Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά τον Σεπτέμβριο η πώληση του Τ.Τ.

Η παράταση της δημοσίευσης αποτελεσμάτων 2011 και η ανεπάρκεια ικανών κεφαλαίων στο Τ.Χ.Σ. εμποδίζουν την άμεση πώληση. Από τις 20/8 κινείται η διαδικασία διαγωνισμού. Το παρασκήνιο, οι 2 μνηστήρες και τα μεγέθη.

Μετά τον Σεπτέμβριο η πώληση του Τ.Τ.
Σε τροχιά πώλησης εισήλθε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να λύσει τον γρίφο της ανακεφαλαιοποίησής του, δεδομένου ότι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι καθώς από τα τελευταία κεφάλαια διατέθηκαν για την κάλυψη της μαύρης τρύπας της ΑΤΕbank.

Εξ ου λοιπόν και η παράταση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του για την οικονομική χρήση του 2011 μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, οπότε η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η Ελλάδα θα έχει πάρει τουλάχιστον ένα τμήμα της επόμενης δόσης από τους πιστωτές.

Ωστόσο, στις κατευθύνσεις που αποφασίστηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη με το προεδρείο του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, η πώληση του Τ.Τ. φιγουράρει ψηλά στη λίστα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας θα επιταχυνθεί όταν οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ κάτι που -εκτός απροόπτου- εκτιμάται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το αργότερο μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Ευθύς αμέσως θα υπάρξει και η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία, προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μέρους ή ολόκληρης της επόμενης δόσης από το πακέτο των 130 δισ. ευρώ.

Εντολή για άμεση πώληση του Τ.Τ. φέρεται ότι έχει δοθεί και από την τρόικα, τα μέλη της οποίας «θέλουν να τελειώνει το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και να μειωθεί ο ευρύτερος δημόσιος τραπεζικός τομέας σε μία και μόνο τράπεζα».

Μνηστήρες και ενστάσεις

Το ποσοστό που κατέχει απευθείας το ελληνικό δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανέρχεται σε 34% συν ένα 10% εμμέσως που διαθέτουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Η κυβέρνηση επιδιώκει την προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση της τράπεζας καλώντας τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προτάσεις.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι «δεν μπορεί στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να ακολουθηθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην ΑΤΕ με τη διάσπασή της σε good και bad bank, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις», ωστόσο προσθέτουν: «Οι ζημίες του Τ.Τ. από το κούρεμα των ομολόγων τόσο απευθείας στους τίτλους του ελληνικού δημοσίου όσο και στα δάνεια προς τις ΔΕΚΟ είναι εξαιρετικές υψηλές, γεγονός που καθιστά ανέφικτη την κάλυψή τους από τον αγοραστή».

Άρα, καταλήγουν, πρέπει πρώτα να ανακεφαλαιοποιηθεί. Βέβαια, υπάρχουν και οι αιρετικές απόψεις που υποστηρίζουν ότι τα επισφαλή στοιχεία του Τ.Τ. θα μπορούσαν να αποσχιστούν και εν συνεχεία η τράπεζα να πωληθεί μέσω διαγωνισμού, κανονικά, με τον αγοραστή να καταβάλλει τίμημα προς το ελληνικό δημόσιο. Αυτό το σενάριο πάντως δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Στο παρασκήνιο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την εξαγορά του Τ.Τ. μετά τη δέσμευση για την ανακεφαλαιοποίησή του θα ενδιαφερθούν τουλάχιστον δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι η μάχη θα δοθεί μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank, οι οποίες σημειωτέον διαθέτουν ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ. στην περιοχή του 5-6%, ενώ δεν αποκλείουν η τελική επιλογή του αγοραστή να γίνει με πολιτικά κριτήρια στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ισχυρής τράπεζας, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα μετέχει και το Δημόσιο.

Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε το Τ.Τ. εκτιμάται, με βάση τις ίδιες πηγές, ότι θα περάσει στον έλεγχο του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Το αντεπιχείρημα της τραπεζικής αγοράς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πως η συγχώνευση του Τ.Τ. με την Εθνική Τράπεζα θα εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού καθώς στο μέτωπο των καταθέσεων η τράπεζα που θα προέκυπτε θα είχε μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις 50%.

Τα μεγέθη

Το ενεργητικό του Τ.Τ., με βάση τα οικονομικά στοιχεία του γ΄ τριμήνου του 2011, διαμορφώνεται στα 15,9 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις ανέρχονται σε 8,034 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 5,66% αυτών αντιστοιχεί σε δάνεια του Δημοσίου, τα 4,8 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά, το 1,637 δισ. ευρώ καταναλωτικά και άνω των 800 εκατ. ευρώ είναι δάνεια προς τις επιχειρήσεις.

Οι καταθέσεις του Τ.Τ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 ήταν 10,9 δισ. ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μειωθεί στην περιοχή των 9 δισ. ευρώ εξαιτίας της φυγής καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το Τ.Τ. απασχολεί 2.486 εργαζόμενους, έχει 148 καταστήματα και μπορεί να πουλά προϊόντα του μέσα από το δίκτυο (σύνολο 800 σημεία πώλησης) των καταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Μάλιστα, ήδη πιλοτικά πουλά δάνεια μέσα από 306 καταστήματα των ΕΛΤΑ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ΕΛΤΑ κατέχουν το 10% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το Τ.Τ. το 10% των ΕΛΤΑ και η σύμβαση της μεταξύ τους συνεργασίας λήγει το 2021.


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v