Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha:Η αγορά εργασίας θα συμβάλει στην ανάπτυξη

Το θεσμικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας, που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012, θα συμβάλει καθοριστικά στη δυναμική επανεκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, αναφέρει η Alpha Bank.

Alpha:Η αγορά εργασίας θα συμβάλει στην ανάπτυξη
Το θεσμικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας, που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012, θα συμβάλει καθοριστικά στη δυναμική επανεκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και σε ταχεία αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης και σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα έτη, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Ήδη έως το τέλος του 2011, η Ελλάδα έχει κερδίσει το 35% της ανταγωνιστικότητας (με βάση το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος) που έχασε στην περίοδο 2001-2009. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, με βάση τα μέτρα αύξησης της παραγωγικότητας και σημαντικής μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα  προϊόντος, που θεσμοθετήθηκαν το 2011 και στις αρχές του 2012, έως το τέλος του 2013 η Ελλάδα θα  έχει ανακτήσει το σύνολο των απωλειών ανταγωνιστικότητας, σημειώνει η Alpha.

Οι απώλειες ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2001-2009 προέκυψαν από την ανατίμηση της πραγματικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ με βάση το  κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 30% περίπου.

Αυτό γινόταν με τη συμβολή του υπέρμετρου, και συνεχώς αυξανόμενου έως το 2009, δανεισμού της χώρας από το εξωτερικό που χρηματοδότησε τις μεγάλες αυξήσεις μισθών και συντάξεων, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στην ανωτέρω περίοδο. Με την εξάλειψη του δανεισμού από το εξωτερικό, ύψους άνω των € 35 δισ. το 2009, οι μισθοί και οι συντάξεις στην εγχώρια οικονομία προσδιορίζονται πλέον μόνο από την αξία της διεθνώς ανταγωνιστικής εγχώριας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών.

Η εγχώρια ανταγωνιστική παραγωγή, που αυξάνει σταδιακά μετά το 2009, θα επιταχυνθεί μόλις αποκατασταθούν οι συνθήκες ομαλότητας στην εγχώρια οικονομία και μόλις σταματήσουν οι πολιτικές υποβάθμισης του οικονομικού κλίματος και της ψυχολογίας των οικονομικών μονάδων στη χώρα με απειλές για άτακτη χρεοκοπία και για έξοδο από το ευρώ.

Η εντυπωσιακή αυξητική πορεία των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η οποία συνεχίζεται και τον Ιαν. του 2012, παρά τα μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ακόμη οι ελληνικές επιχειρήσεις από το πολύ δυσμενές οικονομικό κλίμα για την Ελλάδα, που επικράτησε ιδιαίτερα την περίοδο Σεπτεμβρίου 2011 - Φεβρουαρίου 2012, δείχνει ότι το ευνοϊκό αποτέλεσμα από την ταχέως βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων είναι ήδη πολύ σημαντική.

Στους επόμενους μήνες θα φανούν επίσης και τα ευνοϊκά αποτελέσματα στον τομέα της υποκατάστασης των εισαγωγών, ιδιαίτερα πολλών γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων. Η διαδικασία μετατροπής της ελληνικής οικονομίας σε οικονομία με ανταγωνιστική εγχώρια παραγωγή και πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν ήδη προχωρήσει πολύ ταχύτερα και σε πολύ μεγαλύτερο βάθος από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ, όπως έχει ήδη τεκμηριωθεί από τον ίδιο τον οργανισμό, και τα αποτελέσματα αυτών των μεταρρυθμίσεων στην παραγωγικότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη της οικονομίας είναι ήδη ευκρινώς εμφανή.

Αρκεί να σημειωθεί ότι στο γ΄ 3μηνο του 2011 η παραγωγικότητα της εργασίας (ΑΕΠ ανά απασχολούμενο) αυξήθηκε σημαντικά κατά 2,7% στο σύνολο της οικονομίας, ενώ θετική αύξηση της παραγωγικότητας (0,6%- 0,7%) καταγράφεται και στο δ΄ 3μηνο του 2011, παρά τον καταποντισμό του ΑΕΠ στο 3μηνο αυτό της μεγάλης αβεβαιότητας.

Με βάση τα ανωτέρω, και αν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα, όπως θα πρέπει να αναμένεται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του 2ου πακέτου χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ελλάδας, τότε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να έρθει πολύ γρηγορότερα από ό,τι προβλέπει η τρόικα.

Για παράδειγμα, η μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας μπορεί να είναι πολύ μικρότερη το 2012 από το προβλεπόμενο -5,5%, ιδιαίτερα αν οι πολιτικές ανάκαμψης των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος υλοποιηθούν (αντίθετα με ό,τι συνέβη το 2010-2011). Επίσης, η ανάπτυξή της μετά το 2013 μπορεί να είναι πολύ πιο δυναμική από ό,τι προβλέπεται, με αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα δε της ανεργίας των νέων (15-29 ετών), η οποία τους τελευταίους μήνες διαμορφώνεται στα επίπεδα του 59% του αντίστοιχου εργατικού δυναμικού, αναφέρει η Alpha.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v