Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Οι πιο κρίσιμες εκλογές

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές αναμένεται να βγάλει την χώρα από την κρίση και την ύφεση μέσω της συνέχισης της δημοσιονομικής πολιτικής για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αναφέρει η Alpha.

Alpha: Οι πιο κρίσιμες εκλογές
Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 αναμένεται να βγάλει την χώρα από την κρίση και την ύφεση μέσω της συνέχισης της δημοσιονομικής πολιτικής για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και της ταχείας υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και κυρίως των αποκρατικοποιήσεων, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Ήδη, έχουμε πετύχει μία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή και έχουμε δρομολογήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα. Η Ελλάδα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη μοίρα γιατί έχει το μεγαλύτερο της προσαρμογής πίσω της ενώ έχει εξασφαλίσει και μία άνευ προηγουμένου ελάφρυνση στην εξυπηρέτηση του χρέους, τονίζει η Alpha. 

Αντίθετα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες έρχονται τώρα αντιμέτωπες με την κρίση και είναι αμφίβολο εάν θα υπάρχουν ανάλογοι πόροι με αυτούς που διατέθηκαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπισή της. Σε κάθε τομέα, η χώρα μας έχει να επιδείξει πρόοδο. Το Μνημόνιο μπορεί να είχε προβλήματα σχεδιασμού και υλοποίησης, με αποτέλεσμα να βυθίσει την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση απ΄ότι ήταν αναγκαίο. Προσαρμογή χωρίς ύφεση, όμως, δεν νοείται.

Το Μνημόνιο, βεβαίως, πρέπει να ενισχυθεί με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όχι για να μην γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές, αλλά για να φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας γρηγορότερα και με μικρότερο κοινωνικό κόστος. Το Μνημόνιο δεν είναι το πρόβλημα. Κάθε καλόπιστος άνθρωπος θα αναγνωρίσει ότι μέσω του Μνημονίου γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν οι πιο ακραίες στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες και οι κύριες πηγές και αιτίες της διαφθοράς που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας. Διορθώνονται σταδιακά, υπό την παρεμβολή εμποδίων και έντονων αντιδράσεων από τις διάφορες ομάδες συμφερόντων, τα κακώς κείμενα που όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να διορθωθούν.

Τυχόν κατάργηση του Μνημονίου θα είχε ως κύριο αποτέλεσμα την διακοπή της διαδικασίας εξυγίανσης και εκλογίκευσης των μηχανισμών και των θεσμών λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Θα ήταν ο θρίαμβος των θιασωτών της διαφθοράς και η ουσιαστική απώλεια της μοναδικής ευκαιρίας που έχουμε σήμερα για την αντιμετώπισή της. Θα σήμανε ακόμη πιο άγρια λιτότητα καθώς δεν θα ήταν δυνατόν να καταβληθούν ούτε οι σημερινές χαμηλές αποδοχές και συντάξεις, και η χώρα θα περιερχόταν, πραγματικά αυτή την φορά, σε τριτοκοσμικές καταστάσεις ανέχειας και διάλυσης.

Σημειώνει ότι το Μνημόνιο δυσκολεύει τη ζωή σε όλους εκείνους που, λόγω θέσεως και ισχύος και μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, έχουν καταφέρει να νέμονται τον κρατικό κορβανά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, μέσω της κλοπής του ΦΠΑ και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, μέσω χαριστικών προσλήψεων, μέσω παροχής συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων σε μη δικαιούχους, μέσω μιζών στις κρατικές προμήθειες και αναπτυξιακές επιχορηγήσεις, μέσω διασπάθισης των χρημάτων που δίδονται για γεωργικές επιδοτήσεις, κ.ο.κ. Το Μνημόνιο ήταν αυτό που ανέδειξε όλα αυτά τα θέματα.

Για 30 χρόνια συνηθίσαμε να παίρνουμε χωρίς να δίνουμε. Και τώρα που ήρθαν δύσκολες μέρες, επαναστατούμε. Όλη η παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας είναι σε πλήρη ανάπτυξη στην μάχη εναντίον του Μνημονίου, που δυστυχώς συμμερίζονται σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό πολλά πολιτικά κόμματα που ζητούν την ψήφο μας στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Το Μνημόνιο δεν καταργείται με voodoo. Καταργείται με σκληρή δουλειά για να απελευθερωθούν επιτέλους οι δημιουργικές αρετές των Ελλήνων και να διοχετευθεί η παραγωγική τους δράση στην κατάκτηση ευημερίας, στηριζόμενοι στις δικές τους και μόνο δυνάμεις.

