Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλές για αφαίρεση αδειών στην ενέργεια

Με αφαίρεση της άδειας προμήθειας ηλεκτρικού προειδοποιεί η ΡΑΕ το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, εφόσον δεν καταθέσουν τις εγγυητικές επιστολές που προβλέπονται στη νομοθεσία.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Απειλές για αφαίρεση αδειών στην ενέργεια
Με αφαίρεση της άδειας προμήθειας ηλεκτρικού προειδοποιεί η ΡΑΕ το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, εφόσον δεν καταθέσουν τις εγγυητικές επιστολές που προβλέπονται στη νομοθεσία και δεν εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και τον Διαχειριστή του Δικτύου (ΑΔΜΗΕ).

Η επιστολή εστάλη ακόμη και στη ΔΕΗ ως προμηθεύτρια εταιρεία, στον απόηχο του νέου «κανονιού» ύψους 13 εκατομμυρίων από εταιρεία προμήθειας βουλγάρικων συμφερόντων.

Η παρέμβαση της ΡΑΕ κρίθηκε απαραίτητη μετά τις επιστολές που έλαβε από τις διοικήσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ αναφορικά με ανεξόφλητες υποχρεώσεις δεκάδων εκατομμυρίων για αγορές ενέργειας και τέλη χρήσης δικτύου. Είναι δε μία τελευταία προσπάθεια να τακτοποιηθούν θέματα της αγοράς, πριν αυτή καταρρεύσει.

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επικρατεί αναστάτωση σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, καθώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ που είναι αρμόδια για τη χάραξη της πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων δείχνει να έχει εγκαταλείψει τα πράγματα στην τύχη τους.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τη στιγμή όπου οι κίνδυνοι κατάρρευσης είναι ορατοί, οι παραγωγοί από ΑΠΕ και συμβατικές μονάδες παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, η ΔΕΠΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας κι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ που γνωρίζει την εικόνα εδώ και μήνες ασχολείται με το σχέδιο Ήλιος, τους Γερμανούς και τη συλλογή ψήφων.

Πριν από το Πάσχα, σε ερώτηση σχετική με το πρόβλημα, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε απαντήσει ότι αυτό παρακολουθείται και εξετάζονται λύσεις ώστε να διατηρηθεί διαχειρίσιμο.

Χθες, μετά και το μπαράζ δημοσιευμάτων για την κρισιμότητα της κατάστασης, ο υπουργός επανήλθε με δήλωσή του. Σε αυτήν αναγνωρίζει ότι η αγορά ενέργειας αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Τα χαρακτηρίζει ωστόσο αντίστοιχα με αυτά που παρουσιάζουν και άλλοι κλάδοι, λόγω των γενικότερων προβλημάτων που έχει σήμερα η ελληνική οικονομία. Αγνοεί δηλαδή τις επιπτώσεις από τα κανόνια των 200 εκατομμυρίων που έσκασαν κάτω από τη μύτη του ΥΠΕΚΑ από τις εταιρείες Energa, Hellas Power και πρόσφατα από τη Vivid.

Όσο για τη λύση του προβλήματος, αναφέρει τα εξής: «Το ΥΠΕΚΑ συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Οικονομικών και είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους ενεργειακούς φορείς, δηλαδή τους θεσμικούς φορείς ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ, τις ενεργειακές εταιρείες του Δημοσίου ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, του θεσμικούς μας συνομιλητές στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ και ιδιωτικούς ενεργειακούς φορείς, προκειμένου να συντονιστούν και να προωθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή προβλημάτων ή δυσλειτουργιών στον τομέα ενέργειας».

Δηλαδή, υπομονή ακόμη 15 μέρες και ο (νέος) υπουργός θα δώσει τη λύση.

Η επιστολή της ΡΑΕ προς τις εταιρείες προμήθειας

"Σε συνέχεια σχετικών με το θέμα επιστολών που απέστειλαν πρόσφατα τόσο ο Λειτουργός της Αγοράς όσο και ο Διαχειριστής του Συστήματος, σας επισημαίνουμε, με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, την επιτακτική πλέον ανάγκη άμεσης εξόφλησης των όποιων ληξιπρόθεσμων οφειλών σας και κατάθεσης των απαιτούμενων εγγυητικών επιστολών.
Σε αντίθετη περίπτωση, και εφόσον οι ως άνω εκ του νόμου απορρέουσες υποχρεώσεις σας δεν έχουν καλυφθεί πλήρως, το αργότερο μέχρι τη 15η.5.2012, η ΡΑΕ θα εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία επιβολής των κυρώσεων που προβλέπονται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου εκτός των διοικητικών προστίμων και αυτού της ανάκλησης της άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v