Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

2+1 κλειδιά για έξοδο των κυπριακών τραπεζών

Οι όροι που θέτει το Τ.Χ.Σ. για την ανταλλαγή χαρτοφυλακίου δανείων με ελληνικές τράπεζες, το πλαφόν 14% σε Core Tier I που ζητά η ΤτΕ και το πρόβλημα κάλυψης του χρηματοδοτικού ανοίγματος. Ανατίθεται μελέτη τύπου BlackRock.

2+1 κλειδιά για έξοδο των κυπριακών τραπεζών
Σειρά προϋποθέσεων αντίστοιχων με αυτές που έχουν τεθεί στην Credit Agricole και τη Societe Generale θα πρέπει να εκπληρώσουν και οι κυπριακές τράπεζες, εφόσον αποφασίσουν τελικώς να μειώσουν δραστικά την έκθεσή τους στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

Σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, και επομένως το ύψος της κρατικής βοήθειας, οι διοικήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Cyprus Popular Bank εξετάζουν, σύμφωνα με στελέχη τους, ακόμη και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν εντός των επόμενων μηνών σε πωλήσεις θυγατρικών στη ΝΑ. Ευρώπη και στη δραστική συρρίκνωση της παρουσίας τους στην ελληνική αγορά.

«Πρόκειται για πιθανό σενάριο, εφόσον η κυβέρνηση επιτύχει να λάβει το διακρατικό δάνειο, ύψους 5 δισ. ευρώ, από τη Ρωσία», αναφέρει στο Euro2day στέλεχος κυπριακής τράπεζας, σημειώνοντας ότι βασική στόχευση της κυβέρνησης δείχνει να είναι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης α λα ισπανικά.

Να ζητηθεί, δηλαδή, η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών από τον μηχανισμό, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε αυτόν και η χώρα για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει αφενός να ληφθεί το δάνειο από τη Ρωσία και αφετέρου να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, και επομένως το ύψος της κρατικής βοήθειας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη υπάρξει συζητήσεις για την πιθανότητα αποεπένδυσης των κυπριακών τραπεζών από τις εκτός Κύπρου δραστηριότητές τους, με πρώτες υποψήφιες τις θυγατρικές στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, γιατί εκτιμάται ότι πρόκειται για αγορές όπου μπορούν να εξασφαλιστούν, έστω και υπό τη δυσμενή συγκυρία, αξιόλογες προσφορές.

Στον αντίποδα, η απαγκίστρωσή τους από την Ελλάδα ή η συρρίκνωση της εν Ελλάδι δραστηριότητάς τους, παρότι εξετάζεται με κάθε σοβαρότητα, είναι περισσότερο περίπλοκη υπόθεση.

Η Τράπεζα Κύπρου με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι ερευνά μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανταλλαγή στοιχείων ενεργητικού με ελληνική τράπεζα, που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού για ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης και για τη θωράκιση του ισολογισμού.

Η Κύπρου συζητά με την Alpha Bank αλλά και με τη Eurobank το ενδεχόμενο ανταλλαγής των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο αντίστοιχα.  Δηλαδή, η Alpha να «αγοράσει» στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Κύπρου στην Ελλάδα και η Κύπρου αντίστοιχα τη θυγατρική της Alpha Bank στην Κύπρο.

Οι όροι που θέτει το Τ.Χ.Σ.

Για να προχωρήσει, όμως, ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως ο εν δυνάμει μέτοχος των συστημικών ελληνικών τραπεζών.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαγνωστική μελέτη τύπου BlackRock για τα επισφαλή δάνεια των κυπριακών τραπεζών, ώστε να μπορούν να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των εν Ελλάδι χαρτοφυλακίων τους. Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να αναθέσει τη μελέτη έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αφού κατατεθεί η μελέτη και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου προσδιορίσει το βασικό σενάριο για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα μπορέσουν να τρέξουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της ανταλλαγής χαρτοφυλακίων δανείων.

Θεωρείται σίγουρο ότι το Τ.Χ.Σ., για να δώσει έγκριση σε ενδεχόμενο deal ανταλλαγής χαρτοφυλακίων, θα ζητήσει να έχει προηγηθεί ο σχηματισμός ανάλογων προβλέψεων στα προς διάθεση χαρτοφυλάκια χορηγήσεων, ώστε να μην αυξηθεί ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης

Πλαφόν 14% σε Core Tier I θέτει η Τ.τ.Ε.

Το δεύτερο σενάριο για την απαγκίστρωση των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα ή τη συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους στη χώρα μας προβλέπει τη δημιουργία θυγατρικών υπό τις οποίες θα περάσει το ελληνικό χαρτοφυλάκιο και την εν συνεχεία «πώλησή» τους.

Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, υπάρχει η ρήτρα που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν οι θυγατρικές και να διαθέτουν βασικά εποπτικά κεφάλαια που να αντιστοιχούν στο 14% του σταθμισμένου ενεργητικού τους.

Κάλυψη του funding gap

Στις περιπτώσεις δε όπως της εν Ελλάδι δραστηριότητας της Cyprus Popular Bank ανακύπτει ένα πρόσθετο πρόβλημα: τo χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει για τη θυγατρική στην Ελλάδα αν δεν έχει περιοριστεί σημαντικά μέχρι τότε το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων (περίπου 12 δισ. ευρώ σήμερα).

Για να βρεθεί αγοραστής θα πρέπει η Cyprus Popular Bank να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό ή να διατηρήσει γραμμές πίστωσης για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα, με σταδιακή μείωσή τους μέχρι να καταργηθούν.

Στον αντίποδα, η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει στην Ελλάδα περισσότερες καταθέσεις (περίπου 9 δισ. ευρώ) σε σχέση με τις χορηγήσεις (περί τα 8 δισ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v