Επιχειρήσεις: Τι ζητούν τώρα από τη Μέρκελ

"Συμμάζεμα" και τομές ζητούν οι εταιρείες. Ποιες αλλαγές θέλουν στο μνημόνιο. Πώς οι τράπεζες ρούφηξαν 5,5 δισ. ευρώ από την οικονομία. Η ανάγκη να σταματήσει η κατρακύλα στην κατανάλωση και το "καλό" σενάριο.

Επιχειρήσεις: Τι ζητούν τώρα από τη Μέρκελ
Σε μερική διαφοροποίηση του μνημονίου πιστεύουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, προκειμένου η οικονομία της χώρας να αρχίσει σταδιακά να σταθεροποιείται μέσα στη φετινή χρονιά και να ανακάμπτει από το 2013.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Έλληνες επιχειρηματίες θεωρούν αναγκαίο το συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών, καθώς και την προώθηση μιας σειράς τομών στην πραγματική οικονομία. Ακόμη και εκείνοι που ευνοήθηκαν τα μέγιστα από τον δημόσιο δανεισμό και την άκρατη πιστωτική επέκταση του παρελθόντος δηλώνουν ότι «όλα αυτά ήταν υπερβολές, που αποκλείεται να ξαναζήσουμε» και πως η ελληνική οικονομία θα πρέπει να ακολουθήσει έναν διαφορετικό τρόπο πορείας και ανάπτυξης.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί επιβεβλημένη τη μερική τροποποίηση των όρων του μνημονίου σε ό,τι αφορά:

• Τη διεύρυνση της απαιτούμενης διάρκειας προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
• Την ανετότερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ξεκινώντας από την υλοποίηση αναπτυξιακών διαδικασιών.
• Και τρίτον -και ίσως κυριότερο- την εμπέδωση ενός κλίματος βεβαιότητας γύρω από την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Κάποιοι παράγοντες υποστηρίζουν πως όποτε η αγορά ελπίζει σε κάτι καλύτερο ακολουθούν μήνες σταθεροποίησης της οικονομίας και μάλιστα δεν λείπουν και εκείνοι που πιστεύουν πως -μέσα από την εμπέδωση καλύτερης ψυχολογίας- η πραγματική οικονομία θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από τη φετινή κιόλας χρονιά!

«Αν τα πράγματα αρχίσουν κάπως να σταθεροποιούνται και αρχίσουν να υλοποιούνται τα έργα του ΕΣΠΑ, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για πολύ καλά νούμερα στην εταιρεία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Mevaco Δημήτρης Κωστόπουλος.

Προς την ίδια κατεύθυνση και οι εκτιμήσεις άλλων επιχειρηματιών. «Από τη στιγμή όπου η ελληνική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, τότε οι προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου θα είναι πολύ αισιόδοξες», πιστεύει ο κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, γενικός διευθυντής χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Πίστης.

Σημαντικές δουλειές από την προώθηση και την υλοποίηση των μεγάλων έργων που κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί περιμένουν πάρα πολλές εταιρείες (π.χ. κατασκευαστικές, Ελληνικά Καλώδια, ΕΛΤΡΑΚ, Γενική Εμπορίου, Alpha Grissin και πολλές άλλες από διάφορους κλάδους), ωστόσο τα στελέχη των περισσότερων είναι επιφυλακτικά για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Πάντως, αρκετοί επιχειρηματίες δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, πιστεύοντας σε αναθεώρηση κάποιων όρων του μνημονίου, βασιζόμενοι όχι στις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων, αλλά σε σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ή του τέως Έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Τι βλέπουν η Alpha Bank και η Πειραιώς

Τα στοιχεία της πιστωτικής επέκτασης για την ελληνική οικονομία είναι αμείλικτα. Η τραπεζική χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) βρισκόταν στο -3,3% τον περασμένο Ιανουάριο (σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011), στο -3,8% τον Φεβρουάριο, στο -4% τον Μάρτιο και στο -4,7% τον Απρίλιο. Δηλαδή, υπήρξε μεγάλη επιδείνωση από μήνα σε μήνα…

Η Alpha Bank (Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών, Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων) μετέφρασε την εξέλιξη αυτή σε απόλυτα νούμερα, εξηγώντας το πόσο ανησυχητικά είναι τα πράγματα: «Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1,4 δισ. τον Μάρτιο και κατά 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο», ενώ παράγοντες της αγοράς ισχυρίζονται πως ακόμη χειρότερα πήγαν τα πράγματα μέσα στον Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες ρούφηξαν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ ρευστότητα από την αγορά μόνο κατά το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου!

Στο πρόβλημα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και στο πόσο απαραίτητο είναι να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατό στάθηκε και η Τράπεζα Πειραιώς (Ηλίας Λεκκός, διευθυντής μονάδας οικονομικής ανάλυσης και αγορών). Ενδεικτικά λοιπόν αναφέρουμε μερικά αποσπάσματα από τις θέσεις του κ. Λεκκού:

• Αυτό που επιτείνει την ύφεση και στερεί κάθε ελπίδα εξόδου από την κρίση είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και η εσωτερική υποτίμηση πρέπει να εφαρμοστούν μέσα σε συνθήκες ασφυκτικών νομισματικών συνθηκών.
• Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον η επίκληση δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων -οσοδήποτε απαραίτητες και αν είναι αυτές- ως μοναδικός παράγοντας επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας αντανακλά είτε άγνοια, είτε έλλειψη διάθεσης για λήψη ουσιαστικών αναπτυξιακών μέτρων.
• Θα πρέπει να επιδιωχτεί η σταθεροποίηση της κατανάλωσης στα σημερινά -αρκετά μειωμένα- επίπεδα (με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο δείκτης όγκου των πωλήσεων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου χωρίς καύσιμα, τον Μάρτιο του 2012 ήταν κατά 32,4% χαμηλότερος από ό,τι τον Μάρτιο του 2007). Χωρίς να υποστηρίζεται η επαναφορά στα υπερκαταναλωτικά πρότυπα του παρελθόντος, θα πρέπει όλοι ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να επανέλθουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η κατανάλωση συνεχίζει να συρρικνώνεται
• Περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί με την ιδιωτική δαπάνη είτε σταθερή, είτε αυξανόμενη, με μικρότερους όμως ρυθμούς από τα υπόλοιπα στοιχεία του ΑΕΠ.
• Είναι αδύνατον να υπάρξει οποιαδήποτε υγιής επενδυτική δραστηριότητα τη στιγμή που η χρηματοδότηση μειώνεται κατά 4,7% και τα πραγματικά επιτόκια κυμαίνονται πάνω από το 5%.

Πώς θα μπορούσαν όμως να αλλάξουν ουσιαστικά τα πράγματα στο μέτωπο της χρηματοδότησης μετά τις εκλογές;

Σύμφωνα με την Alpha Bank, «μόνο με τον σχηματισμό μιας ικανής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, που θα είναι αποφασισμένη για την απρόσκοπτη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2012-2014, μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία εξυγίανσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αποκατάστασης της δυνατότητάς του να προσελκύει καταθέσεις και να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων αναμένεται και από την αύξηση της εισροής κοινοτικών πόρων μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη βελτίωση των προοπτικών για ανάκαμψη των επενδύσεων μέσω της προώθησης των επενδυτικών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v