Το διακύβευμα των εκλογών

Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιο κρίσιμη και επικίνδυνη πρόκληση της ιστορίας της. Από το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί το αν η χώρα θα έχει μια ικανή Κυβέρνηση με σημαντική πλειοψηφία στην Ελληνική Βουλή, η οποία θα συνεχίσει την εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΠΔΠ&ΔΜ). Η πορεία αυτή δεν είναι θέμα επιλογής ούτε θέμα Μνημονίου. Είναι απολύτως αναγκαία α) για τη μείωση και τελικά εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και στην έξοδο από τις αγορές της διεθνούς χρηματοδότησης, β) για ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας της οικονομίας με στόχο την έγκαιρη ανάκαμψη και την είσοδό της σε πορεία δυναμικής ανταγωνιστικής ανάπτυξης και γ) για αναμφισβήτητη, τελικά, εξασφάλιση της οριστικής και αμετάκλητης θέσης της χώρας ως πλήρους μέλους της Ζώνης του Ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις εκλογές αυτές διακυβεύεται αναπόφευκτα η ίδια η υπόσταση της χώρας ως αξιόπιστου κράτους δικαίου, μέλους της Ζώνης του Ευρώ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς Κοινότητας που σέβεται τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που έχει υπογράψει και απαιτεί τον αμοιβαίο σεβασμό από τους εταίρους της. Τυχόν κατάργηση του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα με τους θεσμικούς δανειστές της (ΕΕ-27, Ζώνη του Ευρώ, ΔΝΤ), συνεπάγεται την διακοπή της χρηματοδότησης της από τους ανωτέρω φορείς και, αναγκαστικά, την είσοδό της σε «άτακτη χρεοκοπία» και τελικά, την άμεση έξοδό της από τη Ζώνη του Ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ορατή η αντιστροφή της προόδου που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής (μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στα € 2,0 δισ. το 2012, από € 25 δισ. το 2009), των μεταρρυθμίσεων και της ανταγωνιστικότητας που αποτελούν τη βάση για την έγκαιρη ανάκαμψη και την οριστική έξοδο της χώρας από τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.

Ήδη, η οικονομία είχε αρχίσει να ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα προσαρμογής και να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η αύξηση των καθαρών εξαγωγών, λόγω κυρίως της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, συνέβαλαν στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 1ο 3μηνο του 2012, αντισταθμίζοντας ανάλογα την πτώση του ΑΕΠ εξαιτίας της δραματικής πτώσης της εγχώριας ζήτησης κατά 11,0 π.μ., και προσδιορίζοντας την πτώση του ΑΕΠ στο -6,5% στο 3μηνο αυτό.

Ζούμε σήμερα τις πρώτες επιπτώσεις από την απειλούμενη είσοδο της χώρας στον παραλογισμό της «άτακτης χρεοκοπίας» και της εξόδου από το Ευρώ και την ΕΕ-27, σημειώνει η Alpha Bank. Η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις αποσύρθηκαν από τις τράπεζες εξ αιτίας της απειλής Κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία για ακύρωση του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων πάνω στις οποίες στηρίζεται η ανωτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδος από την Ζώνη του Ευρώ, το ΔΝΤ και από το ΕΣΚΤ. Χωρίς τη χρηματοδότηση αυτή, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση πράγμα που αποτελεί πραγματική απειλή για την ασφάλεια των καταθέσεων, τονίζει η Alpha.

Ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια αυτών των καταθέσεων αποτελεί η προεκλογική υπόσχεση για οριζόντια διαγραφή των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα συνεπαγόταν περαιτέρω ζημίες για τις τράπεζες, σημειώνει η Alpha.

Οι καταθέσεις θα επιστρέψουν στις τράπεζες όταν αυτές οι αιτίες κλονισμού της ασφάλειάς τους εκλείψουν. Η ασφάλεια των καταθέσεων δεν μπορεί να στηριχθεί ασφαλώς στις προεκλογικές εγγυήσεις αρχηγών πολιτικών κομμάτων. Αντίθετα, η ασφάλεια των καταθέσεων μπορεί να στηριχθεί αν εξηγηθεί επαρκώς από τα πολιτικά κόμματα στους καταθέτες το πώς θα γίνει η ανα-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αν ακυρωθεί το Μνημόνιο και από πού θα βρεθούν τα χρήματα για τη διαγραφή των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v