Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Επίθεση» στο Δημόσιο από κυβέρνηση

Επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, κατάργηση-συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, νέο φορολογικό, αλλά και καθολική αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και προσωπικού στο κράτος θα περιέχουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Επίθεση» στο Δημόσιο από κυβέρνηση
Επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, κατάργηση-συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα στοχεύει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και καθολική αξιολόγηση των δομών, των υπηρεσιών και του προσωπικού στο κράτος θα περιέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Ο στόχος του προγράμματος θα είναι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, διττός: αφενός να στείλει στην τρόικα μήνυμα προσήλωσης σε δράσεις του μνημονίου, όπως οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να διευκολυνθεί, σε δεύτερη φάση, το αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης, και, αφετέρου, να υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης και να αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας και των δημοσίων εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση όχι μόνο θα δηλώσει την προσήλωσή της στον στόχο προώθησης μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά επίσης θα επιδιώξει μέσω ενός «εθνικού σχεδίου», οι βασικοί άξονες του οποίου θα παρουσιαστούν στη Βουλή, να τρέξει ένα πιο εμπροσθοβαρές, σε σχέση με τις δράσεις και το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Κομβικά στοιχεία του σχεδίου θα είναι το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η κατάργηση - συγχώνευση περιττών οργανισμών του Δημοσίου αλλά και κινήσεις επανίδρυσης-εκσυγχρονισμού του κράτους, που θα κινούνται στην ίδια λογική με την απόφαση της κατάργησης όλων των ειδικών γραμματειών.

Πρόκειται για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Δημοσίου από την κορυφή προς τη βάση, με στόχο να απλοποιηθούν διαγράμματα και να επανεξεταστούν οι δομές από μηδενική βάση.

Με την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων θα επιχειρηθεί να βελτιωθεί το κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό και να δοθεί έμπρακτο δείγμα προθέσεων στους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές της χώρας.

Το νέο πρόγραμμα θα κινείται σύμφωνα με πληροφορίες στους εξής άξονες:

- στο να προχωρήσουν με ταχείες διαδικασίες οι διαγωνισμοί πώλησης για τις 9 ώριμες όπως χαρακτηρίζονται από το ΤΑΙΠΕΔ περιπτώσεις
- στο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για άλλες 15 επιχειρήσεις του Δημοσίου
- στο να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με παράνομες κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν σε προς ιδιωτικοποίηση εταιρείες (ΑΤΕ, ΛΑΡΚΟ κ.ά.)
- σε μεγαλύτερο πεδίο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με περισσότερες παραχωρήσεις εκμετάλλευσης δημόσιων υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυα ύδρευσης και σιδηροδρόμων) ή εκχώρησης management σε δημόσιες επιχειρήσεις (π.χ ΛΑΡΚΟ), με σύσταση, όπου χρειάζεται, ρυθμιστικών αρχών
- οι συμφωνίες πώλησης θα μπορούν να ενέχουν ρήτρες υπερτιμήματος για το ελληνικό δημόσιο, σε συνάρτηση με τα κέρδη που θα εμφανίσουν οι εταιρείες μετά την πώληση

Ζητείται deal που να αλλάξει το κλίμα

Οι προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τη ΔΕΗ και την ουσιαστική απελευθέρωση του τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελέσει, σύμφωνα με την αγορά, έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες για τον αντίκτυπο του προγράμματος.

Με βάση πληροφορίες, το κυβερνητικό πρόγραμμα θα προβλέπει σύμπραξη ιδιωτών και ΔΕΗ στις νέες επενδύσεις και πιθανώς τη δυνατότητα διάσπασης και πώλησης εργοστασίων της.

Κρίσιμο για την κυβέρνηση θα ήταν να ολοκληρωθεί, μέχρι τον Σεπτέμβριο, μια μεγάλη αποκρατικοποίηση και στον ίδιο ορίζοντα να μπουν λουκέτα σε σειρά περιττών οργανισμών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, «ένα deal μέσα στο επόμενο διάστημα θα αλλάξει το κλίμα και θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης».

Κρίσιμης σημασίας είναι και η άμεση κατάθεση ενός νέου απλοποιημένου και πιο δίκαιου φορολογικού νομοσχεδίου, που θα προβλέπει την υιοθέτηση του περιουσιολογίου και τον καθορισμό νέων κριτηρίων για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, όπως η σύνδεση των τραπεζών με τις εφορίες, ώστε τα στοιχεία κίνησης πιστωτικών καρτών των φορολογουμένων να λαμβάνονται υπ' όψιν στον καθορισμό του εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στον θετικό απόηχο που ευελπιστεί ότι θα φέρει το οικονομικό της πρόγραμμα. Και ποντάρει πολλά γιατί γνωρίζει ότι πρέπει σύντομα να αντιμετωπιστούν καυτά ζητήματα, όπως η άρση του οικονομικού απομονωτισμού στον οποίο οδηγείται η χώρα μετά τη διακοπή της παροχής ορίων κάλυψης από την Euler Hermes και την Atradius σε εταιρείες που εξάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση θα επαναλάβει την πρόθεσή της να μην προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αντιπροτείνοντας αξιολόγηση και πρόγραμμα μετατάξεων, θα εξαγγείλει τμηματική καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων σε 6 - 9 δόσεις κι αλλαγές στον νόμο Ραγκούση αναφορικά με τον χρόνο απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.

Προτεραιότητες της επαναδιαπραγμάτευσης

Όπως έγραψε το Euro2day, η κυβέρνηση θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση σε ορίζοντα 4ετίας με βάση τη σχετική ατζέντα που όρισε η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων. Ως άμεσες προτεραιότητες έχουν οριστεί η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για εστίαση και αγροεφόδια και η άμεση αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων.

Όπως όλα δείχνουν, το πρώτο αίτημα που θα συζητηθεί είναι αυτό της επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα έτος, και αυτό εφόσον η κυβέρνηση δώσει έμπρακτα δείγματα εφαρμογής του μνημονίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v