχανική παραγωγή. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Alpha Finance –λόγω και του μεγάλου ύψους των μέτρων λιτότητας που θα ληφθούν- πιστεύει πως «η Ελλάδα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει»…

Γενικότερα, λίγοι είναι οι κλάδοι, οι επιχειρηματίες των οποίων ελπίζουν ότι τον πάτο του βαρελιού στην οικονομία θα τον δούμε κάπου το 2013. Για παράδειγμα, τα αισιόδοξα στελέχη του real estate βλέπουν σταθεροποίηση από τα τέλη του 2013, αφού στο μεταξύ θα έχει προηγηθεί μέση πτώση τιμών και ενοικίων κατά περίπου 10%-15%.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επίσης υπάρχει στους κλάδους των κατασκευών και της πληροφορικής, σε περίπτωση που αυξηθούν κάπως οι δημόσιες επενδύσεις, επιταχυνθεί το ΕΣΠΑ, «τρέξουν» κάποιες ιδιωτικοποιήσεις ξεκινήσουν ορισμένα έργα Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, συνεχιστεί η κατασκευή των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων αυτοκινητόδρομων, κ.λπ.

Αντίθετα, οι παράγοντες των υπόλοιπων κλάδων δεν περιμένουν σταθεροποίηση της κατάστασης το 2013, αν δεν συμφωνηθεί κάποιο άλλο μίγμα πολιτικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν γενικότερα δεν δοθούν οι περιβόητες «ανάσες» στην ελληνική οικονομία από τους δανειστές της.

«Χωρίς επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και κάποιες αξιοσημείωτες αλλαγές στο μίγμα της πολιτικής, θα δούμε πολλές ακόμη επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο», σημείωσε πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας.

Επί του παρόντος, οι επιχειρηματίες τέτοιων κλάδων περιορίζουν το μέγεθος των εταιρειών τους, μειώνουν προσωπικό και κόστος, προχωρούν σε προγράμματα γενικότερης αναδιοργάνωσης. Παρόλα αυτά (off the record…), παραδέχονται πως πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν μέσα από τέτοιες πολιτικές, αν αντιμετωπίσουν και το 2013 (για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά) διψήφιο ποσοστό μείωσης στη ζήτηση.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v