Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Καμία πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση

Κατ’ αρχάς μακροημέρευση εύχονται και ελπίζουν να διαθέτει η νέα κυβέρνηση παράγοντες της αγοράς, έχοντας υπόψη αφενός τη βαθιά κρίση που διέρχεται η χώρα κι αφετέρου την έλλειψη πολιτικής κουλτούρας συνεργασιών.

Επιχειρήσεις: Καμία πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση
Κατ’ αρχάς μακροημέρευση εύχονται και ελπίζουν να διαθέτει η νέα κυβέρνηση παράγοντες της αγοράς, έχοντας υπόψη αφενός τη βαθιά κρίση που διέρχεται η χώρα και αφετέρου την έλλειψη πολιτικής κουλτούρας συνεργασιών.

Επιχειρηματίες και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «θα κριθεί στην πράξη», στην οποία θα πρέπει να βουτήξει αμέσως. Στέλεχος εμποροβιομηχανικού ομίλου εκτιμά ότι εν πολλοίς τα μέτωπα δεν βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, συμπυκνώνει την παραπάνω παρατήρηση, δηλώνοντας πως «η αγορά θέλει η νέα κυβέρνηση να αλλάξει ταχύτητα». Συμπληρώνει ότι τα μέλη της θα πρέπει να αποδειχτούν εκ του αποτελέσματος οι άριστοι των αρίστων αφού δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε περίοδο ενημέρωσης, ούτε περίοδο χάριτος, ούτε περιθώρια λάθους και καμία ανοχή αποτυχίας.

«Η άμεση εφαρμογή των οικονομικών προγραμμάτων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη που αναζητούμε δεν είναι πλέον προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά κυβερνητικές δεσμεύσεις. Το κλίμα στην αγορά δεν αντιστρέφεται με λόγια, αλλά με έργα και η νέα κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος στη νεανική, επιχειρηματική, καταθετική και ναυτιλιακή μετανάστευση και οπωσδήποτε στην οικονομική βία που ασκείται στους μη έχοντες φορολογούμενους», καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Ως άμεση προτεραιότητα, οι επιχειρηματίες θέτουν την τόνωση της ρευστότητας, μέσω της εξόφλησης των οφειλών του δημοσίου, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και της αξιοποίησης κάθε δυνατού κοινοτικού κονδυλίου προκειμένου αυτό να πέσει στην αγορά.

Σύμφωνα με στελέχη εξαγωγικών επιχειρήσεων, το θέμα που πρέπει να λυθεί σύντομα είναι το πρόβλημα της ρευστότητας ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις με κεφάλαιο κίνησης. Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η άμεση επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ, η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων με τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας υπό τον πρωθυπουργό, αλλά και η μεταφορά τεχνογνωσίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ακόμα σημειώνουν ότι μόνο την τελευταία διετία περισσότερες από 2.000 εταιρείες ιδρύθηκαν με σκοπό να εξάγουν ή απέκτησαν για πρώτη φορά εξαγωγικό προσανατολισμό.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις, πέρα από μέτρα οικονομικής στήριξης όπως η μείωση του ΦΠΑ στο επίπεδο του ανταγωνισμού, ζητούν λύσεις σε σειρά προβλημάτων, τα οποία μάλιστα δεν θα εμπεριέχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά απαιτούν βούληση. Για παράδειγμα, ζητούν άμεση επίλυση του προβλήματος στις διαδικασίες χορήγησης visa Schengen, που μπλοκάρει την εισροή τουριστών, ολοκλήρωση του χωροταξικού για τον τουρισμό, νέα στρατηγική για τις αερομεταφορές αλλά και την ακτοπλοΐα κι άμεση παρέμβαση για την αναβάθμιση της πρωτεύουσας και την ενεργοποίηση της εταιρείας μάρκετινγκ για την προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Πέρα από τις προτεραιότητες, σε δεύτερο χρόνο, οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη προσαρμογή της χώρας σε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Στον τομέα ανασυγκρότησης της οικονομίας, αρκετοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε νέους και ανέργους να βρουν νέες παραγωγικές διεξόδους και θεωρούν καθήκον της νέας κυβέρνησης να θέσει τις βάσεις γι' αυτήν τη στροφή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v