Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπειρίες από τις επενδύσεις στα Βαλκάνια

Την εμπειρία τους από τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει στη Ν.Α Ευρώπη κατέθεσαν στο 9ου Forum Θεσσαλονίκης στελέχη του επιχειρηματικού μας κόσμου. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν είναι αυτό της βίζας, οι εξαγωγές, οι ανασταλτικοί παράγοντες στις επενδύσεις, η ενεργειακή ανάπτυξη κ.α.

Εμπειρίες από τις επενδύσεις στα Βαλκάνια
Τη δημιουργία Τεχνολογικών Πάρκων και Θερμοκοιτίδων Επιχειρήσεων γνώσης στην περιοχή της Ν.Α Ευρώπης πρότεινε ο Βασίλης Τακάς, πρόεδρος του ΙΝΑ, καθώς, όπως ο ίδιος τόνισε κατά τη διάρκεια του 9ου Forum Θεσσαλονίκης, υπάρχει έλλειψη εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού καθώς και έντονη μετανάστευση ικανών στελεχών προς το εξωτερικό.

Όπως εξάλλου πρόσθεσε, το ΙΝΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε σε συνεργασία με τα Υπουργεία Επικοινωνιών και Εξωτερικών των χωρών της Βαλκανικής, αντίστοιχα έργα να ενταχθούν στο ΕΣΟΑΒ.

Υπογράμμισε επίσης το πόσο απαραίτητη είναι η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών, αναφέροντας την πρωτοβουλία του ΙΝΑ για συντονισμό παρόμοιων προσπαθειών, όπως η ITCB (Ελληνοαμερικανική συνεργασία) και η eSEE- του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου κατέθεσαν στο 9ου Forum Θεσσαλονίκης την εμπειρία τους από τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει στη Ν.Α Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Δημήτρης Συμεωνίδης, αναφέρθηκε στο θέμα της βίζας για τη μετακίνηση επιχειρηματιών σε βαλκανικές χώρες, μια διαδικασία η οποία είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης λύσης κατ’ εξαίρεσης στην περίπτωση των επιχειρηματιών.

Ο Χ. Ακκάς, πρόεδρος της εταιρίας, Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία, αναφερόμενος στον κλάδο τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας. Ο κ. Ακκάς δήλωσε, ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΠΕΕ, στη Ν.Α Ευρώπη δραστηριοποιούνται περισσότερες από 400 ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα ένδυσης, ενώ από αυτές οι 300 δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία και προσφέρουν απασχόληση σε περισσότερους από 35.000 εργαζόμενους. Μόνο το 2000, η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στην ένδυση, ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ.

Από τη μεριά του, ο Θ. Λαναράς, πρόεδρος του ομίλου Κλωνατέξ, αναφέρθηκε στην ύπαρξη κατηγοριών ανασταλτικών παραγόντων για τα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων στις χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιμέρους προβλημάτων και την υπέρβαση των επενδυτικών εμποδίων, πρότεινε ολοκληρωμένη δέσμη ενεργειών που μεταξύ όλων των άλλων περιλαμβάνει την αναθεώρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.

Ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της εταιρίας Φιλίππου Δομικά Εργα, Ν. Φιλίππου, επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ελεύθερης ζώνης εμπορίου για τα Βαλκάνια. Ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι τα κύρια εμπόδια του εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είναι οι δασμοί που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά προϊόντα στη διαδικασία εισαγωγής τους προς τις χώρες της περιοχής, τα οποία περιορίζουν κατ΄ επέκταση τη βιομηχανική παραγωγή και τη προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Κλείνοντας, ο κ. Φιλίππου υπογράμμισε ότι η πτώση των ελληνικών εξαγωγών προς τις βαλκανικές χώρες κατά 11% (Eurostat, 2001) συνιστά τάση η οποία θα πρέπει άμεσα να αναστραφεί από την πολιτεία, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα των δασμών που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά προϊόντα.

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Α. Καραγιάννης, ”στάθηκε” στο θέμα της ενεργειακής ανάπτυξης, ως προαπαιτούμενο της οικονομικής ανάπτυξης της Ν.Α Ευρώπης. Για το λόγο αυτό, συμπλήρωσε, απαιτείται μία ενιαία αντιμετώπιση με προτεραιότητα αφενός στην κανονιστική μεταρρύθμιση η οποία θα ακολουθεί τις επιταγές της Ε.Ε και αφετέρου στη θέσπιση επιχειρηματικών κινήτρων για την συμμετοχή τους στις ιδιωτικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα των χωρών της Ν.Α Ευρώπης. Μία τέτοια πολιτική θα επισπεύσει τις αναγκαίες αλλαγές στην αγορά ενέργειας στη Ν.Α Ευρώπη.

Τέλος, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γ. Μωραΐτης, μίλησε για τη μεγάλη ενεργειακή υστέρηση που διαπιστώνεται στις χώρες της Βαλκανικής. Σημείωσε ότι η προοπτική ένταξης των χωρών στην Ε.Ε, καθιστά την προτεραιότητα σταδιακής απελευθέρωσης της ενέργειας πιο άμεση, ενώ παράλληλα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας από παραγωγούς χώρες. Η Ε.Ε έχει κάνει σχεδιασμό ώστε σε συνεργασία με άλλες χώρες να προχωρήσει σε επενδύσεις στην ενέργεια με στόχο την ανάπτυξη νέων μορφών ενέργειας και την εξοικονόμηση πόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v